Hyppää sisältöön

Kuopion kaupungin omistamassa öljysatamassa lojuu vaarallista rojua – syrjäinen kokoontumispaikka kiinnostaa nuoria

Kuopion kaupungin omistamalla tontilla lojuu monenlaista tavaraa. Sitä ei ole vuokrattu millekään taholle, joten se on kaupungin hallinnassa.

Vanha öljysatama Kuopion Kelloniemessä.
Kelloniemen vanhassa öljysatamassa on monenlaisia rikkinäisiä rakenteita. Johdot roikkuvat ilmassa. Kuva: Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Kuopion Kelloniemi on noin neljän kilometrin päässä Kuopion torilta koilliseen. Alueella on asutusta, mutta myös isoja teollisia tontteja ja rakennuksia.

Kelloniemen kärjessä on kaupungin omistama vanha öljysatama, joka ei ole ollut toiminnassa yli vuosikymmeneen.

Liikettä alueella kuitenkin on, sillä isot parkkipaikat ja syrjäiset kokoontumispaikat kiinnostavat nuoria. Niillä voi kokoontua ja tavata toisia ihan omassa rauhassa.

Vanha öljysatama Kuopion Kelloniemessä. Kaatunut valaisin.
Kelloniemen kärjestä löytyy muun muassa kaatunut iso valaisin. Kuva: Yle

Mopot, kevytmoottoripyörät ja autot käyvät välillä Kelloniemessä revittelemässä, mikä on tullut myös poliisin tietoon. Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Hans Vuoti kertoo, että kesäisin on yleisesti paljon valvontatehtäviä.

– Kesällä tulee enemmän ilmoituksia. Se on luonnollista, koska koululaiset ovat lomalla ja liikkuvat päiväsaikaan, hän sanoo.

Kelloniemen lisäksi nuoret kokoontuvat mielellään Pitkälahden ABC:n vieressä olevassa Kylmämäessä, mistä on Kuopion keskustaan matkaa noin 10 kilometriä.

Öljysatama on kaupungin hallinnassa

Kelloniemen vanhassa öljysatamassa on monenlaista rompetta. Vanhat putket ja rakenteet, rikkinäinen iso sähkökaappi ja kaatunut iso valaisin tekevät alueesta turvattoman nuorille.

Kuopion kaupungin yritysasiamies Mika Raatikainen kertoo, että vanha öljysatama on kaupungin omistamaa maata. Sitä ei ole vuokrattu millekään taholle, joten se on Kuopion kaupungin hallinnassa.

Vanha öljysatama Kuopion Kelloniemessä. Vanhat rikkinäiset portit.
Kelloniemen öljysataman luota löytyy vanha rikkinäinen portti, joka ei enää estä kulkijoita. Kuva: Yle

Poliisin mukaan kiinteistön omistaja voisi harkita alueella jonkinlaisia rakenteita, kuten aitoja.

– Se on omistajan asia, mutta tietenkin, jos alue on turvaton, ja nuoret viettävät siellä aikaa. Kyllä se ehkäisee tulemista alueelle, jos se on suljettu, sanoo ylikomisario Hans Vuoti.

Kuopion kaupungin kunnossapitopäällikkö Hannele Kauppinen kertoo, että kaupunki ryhtyy nyt selvittämään, mikä tilanne alueella on.

– Käymme paikan päällä katsomassa, mitä voimme asian eteen tehdä. Että ainakin sähköasiat ovat kunnossa. Että siellä ei ole sellaista turvallisuusongelmaa, hän sanoo.

Vanha öljysatama Kuopion Kelloniemessä. Rikkinäinen sähkökaappi.
Rikkinäinen sähkökaappi lojuu sään ja ohikulkijoiden armoilla Kelloniemessä. Kuva: Yle

Juttua päivitetty 9.6.2022 klo 10.37: Lisätty kunnossapitopäällikkö Hannele Kauppisen kommentti.

Lue myös:

Esko Lehtonen, 15, sai kotoa apua moponsa huoltoon – poliisin tehovalvonta paljastaa, että nuorten mopojen huoltoja laiminlyödään

Nuoria itäsuomalaisia mopoilijoita herätellään fiksumpaan ajeluun

Maaningalla kruisailu on aiheuttanut reviiritaistelun – nuoret toivovat omaa moposuoraa, vanhemmat hidasteita ja esteitä

Suosittelemme sinulle