Hyppää sisältöön

Lappeenrantaan suunnitellut sisäliikunta- ja jääpallohalli eivät saaneet valtionavustusta – jääpallohallin yrittäjä pettyi: "Mielestäni hakemuksemme oli erinomainen"

Lappeenrannan Kisapuistoon suunnitelu Suomen ensimmäinen jääpallohalli ei saanut valtionavustusta. Projektia aiotaa silti jatkaa.

Lappeenrantaan suunnitteilla olevan sisäliikuntahallin havainnekuvassa pääsisäänkäynti.
Lappeenrannan sisäliikuntahallin rakentamisesta on tehty päätös, mutta asemakaavasta on tehty valituksia Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Havainnekuvassa näkyy sisäliikuntahallin pääsisäänkäynti. Kuva: ALA Arkkitehdit
Helena Korpela

Lappeenrantaan suunniteltu sisäliikuntahalli sekä jääpallohalli ovat jääneet ilman valtionavustusta.

Kaikkiaan valtio myönsi maanantaina liikuntapaikkojen rakentamiseen ja avustamiseen 28 miljoonaa euroa.

Sisäliikuntahallin osalta avustus jäi saamatta, koska sen kaava ei ole lainvoimainen siitä tehtyjen valitusten vuoksi. Etukäteen oli tiedossa, että opetus- ja kulttuuriministeriö ei yleensä myönnä avustusta hankkeille, joilla ei ole lainvoimaista kaavaa.

– Valitettavasti tässä kävi näin. Käsitykseni oli, että Lappeenrannalla olisi ollut hyvät mahdollisuudet saada avustus, mikäli kaava olisi ollut lainvoimainen, kertoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Jarvan mukaan kaupunki aikoo hakea valtionavusta sitten, kun sisäliikuntahallin kaava saa lainvoiman.

– Luotamme siihen, että valitukset tulevat käsiteltyä, ja ratkaisu on kaupungin kannalta myönteinen.

Mikäli Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päättää, että sisäliikuntahallihankkeelle haetaan uudelleen valtionavustusta sitten, kun asemakaava saa lainvoiman, rakentaminen alkaisi vuonna 2026.

Lue lisää: Sisäliikuntahallin asemakaavasta on tehty kolme valitusta – valituksen tehnyt yhdistys: "Pitäisi aloittaa alusta"

Jääpallohalli jäi nuolemaan näppejään

Myöskään Lappeenrannan Kisapuistoon suunnitellulle jääpallohallille ei myönnetty avustusta.

Kisapuistoon on tarkoitus rakentaa Suomen ensimmäinen jääpallohalli. Sitä käyttäisivät esimerkiksi Bandyliiga-joukkue Veiterä ja naisten Bandyliigassa pelaava Wiipurin Sudet. Jääpallohallin rakentaa yksityinen Aviasport Areena oy.

Aviasport Areena oy:n toimitusjohtaja Sakari Myllys kertoo, että hänellä ei ole tietoa, mistä syystä tarkalleen hakemus hylättiin.

– On pettymys, ettemme saaneet avustusta. Mielestäni hakemuksemme oli erinomainen, Myllys sanoo.

Hänen mukaansa seuravaksi tutkitaan, mistä jäi kiinni, ettei avustusta saatu ja sen jälkeen tutkitaan vaihtoehtoja, kuinka jääpallohallia seuraavaksi edistetään.

– 1,5 vuotta on tehty töitä tämän asian eteen. Halli on vaatinut paljon suunnitelutyötä ja rahaa. Projektiin on panostettu niin paljon, ettei sitä tähän lopeteta, Myllys sanoo.

Myllyksen mukaan seuraava tavoite on, että hallin rakentaminen voitaisiin aloittaa ensi vuonna.

Lue lisää:

Lappeenrannan sisäliikuntahalli pääsi mukaan liikuntapaikkojen avustussuunnitelmaan – jääpallohalli ei ehtinyt mukaan, mutta aikoo silti hakea avustusta

Mitä sisäliikuntahallista tiedetään nyt? Lue tästä vastaukset viiteen kysymykseen joko lyhyesti tai pitkästi

Jääpallon olosuhteet mullistuvat täydellisesti Lappeenrannassa: "Tavoite on, että vuoden päästä olemme katon alla luistelemassa"

Suosittelemme sinulle