Hyppää sisältöön

Eduskunta vastaanotti Lupa elää -kansalaisaloitteen – aloite antaisi oleskeluluvan pitkään Suomessa turvapaikkaa hakeneille

Kansalaisaloite ehdottaa nelivuotista oleskelulupaa ihmisille, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa ennen vuotta 2017. Aloitteen tekijöiden mukaan oleskelulupa vähentäisi hyväksikäyttötapauksia Suomessa.

Martin Wollsten, Markus Himanen ja Sanna Valtonen luovuttivat eduskunnalle kansalaisaloitteen, joka antaisi oleskeluluvan Suomesta pitkään turvapaikkaa hakeneille. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Eduskunta joutunee ottamaan lähiaikoina kantaa uuteen kansalaisaloitteeseen, sillä se vastaanotti tiistaina Lupa elää -aloitteen.

Kansalaisaloite ehdottaa jatkuvaa nelivuotista oleskelulupaa ihmisille, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa ennen vuotta 2017, ja jotka eivät ole vielä saaneet oleskelulupaa.

– Aloitetta tarvitaan sen takia, jotta pystyisimme parantamaan vuosia Suomessa ilman oleskelulupaa olleiden ihmisten asemaa. Heidän tilanteensa on sellainen, että he ovat hyvin alttiita erilaiselle hyväksikäytölle, sanoo Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Valtonen.

Valtonen on yksi kansalaisaloitteen alullelaittajista. Aloite keräsi eduskuntakäsittelylle vaadittavat yli 50 000 kannatusilmoitusta huhtikuun lopussa.

– Aloite toisi näille ihmisille oleskeluluvat. Mikä tarkoittaisi sitä, että monet heistä, jotka ovat jo kotoutuneita, verkostoituneita, koulutettuja ja jopa työllistyneitä Suomessa, voisivat palata takaisin yhteiskunnan jäseniksi, Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan nykyinen tilanne altistaa turvapaikanhakijat monenlaiselle hyväksikäytölle kuten pimeälle työskentelylle ja työnantajien hyväksikäytölle.

Aloite etenee seuraavaksi hallintovaliokuntaan, joka päättää asian käsittelyn seuraavista askelmerkeistä.

Lue lisää:

Kansalaisaloite pitkään Suomessa asuneiden turvapaikanhakijoiden oleskeluluvista etenee eduskuntaan

Suosittelemme sinulle