Hyppää sisältöön

Venäjän vakoiluyritysten on ennakoitu lisääntyvän, mutta vain osa puolueista ohjeistaa poliitikkojaan – kysyimme puolueiden kokemuksia

Puolueet ovat opastaneet toimijoitaan suhtautumaan terveellä epäluulolla epäilyttäviin yhteydenottoihin ja olemaan tarvittaessa yhteydessä suojelupoliisiin.

Puolusihteerit Antton Rönnholm, Arto Luukkainen, Kristiina Kokko,  Riikka Pirkkalainen
Kuuden suurimman eduskuntapuolueen puoluesihteerit eivät ole havainneet ulkomaalaisten tiedustelupalveluiden epäillyttäviä vaikuttamisyrityksiä puolueiden toiminnassa. Kuvassa ovat puoluesihteerit Antton Rönnholm (sd.), Arto Luukkainen (ps.), Kristiina Kokko (kok.), Riikka Pirkkalainen (kesk.), Veli Liikanen (vihr.) ja Mikko Koikkalainen (vas.). Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle
Anniina Luotonen,
Hannu Tikkala

Normaalien diplomatian kanavien sulkeutumisen on arvioitu johtavan Venäjän salaisen tiedonhankinnan lisääntymiseen Suomessa.

Yle kysyi eduskunnan suurimmilta puolueilta, miten ne kouluttavat poliitikkojaan kohtaamaan Venäjän tiedusteluyrityksiä tai ovatko ne törmänneet sellaisiin.

Puolueista kerrotaan, että niillä ei ole tiedossa Venäjän tiedusteluyrityksiä, mutta epämääräisiä yhteydenottoja on osalle tullut.

Asia nousi esille, kun Yle kertoi kahden vihreän poliitikon, europarlamentaarikko Alviina Alametsän ja hänen puolisonsa, kaupunginvaltuutettu Jaakko Mustakallion, kohtaamista venäläisistä vaikuttajista. Alametsä ja Mustakallio toivoivat, että heidän kertomuksensa herättelisi varsinkin poliittisen uransa alussa olevia nuoria huomaamaan, minkälaisia vaikutusyritykset voivat olla.

Puolueilla on erilaisia käytäntöjä siitä, miten ne suhtautuvat ulkovaltojen kutsuihin ja yhteydenottoihin. Kansanedustajien kouluttaminen on pääosin eduskunnan ja viranomaisten vastuulla.

Kokoomus, vihreät, keskusta ja SDP ovat käyneet läpi turvallisuusasioita tai järjestäneet koulutusta ainakin keskeisille toimijoilleen, kun taas vasemmistoliitossa tällaista koulutusta ei ole ollut.

– Olemme kannustaneet poliitikkoja ja henkilökuntaa suhtautumaan hiemankaan epäilyttäviin lähettäjiin terveellä epäluulolla, sekä toimittamaan tiedon näistä lähestymisistä tarvittaessa eduskunnan turvallisuudesta vastaavalle virkakunnalle ja suojelupoliisille, kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko kertoo.

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan puolue on keskustellut vaikuttamiseen varautumisesta tänä keväänä myös suojelupoliisin kanssa.

– Oma tuntumani on, että ainakin toistaiseksi vieraan vallan vaikuttamisyritykset ovat näkyneet enemmän sosiaalisen median aktiivisuudessa kuin puolueisiin kohdentuvina yhteydenottoina.

Supo: Puolueet ovat tärkeä kohde

Suojelupoliisi (Supo) pyrkii estämään ja torjumaan vakoiluyrityksiä Suomessa. Suojelupoliisin apulaispäällikkö Teemu Turunen sanoo, että puolueet ovat tärkeitä kohteita ulkomaalaiselle tiedustelulle.

– Puolueissa liikkuu paljon valmistelutietoa, joka ei ole vielä julkisuudessa. Sitä pystytään hyödyntämään oman toiminnan suunnittelussa, Turunen sanoo.

Puolueissa on myös henkilöitä, joilla on paljon vaikutusvaltaa. Heidän kauttaan tiedustelupalvelut pyrkivät vaikuttamaan omien kansallisten tavoitteidensa pohjalta.

Suojelupoliisi on käynyt eduskunnassa kevään aikana puhumassa muun muassa vakoilusta ja vaikuttamisesta.

Turunen ei lähde avaamaan sitä, ovatko puolueet olleet kevään ja alkukesän aikana yhteydessä suojelupoliisiin vakoilun tai vaikuttamisyritysten takia.

– Totta kai vaikuttamista ja vaikuttamisyrityksiä on koko ajan.

Suojelupoliisin apulaispäällikkö Teemu Turunen puolilähikuvassa.
SUPOn apulaispäällikkö Teemu Turunen kertoo, että puolueet ovat ulkovaltojen vaikuttamisen tärkeä kohde. Kuva: Markku Pelkonen / Yle

Suomessa toimii Supon mukaan kymmeniä tiedustelu-upseereita, joiden tarkoituksena on salaisen ja luottamuksellisen tiedon kaivaminen oman valtion käyttöön.

Erityisesti nuoret poliitikot ovat hauraassa asemassa vaikuttamisyrityksissä. Turunen kertoo, että nuorten vaikuttajien olisi tärkeintä tiedostaa vakoiluyritysten mahdollisuus.

– Keskeisintä olisi se, että suojauksen pitää olla kunnossa sekä kybermaailmassa että henkilötiedustelun osalta. Pitää ymmärtää, että on olemassa tahoja, jotka pyrkivät saamaan luottamuksellisia ja salaisia tietoja.

Mikäli vaikuttaja törmää vaikuttamis- tai vakoiluyritykseen, asiasta olisi syytä olla yhteydessä joko oman organisaation turvallisuuspalveluun tai suojelupoliisiin.

Turusen mukaan kybervakoilu voi näinä aikoina korostua, kun henkilötiedustelu on vaikeutunut.

"Mahdollisuus hyvä tiedostaa"

Suurimpien eduskuntapuolueiden puoluesihteerit sanovat, ettei Venäjän eikä muiden maiden tiedustelupalvelut ole lähestyneet heidän puolueidensa politiikkoja.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen sanoo, että hän on saanut ulkomaisista lähetystöistä lähinnä normaaleja diplomaattisia viestejä. Ne ovat koskeneet lähinnä maan poliittista tilannetta.

– Minulla ei ole tiedossa, että muiden valtioiden tiedustelupalvelut olisivat lähestyneet puolueemme toimijoita epävirallisesti, Koikkalainen kertoo.

Puoluesihteeri Kristiina Kokko (kok.) puolestaan sanoo, että kokoomus on varautunut vaikutusyrityksiin.

– Ainakaan minun tietooni ei ole viime aikoina tullut vaikutusyrityksiä. Olemme kuitenkin varautuneet tämänkaltaisiin toimiin ja ohjeistaneet poliitikkoja ja henkilökuntaa olemaan yhteydessä suojelupoliisiin matalalla kynnyksellä mahdollisissa vaikuttamisyrittämisepäilyissä.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen toteaa, että hänellä ei ole tietoa puolueen tilaisuuksissa vierailleista epäilyttävistä osallistujista.

– Venäjän valtioon kytkeytyvien toimijoiden yhteydenotot ovat rajoittuneet yksittäisiin sähköpostiviesteihin. Tässä on toki hyvä huomioida, että poliitikkoihin ja puolueisiin kohdistuu jatkuvasti erittäin paljon yhteydenottoja eri suunnista, ja viestien lähettäjien joukossa voi olla epäselväksi jääviä tai epämääräisiä toimijoita.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen epäilee, että hänen taustansa voi vaikeuttaa mahdollisia vaikutusyrityksiä.

– En osaa sanoa kaikkien kohdalta, mutta minun tietooni ei ole tullut, että meitä olisi lähestytty Venäjän tai minkään tiedustelupalvelun taholta. Tietysti Venäjän-tutkijana, joka on tehnyt työtä Neuvostoliiton tiedusteluviranomaisten arkistoissa, olen selvillä näistä asioista ja se varmasti kyllä on omiaan ehkäisemään kaikenlaisia vaikutusyrityksiä.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja SDP:n Antton Rönnholm ovat samaa mieltä kollegoidensa kanssa. He eivät ole huomanneet erityisiä vaikuttamisyrityksiä.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 16. kesäkuuta kello 23:een saakka, jos sinulla on Yle-tunnukset.

Lue myös:

Supo varoittaa: Venäjän vakavien kyberiskujen uhka on kasvanut – suomalaisten syytä varautua vihamieliseen vaikuttamiseen

Kun uusi ystävä pyytää arkaluontoisia tietoja, hälytyskellojen tulisi soida – Supo kertoo, miten suomalaisia värvätään vieraan vallan agenteiksi

Suomi valmistelee venäläisdiplomaattien karkotusta – EU-maat antavat nyt lähtöpasseja venäläisdiplomaateille

Kun Supon päällikkö Seppo Tiitinen lopetti "kotiryssien" seurannan, Suposta tuli KGB:lle ongelma

Suosittelemme sinulle