Hyppää sisältöön

Moottorisahaveistäjät mittelevät paremmuudesta Pellossa – katso, miten puupölkyistä syntyy kaloja

Moottorisahat laulavat Tornionjokivarressa, kun 15 veistäjää Suomesta ja Ruotsista kilpailee Pellossa kansainvälisessä kilpailussa.

Moottorisahaveistäjät mittelevät paremmuudesta kansainvälisessä kisassa
Moottorisahaveistäjät mittelevät paremmuudesta kansainvälisessä kisassa
Ari Hursti

– Moottorisahaveisto on toiseksi parasta hommaa, mitä voi tehdä housut jalassa, sanoo kansainvälisen moottorisahaveistokilpailun tuottaja Timo Metsäjoki.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Kojamon Kiusaus -veistotapahtuma kokoaa Pelloon alan taitajia Suomesta ja Ruotsista. Alan harrastajia Suomessa on muutama sata, mutta ammatikseen veistämistä tekee vain kourallinen veistäjiä.

Yksi heistä on moottorisahaveiston kolminkertainen suomenmestari, ylöjärveläinen Juha Käkelä.

– Puitteet Pellossa ovat hiton hyvät. Kilpailun veistoteema on myös mukavaa vaihtelua siihen tavalliseen karhuun tai hirveen.

Lappilaista osaamista tapahtumassa esittelee muun muassa kolarilainen Kalle Lindholm.

Käkelän mukaan parhaat veistäjät tulevat Kanadasta, Venäjältä ja Japanista, mutta myös suomalaisia veistäjiä arvostetaan ympäri maailmaa. Hän itse on sijoittunut palkintosijoille suuressa kutsukilpailussa Venäjän Siperiassa.

mies sahaa moottorisahalla puuveistosta
Moottorisahaveisto elättää ylöjärveläistä Juha Käkelää. Kalastusaiheisen teoksen veistäminen tuo vaihtelua. Kuva: Ari Hursti / Yle

Teemana kala ja kalastus

Pellon Vihreän Pysäkin ympäristössä järjestettävässä veistotapahtumassa on kaksi kilpailusarjaa.

Ensimmäisessä taiteilijat veistävät kala- ja kalastusaiheisia teoksia Pellopuun liimapuuhirrestä. Torstain ja perjantain aikana muokattavana on kaksi suurta pölkkyä, joista voi veistää kaksi itsenäistä tai toisiinsa yhdistyvää teosta. Lauantaina vuorossa on tunnin mittainen pikakisa.

Juha Käkelän mielestä työstettävä materiaali on mielenkiintoinen.

– Liimapuuhirsi on kuivaa, se ei halkeile, se on kevyttä ja sen pinta-ala on melko suuri. Tämä antaa mahdollisuuksia tehdä jotain erilaista ja uutta.

moottorisahalla veistettyjä palkkeja pihamaalla
Moottorisahaveistokilpailu alkoi torstaina ja teoksia saa työstää vielä perjantaina. Kuva: Ari Hursti / Yle

Tapahtuman tuottaja Timo Metsäjoki on innoissaan.

– On mahtavaa luoda Pelloon jotain aivan uutta ja erilaista. Lapissa on yksittäisiä moottorisahaveistäjiä ja kuvanveistäjiä siellä täällä. Nyt voimme koota osan heistä yhteen.

Metsäjoki uskoo, että veiston katsominen on yhtä lailla antoisaa touhua, kunhan vain muistaa suojata kuulonsa.

– Mikä parasta, teokset jäävät Pelloon, jolloin paikkakuntalaiset ja matkailijat voivat ihastella teoksia pitkin maita ja mantuja.

Lue myös:

Moottorisahataiteen veistokurssit täyttyvät hetkessä innokkaista oppilaista – Lajin Suomen-mestari: "Veistäminen elää voimakasta nousukautta"

Suosittelemme sinulle