Hyppää sisältöön

Analyysi: Oppositio vaatii tiukkoja rajapykäliä – hallitus torjuu Venäjän ilkeyksiä

Hallitus on esittänyt valmiuslakiin pikaisia muutoksia, joilla voitaisiin vastata esimerkiksi Venäjältä mahdollisesti tuleviin erilaisiin ilkeyksiin. Muutoksiin tarvitaan tukea oppositiolta, joka vaatii nyt tiukempia rajalakeja, kirjoittaa politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Valmiuslain muutokset ovat pysähtyneet kiistaan rajapykälien tiukentamisesta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kutsunut eduskuntapuolueiden johtoa keskustelemaan siitä, miten hallituksen esittämät valmiuslain muutokset voitaisiin hyväksyä kiireellisesti.

Puoluejohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuvat tänään iltapäivällä eduskunnassa.

Pääministerin johdolla puolueet etsivät sovintoa siitä, miten estetään turvapaikanhakijoiden ja maahantulijoiden laajamittainen käyttäminen painostustarkoituksessa.

Puolueiden neuvottelua ehdotti oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hän johtaa myös eduskunnan puolustusvaliokuntaa, jonka pöydällä valmiuslain muutokset odottavat viimeistelyään.

Perussuomalaiset ja kokoomus ratkaisijan paikalla

Perustuslakivaliokunta linjasi lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun), että valmiuslain keskeiset muutokset on käsiteltävä perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Muutosten kiireellinen toteuttaminen vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön eli 34 kansanedustajaa riittää estämään kiireellisen voimaantulon.

Oppositiossa sekä perussuomalaisilla että kokoomuksella on riittävästi kansanedustajia lykkäämään valmiuslain muutosten lopullisen hyväksymisen yli eduskuntavaalien.

Riikka Purra: Rajapykälät normaaliin lakiin

Perussuomalaiset vaatii lakiin hätätilapykälää, jonka nojalla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää, jos kansallinen turvallisuus on vaarassa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi lauantaina 4. kesäkuuta Suomen Uutisten haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että tarvittavat rajapykälät tulee ottaa osaksi normaalia lainsäädäntöä, ensi sijassa rajavartiolakiin, eikä valmiuslakiin, jolloin pykälien soveltaminen olisi korkeamman kynnyksen takana.

– Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa rajapykäliä ei ole saatu kumpaankaan, ei valmiuslain saati rajavartiolain muutosesityksiin, Purra huomautti.

Oppositio iskee kiilaa hallituksen sisälle

Purra arvioi, että todellinen syy siihen, miksi rajaturvallisuuden varmistaminen ei etene Suomessa, on hallituksen sisällä, josta Purran mielestä puuttuu tarvittava tahtotila tilanteen korjaamiseen.

– Mikäli hallituksessa on puolueita, joiden ensisijainen tavoite ei ole suojata Suomea ja suomalaisten turvallisuutta, näiden puolueiden ei sitten pitäisi olla hallituksessa tällaisena aikana, Purra totesi.

Purran mukaan on pääministerin vastuulla, että hallitus tuo eduskuntaan tarvittavat pykälät Suomen rajojen suojaamiseksi.

Purra listasi ehtoja perussuomalaisten tuelle

Purra kertoi tviitissään (siirryt toiseen palveluun) tiistaina 7. kesäkuuta, että hänen johtamansa eduskunnan hallintovaliokunta julkistaa keskiviikon tapaamiseen osallistuville muutamia valiokunnan saamia asiantuntijalausuntoja.

– Erityisesti muutama seikka, joista julkisuudessa on esitetty harhaanjohtavaa tietoa, avataan näin keskusteluun osallistuville.

– Tämä toivottavasti lisää sen todennäköisyyttä, että esityksistä saadaan vielä toimivat ja kansallisen turvallisuuden kannalta riittävät, Purra perusteli valiokunnan poikkeuksellista toimintaa.

Suomen Uutisissa (siirryt toiseen palveluun) Purra huomautti vielä, että hallituksen valmius- ja rajalakiesitykset eivät paranna mahdollisuuksia torjua laajamittaista maahantuloa lainkaan – ainoastaan sen vastaanottoa parannetaan.

Purran mukaan perussuomalaiset ei voi hyväksyä esityksiä kiinteistöjen ja kuljetuspalveluiden käyttöönotosta tai sosiaaliturvan alentamisesta.

– Tulijat pitää hybriditilanteessa estää, ei ottaa vastaan ja laittaa suomalaisia joustamaan omista oikeuksistaan, Purra listasi perussuomalaisten ehtoja.

Vihreä sisäministeri: PS:n toimissa ei järkeä

Perussuomalaiset on moittinut hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa ja puolueen edustajat ovat arvostelleet erityisesti sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) toimintaa.

Mikkonen vastasi perussuomalaisten hyökkäyksiin 6. kesäkuuta Ylen Ykkösaamussa. Hän ihmetteli perussuomalaisten vastarintaa valmiuslain muutoksille.

– En näe mitään järkeä siinä, että perussuomalaiset tätä estäisivät, koska silloin he nimenomaisesti uhkaisivat kansallista turvallisuutta sillä, että me emme pystyisi poikkeustilanteessa vastaamaan erilaisiin uhkiin ja pitämään huolta meidän suomalaisten perusturvasta, Mikkonen sanoi.

Mikkonen viittasi siihen, että hallituksen esittämillä valmiuslain muutoksilla voidaan turvata esimerkiksi elintarvikkeiden saanti ja energian jakelu, jos Suomeen kohdistuisi iso kyberhyökkäys, joka toisi häiriöitä pankki- ja luottokortteihin.

Kokoomus vaatii joustoa hallitukselta ja PS:ltä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tviittasi (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina 5. kesäkuuta, että hallituspuolueilta odotetaan kykyä päivittää ajatteluaan koventuneiden uhka-arvioiden mukaisesti.

Mykkänen linjasi, että rajavartijoille tarvitaan riittävät valtuudet pysäyttää ihmisten työntäminen Suomeen painostustarkoituksessa. Päätöksenteossa määräenemmistön saavuttamiseksi Mykkänen vaati joustoa sekä hallitukselta että perussuomalaisilta.

Maahanmuuttopolitiikassa kokoomus (siirryt toiseen palveluun) on yrittänyt tasapainoilla perussuomalaisten ja hallituksen näkemysten välissä. Oppositiossa kokoomuksen linja on horjahdellut hieman perussuomalaisten suuntaan.

Vankassa pääministerinosteessa seuraavia eduskuntavaaleja odottava kokoomusjohtaja Petteri Orpo joutuu varjelemaan yhteistyön mahdollisuuksia myös nykyisten hallituspuolueiden suuntaan, joten sovun hierominen valmiuslain muutoksista sopii hyvin pääministeriehdokkaan rooliin.

"Rajat kiinni" -politiikka on perussuomalaisten leipälajia, eikä puoluejohtaja Riikka Purra näytä tästä linjasta joustavan. Mielenkiintoista on, miten perussuomalaiset turvallisuuskorttinsa nyt pelaa.

Voit keskustella tästä artikkelista 9.6.2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Valmiuslain piti suojata itäraja pikaisesti Venäjän mahdollisilta "ilkeyksiltä" – nyt muutokset jumittavat eduskunnassa

Oppositio ei hyväksy hallituksen esitystä valmiuslaista sellaisenaan – Purra: Suomen voitava kieltäytyä turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta

Ylen kysely kansanedustajille: Suuri enemmistö vastaajista kannattaa järeämpien aitojen rakentamista itärajalle

Suosittelemme sinulle