Hyppää sisältöön

Miksi gaalat myöntävät palkintoja, joita ei ole aikaa jakaa? Nyt kritiikin kohteeksi joutui somevaikuttajien Creator Awards

Myös esimerkiksi Emma-gaalassa ja Oscareissa osa palkinnoista on jaettu suoran lähetyksen ulkopuolella. Se herättää närää, mutta lähetysajan rajallisuus laittaa järjestäjät tekemään vaikeita valintoja.

Roni Back pitelee Creator Awards -somevaikuttajapalkintoa.
Roni Back on Suomen tunnetuimpia tubettajia. Hänet valittiin Vuoden Crossover -vaikuttajaksi Creator Awards -gaalassa. Kuva: All Over Press
Päivi Puukka,
Veera Jokinen

Sosiaalisen median vaikuttajien Creator Awards -gaalan palkintojenjako on herättänyt kriitiikkiä.

Tapahtumassa palkittiin sisällöntuottajia 26 eri kategoriassa. Kuitenkin vain 18 voittajaa palkittiin suorassa lähetyksessä lauantaina Nelosella. Loput kahdeksan palkittua heijastettiin juhlatilassa ruudulle gaalan päätyttyä.

Suorassa lähetyksessä palkittiin muun muassa vuoden vaikuttaja, vuoden viihde ja vuoden fitness. Ruudulle heijastetuiksi taas päätyivät voittajat esimerkiksi kategorioissa vuoden vastuullisuusvaikuttaja ja vuoden aktivisti.

Kategorioiden erilainen kohtelu on saanut osakseen kritiikkiä muun muassa somevaikuttaja Emmi Nuorgamilta, joka oli ehdolla vuoden inspiroija -kategoriassa. Hän kommentoi aihetta Instagram-tarinassaan viikonloppuna.

Viimeinen sana ohjelman vieraana Emmi Nuorgam.
Emmi Nuorgam sai kuulla ehdokkuudestaan Creator Awards -palkintogaalassa vain muutama päivä ennen suoraa lähetystä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Nuorgam kertoo puhelimessa, että palkintojen jako asetti hänen mielestään ihmiset epätasa-arvoiseen asemaan.

– Toivoisin, että kaikki tekijät alalla olisivat yhtä tärkeitä. Kaikki ansaitsisivat kunnioitusta ja arvostusta omasta työstään.

Ulkopuolelle jääneiden kategorioiden voittajia ei luettu ääneen, ehdokkaita ei esitelty eikä voittajien valintaa perusteltu. Nuorgam sanoo, että hän olisi halunnut kuulla myös gaalasta pois jätettyjen voittajien puheenvuorot.

– Monet näistä voittajista ovat pienempiä itsenäisiä tekijöitä, jotka tekevät työtä yksin. Tätä puolta alasta monet eivät tunne, eikä tunne tämän jälkeenkään.

Creator Awards -gaala hakee vielä muotoaan

Creator Awards -gaalaa järjestelyistä vastannut Oskari Tempakka kertoo ymmärtävänsä gaalaa kritisoineiden mielipahaa. Hänen mukaansa sekä gaala että palkintokategoriat ovat vielä kehitysvaiheessa.

– Olemme kuulleet palautetta tarkalla korvalla ja yritämme jatkossa huomioida kaikkien kategorioiden palkitut paremmin, Tempakka vannoo.

Tempakka kertoo olleensa yhteydessä useisiin vaikuttajiin ja keskustelleensa heidän kanssaan asiasta. Gaalajärjestäjä, käytännössä Tempakka itse, on perustamassa asiantuntijaverkostoa, joka kehittäisi tapahtumaa edelleen yhdessä järjestäjien kanssa.

Ensimmäinen Creator Awards järjestettiin koeluonteisesti vuonna 2020. Konseptia kehitettiin edelleen. Kesäkuussa 2022 gaalan järjestelyissä oltiin jo niin pitkällä, että suora lähetys vakiintuneella televisiokanavalla toteutui.

Veronica Verho pitelee Creator Awards -somevaikuttajapalkintoa.
Vuoden Vaikuttajaksi valittiin Creator Awardsissa Veronica Verho. Kuva: All Over Press

Tempakka kertoo järjestäjien halunneen, että ohjelman ulkopuolella palkittujen nimet tulisivat näkyviin gaalayleisölle ja televisionkatsojille. Nimet vilahtivatkin screenille heijastettuna.

Sitten lähetysaika loppui.

– Lähetystekniikan purkajat tulivat lavalle aika nopeasti. Jos olisimme halunneet lisäaikaa näille palkituille, lähetysaikaa olisi pitänyt ostaa vielä tunti lisää, Tempakka kertoo.

Palkittujen erilainen kohtelu tuttua myös Emma-gaalassa

Creator Awards -gaalan ongelmat kuulostavat tutuilta jo perinteikkäiden palkintogaalojen yhteydestä.

Samanlaisista kokemuksista kertoo Emma-gaalaa järjestävän Musiikkituottajien apulaisjohtaja Tommi Kyyrä. Gaala näytetään suorana lähetyksenä televisiossa, mutta osa palkinnoista on ollut tapana jakaa jo ennen lähetyksen alkua. Näihin kategorioihin ovat kuuluneet esimerkiksi klassisen musiikin ja jazzin palkinnot.

– Kaikki palkintosarjat ovat mielestämme yhtä arvokkaita ja tarpeellisia. Suora lähetys ei kuitenkaan voi jatkua loputtomiin, Kyyrä sanoo.

Emma-gaalan lavalla Blind Channel.
Vuoden 2022 Emma-gaalassa esiintyi Blind Chanel. Kuva: Niki Soukki

Emma-gaalassa palkitaan vuoden menestyneimmät artistit ja musiikkialan ammattilaiset. Sanomattakin on selvää, että mitä suurempaa yleisöä palkintokategoria kiinnostaa, sitä suurempi näkyvyys sillä on televisiossa.

Tänä vuonna gaalan “etkoja” pääsi seuraamaan netistä, ja otteita palkintopuheista nähtiin myös televisioidussa osuudessa.

– Suorassa lähetyksessä ja etkoilla jaettavia palkintosarjoja myös vaihdellaan osin vuosittain, Kyyrä kertoo.

Lähetysten kesto tulee vastaan jopa Oscar-gaalassa

Myös suuremman mittaluokan gaaloissa jaetaan palkintoja, joihin aika ei riitä. Tänä keväänä Oscar-gaalan suoran lähetyksen ulkopuolelle jätettiin kahdeksan kategoriaa. Palkinnot jaettiin etukäteen ja niistä esitettiin televisiolähetyksessä kooste.

Oscar-palkinnot jakavan Yhdysvaltain elokuva-akatemian puheenjohtaja David Rubin kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että akatemia pyrkii tarjoamaan antoisan kokemuksen ehdokkaille, voittajille, akatemian jäsenille sekä gaalan katsojille.

Siinä riittää tasapainoteltavaa – niin Hollywoodissa kuin myös suomalaisessa vaikuttajagaalassa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella jutusta 7.6. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle