Hyppää sisältöön

Tutkija ei usko Boris Johnsonin tappioon illan luottamusäänestyksessä – "Ei hänen asemansa silti näytä vahvalta"

Helsingin yliopiston tutkijan Timo Miettisen mukaan suurin osa puolueesta seisoo edelleen Johnsonin takana. Hänelle ei myöskään ole yhtä selvää seuraajaehdokasta.

Boris Johnson kävelemässä Downing streetillä salkku kädessään
Konservatiivipuolue äänestää tänään Britannian pääministerin Boris Johnsonin luottamuksesta. Kuva: Andy Rain / EPA
Petri Burtsoff
Avaa Yle-sovelluksessa

Britanniassa maan konservatiivipuolue äänestää tänään illalla puolueen johtajan ja pääministerin Boris Johnsonin luottamuksesta.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen akatemiatutkijan Timo Miettisen mukaan osa konservatiivipuolueesta ei enää tue Johnsonia.

Taustalla on Miettisen mukaan viime viikolla julkaistu raportti Johnsonin virka-asunnolla koronarajoitusten aikana pidetyistä juhlista.

– Johnson rikkoi vakavasti voimassa ollutta lainsäädäntöä eikä ole halunnut ottaa poliittista vastuuta tapahtuneesta, hän kertaa.

Miettisen mukaan Johnsonin suosiota syövät lisäksi se, että konservatiivipuolue on menettänyt johtopaikkansa mielipidemittauksissa työväenpuolueelle, ja se että Britannian talous kärsii konservatiivien ajamasta brexit-politiikasta ja sen aiheuttamasta hintojen noususta, hän arvioi.

Tutkija ei usko Johnsonin tappioon

Huolimatta skandaaleista ja tyytymättömyydestä häntä kohtaan, Miettinen ei usko Johnsonin häviävän luottamusäänestystä.

– Suurin osa sekä hallituksen ministereistä että toissijaisista ministereistä tulee tukemaan häntä.

Boris Johnsonin kasvot mielenosoittajan kyltissä, Big Benin ulkopuolella Lontoossa.
"Pääministeri on syyllinen kelmi", sanoo mielenosoittajan kyltti. Suomen ja Ruotsin Nato-prosessin tukemisen ja Ukrainan aseellisen auttamisen Johnson on hoitanut ryhdikkäästi, mutta muuten ryhti on kateissa.  Kuva: Amer Ghazzal/Shutterstock/All Over Press

Johnsonin ongelmat eivät kuitenkaan lopu tähän.

Miettisen mukaan Britanniassa koetaan, että Johnson ei ole pystynyt puuttumaan maata vaivaaviin ongelmiin kuten hintojen nousuun.

– Vaikka hän selviäisikin luottamusäänestyksestä, ei hänen asemansa näytä erityisen vahvalta.

Mikäli Johnson selviää luottamusäänestyksestä, ei häntä uhkaa uusi luottamusäänestys ainakaan vuoteen. Puolueen säännöt estävät tämän.

Vakauden kaipuu auttaa Johnsonia

Jos kuitenkin käy niin, että Johnson häviää äänestyksen, pitää konservatiivipuolueen löytää uusi ehdokas johtamaan puoluetta ja Britanniaa.

– Johnson voi toki myös julistaa uudet vaalit, mutta kynnys siihen on korkea työväenpuolueen gallup-johdon takia.

Britannia on Miettisen mukaan suurten haasteiden edessä, ja vakauden kaipuu tässä tilanteessa tukee Johnsonin asemaa.

– Ukrainan sota, Venäjän arvaamaton kehitys, hyvin vaikea EU-suhde, hintojen nousu, ja muu poliittinen epävakaus, hän luettelee.

Miettisen mukaan konservatiivipuolueella ei myöskään ole selkeää ehdokasta Johnsonin seuraajaksi. Keskusteluissa ovat hänen mukaansa pyörineet Johnsonin hallituksen ministerit, kuten valtiovarainministeri Rishi Sunak.

– Hänen osakkeitaan kuitenkin heikentää se, että myös hän sai sakot Johnsonin korona-ajan juhliin osallistumisesta, Miettinen arvioi.

Lisää aiheesta:

Britanniassa äänestetään tänään pääministeri Boris Johnsonin luottamuksesta – Yle seuraa tapahtumia

Arkea maailmalta: Maa, jossa mopo karkasi – Boris Johnsonin koronajuhlat menivät överiksi jopa pubissa viihtyvän suomalaisen näkökulmasta

Boris Johnsonin korona-ajan juhlia ruotiva raportti vaatii Britannian poliittista ja virkamiesjohtoa vastuuseen rajoitusten rikkomisesta

Suomeen saapuu värikäs mahtivieras Nato-päätöksen alla – pääministeri Boris Johnson muistetaan brexitistä ja näistä kohuista

Suosittelemme sinulle