Hyppää sisältöön

EU päätti: Tällainen laturipää on pian ainoa sallittu Euroopassa

EU:n asetuksen myötä USB-C-laturista tulee ainoa EU:n alueella sallittu laturipää pienelektroniikkalaitteisiin. Lakimuutoksen tavoitteena on vähentää elektroniikkajätettä ja helpottaa kuluttajien elämää.

USB-C kaapeli.
Kuvassa USB-C-laturiliitäntä, josta tulee standardi EU:ssa. Kuva: Jakub Porzycki / AOP
Miina Väisänen

Latureiden käyttö EU:n alueella yhtenäistyy. Euroopan parlamentti ja Euroopan neuvosto ovat tänään päässeet yksimielisyyteen siitä, millaisia latureita EU:n alueella tulevaisuudessa käytetään.

Uudistuksen myötä USB-C-liitännästä tehdään standardilaturi kaikkien pienelektroniikkalaitteiden lataamiseen. Asetus koskee kaikkien valmistajien latausjohdolla ladattavia älypuhelimia, tabletteja, digitaalikameroita, kuulokkeita, kannettavia kaiuttimia ja videopelikonsoleita.

Poikkeuksia ovat vain laitteet, jotka ovat liian pieniä USB-C-porttia varten, muun muassa älykellot, aktiivisuusrannekkeet ja tietyt urheiluvälineet.

Uudistuksen tavoitteena on vähentää elektroniikkajätteen määrää ja helpottaa elektroniikkalaitteiden käyttöä. Näin kuluttajan ei tarvitse joka kerta hankkia uutta johtoa tai laturia ostaessaan uuden laitteen. Samalla laturilla voisi näin ladata kaikkia pieniä ja pienehköjä laitteita.

Euroopan parlamentti on vaatinut kannettaville elektroniikkalaitteille yhteislaturia jo vuosien ajan. Euroopan komissio antoi esityksen yleislaturista syyskuussa 2021.

Uudistus edellyttää vielä Euroopan parlamentin ja Euroopan neuvoston virallisen hyväksynnän, joka todennäköisesti tehdään tulevana syksynä. Sen jälkeen valmistajilla on kaksi vuotta aikaa päätöksen soveltamiseen.

Voit keskustella aiheesta 8.6. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle