Hyppää sisältöön

Poliisi sujuvoittaa ylinopeusrangaistusten käsittelyä rukkaamalla valvontakameroiden välähdyssäätöjä

Nostolla poliisi haluaa välttää ylinopeusvuorien kasaantumista käsittelyportaaseen. Kaksi vuotta voimassa ollut uusi tieliikennelaki on merkittävästi hidastanut rangaistusten toimeenpanoa poliisissa.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kuvattuna valtatie 12:n varrella Lahden Kärpäsenmäellä. Vieressä liikenteen nopeusvalvontakamera eli peltipoliisi eli kameratolppa.
Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen tarkkaili liikennettä Kärpäsenmäen kameratolpan kohdalla valtatie 12:lla Lahdessa kesäkuun alussa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Pekka Pantsu

Maanteiden automaattisen ajonopeusvalvonnan tolppakamera on tänä vuonna välähdellyt yli puolta harvemmin kuin vielä kolmisen vuotta sitten. Ylinopeuden maksulappuja on tammi-toukokuussa kirjoitettu noin 50 000, kun ennen koronaa luku ylitti 100 000 selvästi.

Poliisin mukaan ajotavat eivät ole siistiytyneet ja liikennemäärätkin ovat palautumassa koronaa edeltävälle tasolle. Kameroitakin on saatu lisää. Niitä on nyt noin 300 ja tolppia 1100.

Lasku johtuu välähdyskynnyksen nostamisesta normaalista paikoin jopa parinkymmenen kilometrin ylinopeuteen.

– Rajaa on ylennetty. Ei välttämättä ihan sakkorajalle (21 km/h), mutta niin, että vain korkeampia liikennevirhemaksuja (alaraja 7-8 km/h) kirjoitetaan, sanoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen poliisihallituksesta.

Ihalaisen mukaan välähdyskynnystä säädellään tolppakohtaisesti. Raja ei ole sama koko valtakunnassa, vaan on paikoin ylempi, jossain taas pidetään samana. Osa kameroista on aina päällä, osa ajoittain pimeänä.

– Missä tapahtuu enemmän onnettomuuksia, varsinkin siellä kamerat ovat päällä, Ihalainen kertoo.

Käryvuoria ehkäistään

Nostolla poliisi haluaa välttää uusien ylinopeusvuorien kasaantumista käsittelyportaaseen poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen Helsingin Malmille. Kaksi vuotta voimassa ollut uusi tieliikennelaki on merkittävästi hidastanut rangaistusten toimeenpanoa poliisissa.

– Aikaisempi järjestelmä toimi aivan loistavasti. Nyt tuntuu, että yhden asian käsittelyyn menee aikaa todella paljon pidempään kuin aikaisemmin.

Myös yli kolme kuukautta kestänyt Ukrainan sota on hidastanut ylinopeuksien käsittelyä. Suomeen on saapunut Ukrainasta runsaasti pakolaisia, joita poliisi on ollut puhuttamassa. Liikenneturvallisuuskeskuken väkeäkin on ollut mukana tekemäsä puhutteluja ja tämä voimavara on ollut sen aikaa pois ylinopeuksien käsittelystä.

Kangertelee yhä

Tietoliikenne- ja postitusongelmat jumittivat rangaistusten lähetystä suuresti uuden lain alussa ja aiheuttivat käsittelyruuhkia. Ne ongelmat on nyttemmin selätetty. Silti Ihalainen on edelleen kaukana tyytyväisestä.

– Uusi tietojärjestelmä on lähtenyt toimimaan hyvin kangerrellen. Tiesimme, että järjestelmä oli keskeneräinen ja myös kerroimme siitä. Saimme minimi- tai ehkä ei edes minimivaatimukset - vaan jonkinlaiset vaatimukset täyttävän järjestelmän käyttöön lain alussa.

– Nyt kun kaksi vuotta on kulunut, niin olemme päässeet minimin täyttävän järjestelmän ylläpitoon, Ihalainen kuvaa.

Poliisi+tutka yhä harvemmin tien poskessa

Ylinopeusvalvontaa tehdään paljon myös ns. perinteisesti eli poliisi mittaa käsitutkalla ajonopeuksia tien laidassa. Kenttävalvonnan rangaistusluvut ovat kolmessa vuodessa kuitenkin pudonneet vielä enemmän kuin automaattisessa tolppakameravalvonnassa (oheinen graafi).

Ihalaisen mukaan kenttävalvonnan väheneminen on lähinnä voimavarakysymys.

– Tietojärjestelmä on kenttävalvonnassa toiminut suhteellisen hyvin koko ajan. Mutta poliisille on tullut paljon uusia tehtäviä ja tärkeimmät hälytystehtävät pitää ilman muuta hoitaa ensin.

Ihalaisen mukaan myös koulutuksiin on kertynyt patoumaa parin vuoden aikana ja sitä sumaa puretaan nyt.

Huomautuksia ei lähetellä

Poliisi lopetti maksuttomien huomautusten (ylinopeus 3-6 km/h) massapostituksen kaksi vuotta sitten kesäkuun alusta. Se kevensi poliisin työmäärää noin 250 000 huomautuksella vuosittain, mikä oli tuolloin noin puolet kaikista ylinopeuskäryistä.

Huomautus säilyi kuitenkin poliisin keinopakissa ja se voidaan tarvittaessa palauttaa massakäyttöön. Tämä ei ole nyt kuitenkaan harkinnassa.

– Huomautuskirjeitä ei lähetetä tällä hetkellä ollenkaan. Ajatus on saada järjestelmä ensin toimimaan hyvin ja vasta sitten sitä rasitetaan ehkä huomautuslapuilla.

Ihalaisen mukaan huomautuskirjeiden voidaan ehkä palata muutaman vuoden kuluttua.

– Poliisissa on koettu aika isoksi miinukseksi, että huomautuksia ei lähetetä, koska huomautus edesauttaa ihmisiä tajuamaan sen, että tuli ajettua ylinopeutta.

Nyt huomautukseksi pienestä ylinopeudesta jää peltipoliisin silmänisku eli tolppakameran välähdys.

Ihalainen arvioi, että ylinopeusrangaistusten määrät nousevat normaalille tasolle ensi vuoden aikana – paljon on kuitenkin kiinni maailmantilanteen kehityksestä ja autoilijoista itsestään. Ihalaisella onkin heille yksi toive.

– Toivoisin että luvut eivät nousisi. Olen ollut automaattivalvonnassa mukana vuodesta 1997 ja edelleen toivon, että katsokaa autoilijat ainakin ne tolpat. Älkää ajako niihin ylinopeutta. Se on typerintä, mitä voi tehdä.

Liikennevirhemaksu määrätään 20 kilometrin ylinopeuteen saakka. Sen suuruus on 70-200 euroa. Päiväsakoille mennään, kun ylinopetta on vähintään 21 km/h. Sakko määräytyy tulojen ja päiväsakkojen lukumäärän mukaisesti.

Lue lisää:

Nato-jäsenyys voi olla Itä-Suomelle jättimäinen onnenpotku – tuulivoimalla yllättävä rooli työpaikoille ja suurinvestoinneille

Ylinopeushuomautusten massalähetykset loppuvat – maksettavat käryt kaksinkertaistuvat puoleen miljoonaan

Autoilijoiden ylinopeusrapsut vähenivät yli 100 000:lla poliisin tietokoneongelmien vuoksi – Valtio menetti sakkotuloja yli 10 miljoonaa euroa

Poliisin ylinopeusvalvonta tökkii pahasti – tuhansia liikennevirhemaksuja lähetetty väärillä aikatiedoilla ja valtaosa käryistä jumissa tietojärjestelmissä

Suosittelemme sinulle