Hyppää sisältöön

Saitko lahjaksi käteistä rahaa? Moni vastavalmistunut voi joutua todistamaan rahojensa alkuperän jos rahat haluaa tilille

Isojen käteissummien talletus onnistuu parhaiten talletusautomaateilla. Konttorissa asioidessa käteisen alkuperän saattaa joutua selvittämään, vaikka kyse olisi vain ylioppilaslahjasta.

Suurten summien talletuksen yhteydessä tulisi paitsi todistaa henkilöllisyytensä myös esittää selvitys rahan alkuperästä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tämän kevään ylioppilaita juhlittiin viime viikonloppuna ympäri Suomea. Moni valmistunut iloitsee nyt paitsi lukiotaipaleen päättymisestä ja vapaudesta myös ylioppilaslahjaksi saaduista rahasummista.

Vaikka maksujärjestelmät ovat jo pitkälti sähköistyneet, saattoi moni ylioppilas saada lahjansa käteisenä rahana. Käteisen antaminen kirjekuoressa tilisiirron sijaan voi etenkin monelle vanhemman sukupolven edustajalle tuntua eleenä juhlavammalta. Tuore ylioppilas saattaakin nyt miettiä, mitä tehdä isolla käteistukulla – törsätäkö vai tallettaako se suoraan omalle pankkitilille säästöön?

Käteisen rahan käyttö vähenee

Käteisen rahan käyttö on vähentynyt viime vuosina voimakkaasti. Lähes puolet suomalaisista on vähentänyt käteisen käyttöä tai luopunut siitä kokonaan. Ilman käteistä pärjää Suomessa jo lähes missä vaan.

Myös osa yrityksistä on luopunut käteisen käytöstä eikä enää ota käteismaksuja vastaan lainkaan. Pankkien kassapalveluitakin on supistettu voimakkaasti viime vuosina.

Mobiilimaksujen ja nettiostosten maailmassa isot käteissummat voivat etenkin monelle nuorelle tuntua kankealta ja vanhanaikaiselta. Miten isot käteistukut saa parhaiten talteen, jos niitä ei heti halua käyttää?

Varaudu todistamaan rahan alkuperä talletuksen yhteydessä

Nordean toimipaikan johtaja Sami Hämäläisen mukaan käteistalletus onnistuu nykyään kätevimmin TalletusOtto-automaateilla. Tämä onnistuu syöttämällä maksukortti koneeseen, jota kautta talletettu rahasumma ohjautuu pankkikorttiin kytketylle tilille. Automaatin kautta käteistä voi tallettaa enintään 5000 euroa per kalenterikuukausi.

Toinen vaihtoehto käteisen tallettamiselle on tehdä se suoraan sellaisessa pankin konttorissa, josta löytyy kassapalvelu. Suurten summien talletuksen yhteydessä tulisi paitsi todistaa henkilöllisyytensä myös esittää selvitys rahan alkuperästä. Käytännöllä pyritään kitkemään rahanpesua.

– Meillä on lakiin perustuva velvollisuus tunnistaa ja tuntea asiakkaat ja sitä kautta ehkäistä rahanpesua ja harmaata taloutta.

Hämäläisen mukaan perusperiaate on, että suurien käteissummien kohdalla asiakkaan tulisi selvittää rahan alkuperä ja tarvittaessa esittää asiakirja sen todistamiseksi.

Miten sitten todistaa ylioppilaslahjaksi saadun rahasumman alkuperä? Hämäläisen mukaan on ymmärrettävää, että tällaisena ajankohtana rahalahjoja ja isoja käteissummia on enemmän liikkeellä.

– Pankissa saatetaan kuitenkin esittää kysymyksiä, joihin pitäisi pystyä vastaamaan, että kyse on lahjaksi saaduista rahasummista.

Hänen mukaansa isojen käteissummien kohdalla kannattaa olla omaan pankkiin etukäteen yhteydessä ja varmistaa, miten niiden kanssa kuuluisi toimia.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 7.6. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle