Hyppää sisältöön

Junayhtiö VR:n katsottiin syyllistyneen törkeään ympäristön turmelemiseen Mäntyharjun Kinnin kemikaalionnettomuudessa

Mäntyharjun Kinnin kemikaalionnettomuus tapahtui huhtikuussa 2018. Tuolloin junan säiliöstä valui maahan 35 tonnia räjähdysherkkää kemikaalia.

Pelastushenkilöstöä Kinnin onnettomuuspaikalla.
Keväällä 2018 sattuneessa onnettomuudessa säiliövaunuissa oli bensiinin lisäaine MTBE:tä, eli metyylitertiääributyylieetteriä. Onnettomuuden vaikutuksia ympäristöön tutkitaan edelleen. Arkistokuva. Kuva: Etelä-Savon pelastuslaitos
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut VR-yhtymä Oyj:n 80 000 euron yhteisösakkoon törkeästä ympäristön turmelemisesta Mäntyharjun Kinnin kemikaalionnettomuudesta.

VR oli aiemmin myöntänyt kirjallisessa vastauksessa sen erillisenä yksikkönä toimineen VR Transpointin logistiikkadivisioonan syyllistyneen rikokseen. Myös yhteisösakon suuruus on myönnetty oikeaksi.

Käräjäoikeus katsoi, että teko on muiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta aiheuttanut merkittävää ympäristön pilaantumista, muuta vastaavaa ympäristön haitallista muuttumista sekä vaaraa terveydelle. Pilaantumisen katsottiin olevan myös laaja-alaista ja pitkäkestoista.

Asiassa ei ole erotettu ketäänluonnollista henkilöä rikoksen tekijäksi. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet henkilövastaajien osalta, koska syytteistä oli luovuttu.

Tämän lisäksi 25 maanomistajaa vaatii vahingonkorvauksia tapaturmasta. Maanomistajat vaativat yhteensä korvauksia vajaat 600 000 euroa. Hakijoiden joukossa korvauksia hakee yksityishenkilöiden lisäksi muun muassa Väylävirasto. Käräjäoikeus on määrännyt, että kyseiset yksityisoikeudelliset vaatimukset käsitellään erikseen omana tapauskokonaisuutena. Käräjäoikeus aloittaa asioiden käsittelyn kesälomien jälkeen.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 7.6.2022 kello 16:00 Käräjäoikeuden päätöksen julkistamisen myötä.

Lue myös:

Mäntyharjun ympäristöonnettomuuden seurannassa varovaisen lupaavia arvioita – vesistöjen kemikaalipitoisuuksien ennustetaan laskevan

Mäntyharjun kemikaalionnettomuuden esitutkinta on siirtynyt syyteharkintaan

Suosittelemme