Hyppää sisältöön

Kansallisteatterin näyttelijät nousevat näyttämölle Viitasaarella, Elsa Heporaudan tarina kerrotaan Puumalassa – kesäteattereissa alkamassa vilkas kesä

Tänä kesänä Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa on molemmissa yli 20 kesäteatteria.

Näyttelijä Juha Varis kesäteatterin rakennustyömaalla synnyinkotinsa maisemissa Viitasaarella. Varis seisoo näyttämöllä selin katsomoon. Kuva: Juha Varis
Sanna Savela

Viitasaarella Löytänän kylällä on jo kolmatta vuotta remontoitu ahkerasti entisestä koulusta kylätaloa. Tänä kesänä pihapiiriin nousee myös estradi kesäteatterille ja katsomo 300 hengelle. Idea kesäteatterista syttyi löytänäläissyntyiselle näyttelijälle Juha Varikselle kuin salama kirkkaalta taivaalta.

– Reilu vuosi sitten seisoin Löytänänjärven rannalla, kylätalon kupeessa ja ajattelin, että maaston muoto olisi aika hyvä kesäteatterin katsomolle.

Kesäteatteri Löytäon nousemassa ihan Löytänänjärven rannalle. Juha Varis katsomotyömaalla. Kuva: Juha Varis

Heinäkuun alussa ensi-iltaan tuleva Onnennumerot-näytelmä on viiden ammattinäyttelijän produktio. Suurin osa heistä on Kansallisteatterista kesälomalla ja viettää aikaa lähiseudulla synnyinkodeissaan tai kesämökeillään. Variksen mukaan komediaa on esitetty paljon ja se on ollut katsojien mieleen.

– Käänteitä on niin paljon, että jo harjoitellessa on tullut hiki, sanoo Varis.

Tunneside velvoitti pelastamaan koulurakennuksen

Variksella on vahvat tunnesiteet kotikylälle ja siitä syystä hän lähti vetämään kylätalo-projektia. Varis isovanhempineen, vanhempineen ja sisaruksineen on käynyt siellä koulun. Näyttelijä katseli surullisena ensi vuonna sata vuotta täyttävän rakennuksen rapistumisesta joka kertaa, kun hän vietti lomia kotikylällä.

– Isoisän isä oli yksi kylän miehistä, joka yli 14 vuotta yritti saada koulua kylälle. Tässä on takana niin iso työ, että nyt on minun vuoroni tehdä talon eteen jotain.

Juha Varis on ajanut lukuisia kertoja Helsingistä kylätalon talkoisiin Viitasaarelle. Kuva: Juha Varis

Remontti on saanut Leader Viisarin rahoitusta.

Idearikas Varis myöntää, että kaikkia kotikyläänsä liittyviä visioitaa hän ei uskalla edes sanoa ääneen. Hän kuitenkin toivoo, että kylätalosta tulisi osa elämää, eikä mikään monumentti.

– Lastenteatterifestivaalia, konsertteja aikuisille ja lapsille, taize-laulua ja vaikka mitä on jo mielessä. Tärkeintä on, että toiminta palvelee seutukuntaa ja ruokkii asioita eteenpäin. Tämä ei ole mikään Juha tykkää tehdä -juttu, vaan yhteisöllinen asia, sanoo Varis.

Vaikka remontti on vaatinut paljon ajelua Helsingin ja Viitasaaren välillä, Varis sanoo nauttivansa siitä.

– Toiminta on minulle lepoa. Näytteleminen on ilmaan piirtelyä, siitä ei jää kuin naamaan arvet. Rakentaessa näkee kättensä jäljet.

Elsa Heporaudan tarina tutuksi Puumalassa

Ensimmäisten kesäteatterien joukossa tämän viikon perjantaina ensi-iltansa saa Puumalassa Sahanlahden kesäteatterin näytelmä Palava tahto, joka kertoo Elsa Heporaudan elämästä. Heporauta oli 1800-luvun loppupuolella Puumalassa syntynyt kirjailija, joka perusti Kalevala Korun ja Kalevalaisten Naisten Liiton.

Näytelmän esityspaikka Sahanlahti Resort toimii Heporaudan syntymäkodissa. Heporaudan tarinan kertominen kutkutteli pitkään matkailuyrityksen emäntänä kahdeksan vuotta toiminutta Jaana Kuivalaista. Lopulta hankkeen ympärille koottiin työryhmä, joka haki ja sai apurahan näytelmän kirjoittamiseen Suomen Kulttuurirahastolta.

– Heporauta jäi tekojensa taakse. Moni tuntee hänen työnsä naisten aseman eteen, mutta harva tuntee hänet nimeltä.

Alunperin Heporaudan tarina piti kertoa jo kaksi vuotta sitten, mutta korona sotki suunnitelmat. Sen jälkeen työryhmä on hieman muuttunut, mutta Kuivalainen pitää näytelmän saamaa aikalisää hyvänä. Hän uskoo rauhallisen kehitystyön tuoneen tarinaan lisää syvyyttä.

Elsa Heporaudan roolissa nähdään Puumalan kesäasukas, näyttelijä Tiia Louste.

Puumalassa on tänä kesänä neljä kesäteatteria. Kuivalainen uskoo, että koronavuosien jälkeen ihmisillä on kulttuurinnälkää, ja katsojia riittää kaikille.

– Kolme muuta toimivat pääasiassa harrastajapohjalta. Niissä katsojia houkutelevat tutut ihmiset lavalla, meillä taas on tuttuja kasvoja televisiosta ja isojen teattereiden lavoilta. Lisäksi moni käy kesän aikana useassa kesäteatterissa, sanoo Kuivalainen.

Valtaosalla Keski-Suomen ja Etelä-Savon teattereista on ensi-ilta kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa. Osalla esityskausi jatkuu elokuulle saakka.

Keski-Suomi:

AdAstra Teatteri Jyväskylä

HET-teatteri Kyyjärvi

Jämsän Draamateatteri Jämsä

Jämsän kesäteatteri Jämsä

Kanavateatteri Laukaa

Keurusselän kesäteatteri Keuruu

Kinnulan Muttiteatteri Kinnula

Korpilahden teatteri Jyväskylä

Lastenteatteri Muurame

Lastenteatteri Pikku-Sohvi

Löytänän kesäteatteri Viitasaari

Naissaaren näyttämö Jyväskylä

Petäjäveden Teatteri Petäjävesi

Ränssin Kievarin kesäteatteri Jyväskylä

Savion Lava Laukaa

Teatteri Eurooppa Neljä Jyväskylä

Teatteri Eurooppa Neljä Äänekoski

Teatteri Lumpero Saarijärvi

Teatteri Uittokallio Karstula

Teatteriyhdistys Kulissi Jyväskylä

Uusi Iloinen Teatteri Muurame

Wanhat Wehkeet kesäteatteri Karstula

Venekosken Kesäteatteri Hankasalmi

Etelä-Savo:

Halkokummun kesäteatteri Pieksämäki

Hurissalon kesäteatteri Puumala

Jalkapuuteatteri Puumala

Jäppilän kesäteatteri Pieksämäki

Koirakiven Nuorisoseura Mäntyharju

Naisvuoren kesäteatteri Mikkeli

Mäntyharjun Kesäteatteri Mäntyharju

Pappilan pihan kesäteatteri Pieksämäki

Pertunmaan nuorisoseura Pertunmaa

Poleenin kesäteatteri Mikkeli

Ristiinan kesäteatteri Ristiina

Saaristoryhmä Puumala

Sahanlahden kesäteatteri Puumala

Saimaan teatteri Juva

Satelliittiteatteri Pieksämäki

Syvälahden tanssilavateatteri Kangasniemi

Teatteri Henkireikä Haukivuori

Teatteri Ilona Kangasniemi

Teatterimylly Savonlinna

Wanhan kartanon kesäteatteri Mikkeli

Virtasalmen kesäteatteri Pieksämäki

VR:n näytelmäkerho Pieksämäki

Suosittelemme sinulle