Hyppää sisältöön

Opiskelija-ateria saa maksaa enintään 2,70 euroa, ja siksi kalaa on nyt tarjolla opiskelijaravintoloissa aiempaa vähemmän

UniCafen liiketoimintajohtaja Anne Immonen pelkää, että ravintoloita sulkeutuu, jos aterian hintaa ei saada nostettua.

Opiskelijaravintolat kärsivät ruoan hinnannoususta. Aterian enimmäishinnan korotus koetaan miltei pakollisena. Kuva opiskelijaravintolasta vuodelta 2019. Kuva: Rinna Härkönen / Yle
Otso Karhu

Ruoka-aineiden alati kohoavat hinnat aiheuttavat haasteita opiskelijaravintoloille.

Opiskelija-aterioita tarjoava UniCafe toivoo pikaisia muutoksia, jotta toiminta pysyisi edes jollain tasolla kannattavana.

– Aterian enimmäishintaan olisi pakko saada korotus, tai riskinä on, että useampien opiskelijaravintoloiden ovet sulkeutuvat, sanoo UniCafen liiketoimintajohtaja Anne Immonen.

UniCafe on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan Ylvan omistama yritys, jolla on neljätoista opiskelijaravintolaa ympäri Helsinkiä.

Valtioneuvoston asetus sitoo ravintolat kattohintoihin niin, että ateria saa maksaa opiskelijalle enintään 2,70 euroa. Aterian oikea hinta saa olla maksimissaan viisi euroa, josta Kelan antama ateriatuki kattaa 2,30 euroa.

Kelan suositus korkeakouluruokailun periaatteista ohjaa opiskelijaruoan ravintoarvoja ja edellyttää, että opiskelijalle 2,70 euroa maksavan aterian pitää sisältää monipuolista ja ravitsevaa ruokaa.

Kun ruoan ja elintarvikkeiden hinnannousu jatkuu, jostain olisi karsittava.

Kalasta on jo karsittu

UniCafessa mietitään nyt jatkuvasti, mitä pudotetaan listalta ja mitä tuodaan sen tilalle. Päätöksiä tehdään tuotekohtaisesti.

UniCafen ravintoloissa on jo jouduttu karsimaan etenkin kalasta. Myös maitotuotteiden ja siipikarjan hinnannousu voi vaikuttaa jatkossa UniCafen valikoimiin.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY:ssä on herännyt huoli opiskelijaravintoloiden tilanteesta.

– Opiskelijat haluavat tehdä vastuullisia valintoja ja syödä terveellisesti jatkossakin, sanoo HYY:n hallituksen jäsen Sonja Naalisvaara.

Päivän monipuolisin ateria

Pienituloiselle opiskelijalle tuettu opiskelija-ateria voi olla päivän tärkein ja monipuolisin ateria. Naalisvaara arvioi, että kotona tehtävissä ruoissa nitistetään ensimmäisenä monipuolisuudesta ja terveellisyydestä.

– Oma halpa bravuurini on soijarouhe-makaronilaatikko, jossa on lisäksi sipulia ja mausteita. Jos haluaa päästä oikein halvalla, kasvikset putoavat ensimmäisenä pois, Naalisvaara sanoo.

Monipuolinen ja terveellinen ruoka vaikuttaa opiskelijoiden jaksamiseen. Yliopistossa tavoiteaika kandidaatin ja maisterin tutkinnon suorittamiseen on yleensä viisi vuotta.

– Se on pitkä aika syödä epäterveellisesti tai yksipuolisesti, Naalisvaara sanoo.

Miltei puolet syö kasvis- tai vegaanivaihtoehtoa

UniCafe haluaa pitää kiinni vastuullisuudesta ja kannustaa kasvipohjaisten tuotteiden valintaan. Naudanlihaa ei ole UniCafella tarjottu vuoden 2019 jälkeen lainkaan.

Nyt hieman alle viisikymmentä prosenttia kaikesta UniCafessa kuluvasta ruoasta on Immosen mukaan kasvis- tai vegaanivaihtoehtoa.

UniCafe-ravintolat tarjoavat kasvis- ja vegaaniruokaa opiskelijoille hintaan 2,60 euroa, eli kymmenen senttiä halvemmalla kuin liharuokaa. Immosen mukaan tällä on iso vaikutus opiskelijoiden valintaan.

– Jos halutaan tehdä asioita ilmastovaikutusten eteen, Kelan ateriatukea voisi kohdistaa kasvipohjaisiin valikoimiin, Immonen sanoo.

Nyt kymmenen sentin alennus kasvis- ja vegaaniruoasta lähtee UniCafen omasta pussista.

UniCafe tasapainottelee nyt hinnannousun ja opiskelijoiden keskuudessa kasvavan vastuullisuus-ekologisuus-näkökulman välissä. Ruoan hinnan on povattu kasvavan pysyvästi muun muassa ilmastonmuutoksen vuoksi.

UniCafen isoin ruoan menoerä on yleensä aterioiden proteiini. Mausteista tai kastikkeista ei Immosen mukaan tarvitse karsia.

– Haluamme pitää ruoan mielenkiintoisena ja tuunattavana. Se ei onneksi ole liian kallista.

Voit keskustella aiheesta 9. kesäkuuta kello 22 asti.

Lue myös:

Turussa opiskeleva Julia Siimento, 21, säästää enemmän kesätyörahoja elinkustannusten nousun takia – pienikin hinnannousu näkyy opiskelijan arjessa

Jenna Mattila hätkähti kaupassa, kun huomasi miten paljon kaurahiutaleiden hinta on noussut: jakaa nyt vinkkinsä säästämiseen arjessa

Suosittelemme sinulle