Hyppää sisältöön

Haavisto: Turkin kritiikki Suomelle ja Ruotsille pätee isoon joukkoon Nato-maita – Madridin huippukokous tärkeä hetki myös Natolle

Helsingissä tänään vieraillut Irlannin ulkoministeri Simon Coveney kertoi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt myös Irlannissa halua turvallisuusyhteistyön lisäämiseen. Hän ei kuitenkaan usko maansa hakevan lähiaikoina Natoon.

Suomen ja Irlannin ulkoministerit tapaavat
Suomen ja Irlannin ulkoministerit tapaavat
Katriina Töyrylä,
Eelis Bjurström

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan sotilasliitto Naton Madridin-huippukokous ei ole tärkeä vain Suomelle ja Ruotsille niiden Nato-hakemusten takia, vaan myös sotilasliitolle.

– Natolle hyvin tärkeä periaate on sen avoimien ovien politiikan suojeleminen, ja siksi näen tulevan Madridin huippukokouksen tärkeänä hetkenä myös Natolle, Haavisto totesi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Suomessa vierailleen Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn kanssa.

Haavisto sanoi, että Naton on paitsi arvioitava, missä ollaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemusten suhteen, myös vahvistettava, että Natolla on mekanismi uusien jäsenten ottamiseksi.

Hänen mukaansa monet Nato-maat työskentelevät ratkaisun löytämiseksi prosessiin, joka on jumiutunut Turkin Suomelle ja Ruotsille esittämiin vaatimuksiin.

"Ihmisoikeusperiaatteista pidettävä kiinni"

Haavisto yhtyi presidentti Sauli Niinistön sunnuntaiseen arvioon, että Turkin Suomeen ja Ruotsiin kohdistama kritiikki pätee myös isoon joukkoon Nato-maita, sillä niiden lainsäädäntö ja turvapaikkapolitiikka ovat hyvin samankaltaisia kuin Suomen ja Ruotsin.

– Siinä mielessä jos on jotain kritisoitavaa, kritiikki pätee myös suureen joukkoon nykyisiä Nato-maita, ulkoministeri totesi.

Haavisto ja Coveney Säätytalon portailla Helsingissä tiistaina. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hän myös korosti, että Suomi luonnollisestikin noudattaa kansainvälisiä ihmisoikeussääntöjä ja -sopimuksia ja niiden pitäminen voimassa on hyvin tärkeää.

Coveney: Irlantti tuskin hakee Natoon lähiaikoina

Irlannin ulkoministeri Coveney sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän varoo kommentoimasta Nato-jäsenyyskysymyksiä, koska Irlanti ei ole jäsen. Hän kuitenkin toivotti Suomelle ja Ruotsille onnea ja sanoi yllättyvänsä, jos niiden jäsenyyttä ei vahvisteta lähikuukausina.

Hän totesi maansa osallistuvan aktiivisesti läntiseen turvallisuuskeskusteluun ja -yhteistyöhön ja olevan hyvin sitoutunut EU-jäsenyyteen.

Hänen mukaansa Irlanti toivoo voivansa rakentaa näiden kumppanuuksien varaan. Hän uskoo, että Venäjän hyökkäyssota ukrainassa tulee lisäämään Irlannissa halua yhteistyöhön, ja maa nostanee lähiaikoina puolustusmäärärahojaan.

Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että Irlanti hakisi lähiaikoina Natoon. Hän totesi, että Irlannissa turvallisuuskeskustelu on maantieteellisistä syistä jossain määrin erilaista kuin Suomessa.

Tiukka linja Venäjän julmuuksiin ja pakotteisiin

Ministerien keskusteluja hallitsi Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Lisäksi he keskustelivat muun muassa EU:n suhteesta Britanniaan. Brexitin yhä avoimet kysymykset koskevat erityisesti Irlantia, ja Coveney kiitteli Suomea maansa saamasta tuesta.

Ukrainasta Coveney totesi, että he haluavat ottaa Venäjän vastaisiin pakotteisiin tiukan linjan, jotta sodan jatkamisen hinta olisi mahdollisimman suuri. Samaten Irlanti pyrkii auttamaan Ukrainan armeijaa ja ukrainalaisia siviilejä.

Haavisto kiitteli Irlantia siitä, että se on ottanut vastaan peräti 35 000 ukrainalaispakolaista ja Coveney itsekin majoittaa yhtä perhettä.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kommentista, ettei Venäjää pidä nöyryyttää, (siirryt toiseen palveluun) ulkoministerit totesivat, että Venäjän sodan laittomuus ja julmuudet on tuomittava ja sotarikoksiin syylliset saatava vastuuseen. Lisäksi ukrainalaisia on tuettava ja Venäjälle asetettava mahdollisimman suuri pelote pakotteiden muodossa.

Coveney sanoi ymmärtävänsä, että Macron pyrki varmistamaan tien olevan auki vuoropuhelulle, joka jossain vaiheessa johtaisi tulitaukoon. Samalla on kuitenkin oltava tiukkana siitä, mikä on sodassa oikein ja väärin, hän korosti.

Haavisto pitää tärkeänä myös sen varmistamista, että milloin neuvotteluja käydäänkin, Ukrainan neuvotteluasema on mahdollisimman vahva.

Yle näytti ministereiden tiedotustilaisuuden suorana. Voit katsoa tilaisuuden tallenteen tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Coveney vierailee tiistaina myös Ruotsissa, missä hän tapaa ulkoministeri Ann Linden.

Lue myös:

Uusimmat tiedot Ukrainasta

Suosittelemme sinulle