Hyppää sisältöön

Yle Pohjois-Syyriassa: Kurdit pelkäävät Turkin uutta hyökkäystä

Pohjois-Syyrian Kamishlissa ihmiset ovat aidosti huolissaan ja ihmeissään Turkin hyökkäysaikeista, kertoo Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen.

Turkin armeijan panssaroitu ajoneuvo ajaa pölyisellä tiellä lähellä Syyrian rajaa vuonna 2019.
Pohjois-Syyrian kurdialueilla Turkin hyökkäysuhka otetaan vakavasti, kertoo Ylen toimittaja Tom Kankkonen Kamishlista. Turkki hyökkäsi alueelle viimeksi vuonna 2019.
Tanja Kröger

Pohjois-Syyriassa otetaan vakavasti Turkin uhkaus hyökätä kurdialueille.

Näin kertoo Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen, joka on parhaillaan Kamishlin kurdikaupungissa Pohjois-Syyriassa.

Turkki määrittelee Syyrian kurdijoukot terroristeiksi. Sen joukot ovat tehneet viime vuosina useita hyökkäyksiä Pohjois-Syyriaan ja ottaneet haltuunsa alueita rajan läheisyydessä. Helmikuussa Turkki pommitti kurdeja Pohjois-Syyriassa ja Irakissa.

Vain noin vajaan kilometrin päässä Turkin rajasta sijaitsevaan Kamishliin kohdistui tulitusta vuonna 2019.

– Ihmiset ovat aidosti huolissaan ja myös vähän ihmeissään, miksi Erdoğan nyt hyökkää tänne, Kankkonen kertoo.

Hän lisää, että ne alueet, joista Turkki on puhunut, sijaitsevat kuitenkin aika paljon lännempänä. Siksi Kamishliin ei välttämättä kohdistu mitään toimia ensi vaiheessa. Kaupunki on silti hyvin lähellä Turkin vastaista rajaa.

Hyökkäyksen ajankohdasta ei ole tarkempaa tietoa

Kankkosen mukaan siitä ei ole tarkkaa arviota, milloin Turkki voisi aloittaa hyökkäyksen. Turkki on hänen mukaansa pysyvästi läsnä raja-alueilla ja aiemmin valtaamillaan alueilla.

– Sieltä kohdistuu aika lailla jatkuvasti tulitusta joihinkin kyliin. Ihmiset joutuvat pakenemaan, ja voi sanoa, että operaatio on käynnissä, mutta tämä laaja sotilasoperaatio ei ole käynnistynyt.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on matkalla Ankaraan neuvottelemaan turkkilaisten kanssa.

– Venäläissotilaita on Syyriassa. Tämä on aikamoinen sotilaiden sekamelska kaiken kaikkiaan, koska täällä on myös yhdysvaltalaissotilaita, jotka tulivat tänne aikoinaan Isisin vastaiseen taisteluun. Jos Venäjä antaa vihreää valoa, niin ehkä hyökkäys sitten alkaa, Kankkonen raportoi aamulla Suomen aikaan Kamishlista.

Aiheesta lisää:

Turkin presidentti kertoo maan aloittavan uuden sotilasoperaation Syyriassa – Suomi lopetti aseviennin Turkkiin aiempien hyökkäysten vuoksi

Turkki pommitti kurdeja Pohjois-Syyriassa ja Irakissa: "Monta terroristia tapettiin"

Suosittelemme sinulle