Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus lakkautti Cannonballin: moottoripyöräkerhon toiminta muistuttaa sotilasorganisaatioita

Tuomion mukaan rikollisuus on olennainen osa kerhon toimintaa. Cannonball MC on ensimmäinen oikeuden päätöksellä lakkautettava moottoripyöräkerho. Rikosoikeuden professori pitää päätöstä merkittävänä.

Edestä kuvattuna tummaan takkin pukeutunut mies, joka istuu oikeussalissa. Tummasankaiset silmälasit ja harmaat taakse vedetyt hiukset. Kasvoilla vaaleansininen suu-nenäsuojus.
Cannonball MC:n presidentiksi ilmoittautunut Klaus Marjamäki Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa 27. huhtikuuta 2022. Kuva: Janne Nykänen / Yle
Yle Uutiset

Oikeus on julistanut Cannonball MC:n ja sen alayhdistyksen Squad 32:n lakkautetuiksi. Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi ratkaisunsa asiasta tänään keskiviikkona.

Tuomiossaan käräjäoikeus katsoo, että Cannonball toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.

Syyttäjien mukaan Cannonballin määräävä ja pääasiallinen tarkoitus on rikosten tekeminen.

– Tuomio on näkökulmastamme odotettu ja ehdottoman tarpeellinen, kun otetaan huomioon ryhmien vahingollisuus suomalaiselle yhteiskunnalle, syyttäjä Timo Honkahuhta kommentoi.

Useat oikeusasteet korkeinta oikeutta myöten ovat tuominneet kerhon järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Syyttäjät pitävät Cannonballia sotilaallisesti järjestäytyneenä rikollisryhmänä.

Käräjäoikeus yhtyy näkemykseen. Tuomion mukaan Cannonballin ja Squad 32:n jäsenten välillä on käskyvaltasuhteet ja jäsenillä velvollisuus noudattaa käskyjä. Jäsenet on ryhmitelty arvoasteikon mukaisesta, mikä muistuttaa sotilasorganisaatiota.

Lisäpontta syyttäjien lakkauttamisvaatimukselle toivat viime vuonna paljastuneet Cannonballin jäsenten tekemät huume- ja aserikokset, joista tuomittiin kovia rangaistuksia. Kerhotiloista löytyneet aseet osoittavat niiden liittyvän yhdistysten toimintaan, käräjäoikeus päätteli.

Syytettyjä ja heidän asianajajiaan takaapäin kuvattuna, taaempana poliiseja.
Cannonballin jäseniä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa laajassa huume- ja aserikosoikeudenkäynnissä tammikuussa 2022. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Oikeuden mukaan Cannonball voidaan lakkauttaa, sillä rikollisuuden edistäminen tai sitä tukeva laiton toiminta eivät kuulu yhdistymisvapauden piiriin.

Tuomioistuimen kolmen tuomarin kokoonpano oli päätöksestä yksimielinen. Päätös ei ole lainvoimainen.

Syyttäjä: "Aika näyttää, miten rikollinen toiminta reagoi"

Cannonball on ensimmäinen oikeuden päätöksellä lakkautettu moottoripyöräkerho.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus lakkautti rikollisjärjestö United Brotherhoodin viime vuonna. Päätös on lainvoimainen. Korkein oikeus lakkautti uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen 2020.

Lakkauttamiskeinoa tullaan pohtimaan jatkossakin, syyttäjä Timo Honkahuhta sanoo.

– En voi kommentoida, onko lakkauttamiskanteita nyt vireillä muiden ryhmien osalta.

MC Cannonball -moottoripyöräkerhon liiveistä edestä ja takaa. Liivit on mustaa nahkaa ja niihin on ommeltu keltavärisiä tekstejä.
Syyttäjälaitoksen esitutkintamateriaalia MC Cannonballista. Kuva: Poliisi

Vielä on aikaista sanoa, kuinka Cannonballin toiminnan kielto tulee konkreettisesti vaikuttamaan.

– Aika näyttää, miten rikollinen toiminta reagoi tähän ja mitä kerhon nykyiset jäsenet päättävät elämällään tehdä, Honkahuhta sanoo.

Tuomion mukaan Cannonballilla on toimintaa ainakin Helsingissä, Turussa, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Ulvilassa, Seinäjoella, Heinolassa, Kausalassa ja Kuopiossa sekä ulkomailla Tallinnassa ja Thaimaassa.

Oikeuden mukaan rikollisuus on olennainen osa kerhon toimintaa

Vastaaja kiisti kerhon olevan yhdistys ensinkään, saati lain tarkoittama kielletty yhdistys. Cannonballin edustajan mukaan kerhon jäsenten tekemät rikokset eivät tee kerhon toiminnasta lain ja hyvän tavan vastaista. Vastaaja vetosi myös siihen, että suurella osalla kerhon jäsenistä ei ole rikoshistoriaa.

Käräjäoikeuden mukaan rikollinen toiminta on kuitenkin olennainen osa vastaajien toimintaa ja kerhoon liittyvien rikostuomioiden määrä on huomattavan suuri.

Cannonballin edustaja ei halunnut kommentoida tuomiota.

Syyttäjät nimesivät alkuperäisessä haastehakemuksessaan vastaajaksi Cannonballin johtohenkilönä pitämänsä Esko Eklundin. Eklund kuitenkin kiisti olevansa edes yhdistyksen jäsen, ja vastaajaksi ilmoittautui kaksi muuta henkilöä.

Käräjäoikeus päätti valmisteluistunnossa, että moottoripyöräkerhon presidentiksi ilmoittautunut Klaus Marjamäki voi edustaa yhdistystä Eklundin rinnalla oikeuskäsittelyssä.

Moottoripyöräjengin lakkauttaminen on uusi tapa soveltaa yhdistyslakia

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää lakkauttamispäätöstä varsin merkittävänä. Nuotion mukaan päätös vahvistaa käsitystä, että moottoripyöräkerhoihin voidaan puuttua yhdistyslain nojalla.

– Näen, että yhdistyslain lakkauttamiskanteet ovat vanhastaan liittyneet poliittiseen ääriliikehdintään. Moottoripyöräjengit ovat uusi, vähän yllätyksenä tullut mahdollisuus.

Nuotio uskoo, että rikollisten moottoripyöräkerhojen toimintaan voidaan vaikuttaa lakkauttamisella paljon enemmän kuin järjestäytyneeseen rikollisuuteen, joka on piilossa. Liivien ja kokoontumistilojen kieltämisellä on merkitystä.

Lakkautuksen vaikuttavuus riippuu paljolti siitä, kuinka poliisi tulee valvomaan asiaa. Lakkautetun yhdistyksen toiminnan jatkaminen on sakolla rangaistava teko, mutta säännös ei välttämättä sovi kaikkiin yksittäisiin toimiin.

– Mikä on toiminnan jatkamista? Riittääkö, että yksi tai kaksi henkilöä kulkee kadulla liivit päällä, Nuotio pohtii.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio istuu ja katsoo kameraan hymyillen.
Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio. Kuva: STUDIO KARI LIKONEN OY

Rikosoikeuden professori pitää sekä Cannonballlin että United Brotherhoodin lakkauttamistuomioissa mielenkiintoisena sitä, että toiminnan katsottiin olevan suoraan yhdistyslain nojalla kiellettyä toimintaa.

– Oikeus katsoi, että aseellinen varustautuminen, tiukka hierarkia, säännöt ja käskyvaltasuhteet ovat lähellä sotilaallista toimintaa. Eli rakenteet ovat sellaiset, joita yhdistyslaki ei hyväksy.

Suosittelemme sinulle