Hyppää sisältöön

Vuosaaren satamaan tuotiin 200 kiloa kokaiinia punaviinipullojen seassa – viisi henkilöä epäiltynä törkeistä huumausainerikoksista

Huumeet oli kätketty punaviinipulloja sisältäneeseen konttiin, kertoo keskusrikospoliisi. Pääepäiltyinä on yksi Ruotsin kansalainen ja kaksi Tanskan kansalaista.

Poliisin takavarikoima huume-erä.
Hotellin pesutupaan kätketystä urheilukassista löytyi 19 kiloa kokaiinia. Kuva: Poliisi
Vesa Marttinen

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, joka koskee Suomeen tuotua yli 200 kilon kokaiinierää. Huumeet saapuivat Helsingin Vuosaaren satamaan maaliskuussa punaviinipulloja sisältävässä kontissa.

Tapahtumasarja alkoi purkautua huhtikuun ensimmäisenä päivänä, kun poliisi todisti epäilyksiä herättävää tapahtumaa Helsingin Kurkimäessä. Pääepäiltyjen, eli yhden Ruotsin ja kahden Tanskan kansalaisen nähtiin toimittavan suurehkossa urheilukassissa tavaraa autoon, joka oli rekisteröity Alankomaihin.

– Tapahtumat olivat sen tyyppisiä, että epäilimme niissä olevan kyse huumausainekaupasta. Kolmikon mennessä autolle tapaamaan auton kuljettajaa urheilukassi oli täynnä, ja autolta palatessa se oli tyhjentynyt, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Heinonen keskusrikospoliisista poliisin tiedotteessa.

Kohtaamisen jälkeen poliisi seurasi kolmikkoa lähellä sijaitsevaan hotelliin ja Alankomaiden rekisterissä olevan auton kuljettajaa hotelliin Helsingin Pasilassa.

Kaikki neljä henkilöä otettiin kiinni, ja hotellien tiloihin sekä Alankomaiden rekisterissä olleeseen autoon tehtiin etsintä. Hotellin pesutuvasta löytyi kätkettynä 19 kiloa kokaiinia. Autosta löydettiin kätkettynä 18 kiloa kokaiinia.

Esitutkinnan perusteella huume-erä oli ollut tarkoitus toimittaa Ruotsiin.

Kiinniottojen jälkeen kokaiinin maahantuontiin liittyvät yksityiskohdat alkoivat selvitä rikoksesta epäiltyjen viestiliikenteen perusteella. Pääepäillyt olivat tulleet Suomeen reilu viikko ennen parkkipaikalla tapahtunutta huumekauppaa.

Samana päivänä eli 22. maaliskuuta Vuosaaren satamaan oli saapunut rahtilaiva, josta oli purettu kontteja satama-alueelle.

Pääepäiltyjen epäillään murtautuneen yhteen, punaviinipulloja sisältäneeseen konttiin seuraavana yönä. Viestiliikenteen perusteella konttiin oli kätketty 204 kiloa kokaiinia. Poliisin selvityksen mukaan kontti on kuljetettu Vuosaareen Belgian Antwerpenista.

Suomeen tuodun kokaiinin katukauppa-arvo on poliisin arvion mukaan yli 20 miljoonaa euroa.

Pääepäillyt ovat olleet tutkintavankeudessa koko esitutkinnan ajan. Heitä epäillään törkeistä huumausainerikoksista. Myös Suomessa kolmikkoa avustanutta henkilöä sekä 18 kilon huume-erän vastaanottanutta henkilöä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta.

Esitutkinta siirtyy syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Juttua on muokattu 7.6. klo 11.45: korjattu pääepäiltyjen kansalaisuudet oikeiksi.

Suosittelemme sinulle