Hyppää sisältöön

Penttilän sahan raameista tehdään muistomerkki muualle, tilalle nousee kerrostalo

Penttilän palanut saha saa muistomerkin. Kaupunki aikoo siirtää sahan raamit kerrostalon tieltä. Metallisista osista tehdään muistomerkki, jolla on kaksi sijoitusvaihtoehtoa.

Penttilän sahan vanhat saharaamit.
Penttilän sahan raamit olivat ainoa, mitä jäi jäljelle tuhoisassa tulipalossa vuonna 1996. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Penttilän saha Joensuussa paloi vuonna 1996. Sahan rakenteet purettiin kolme vuotta myöhemmin. Tuolloin osa vaurioituneesta koneistosta jätettiin paikalleen muistoksi palaneesta laitoksesta.

Kaupunki maksoi entisen sahan maa-alueen puhdistuksen. Saastunutta maata ajettiin pois suuria määriä. Sen jälkeen alkoi uuden, Penttilänrannan kaupunginosan rakentaminen vuonna 2012.

Sahasta muistuttavien raamien siirto on tullut ajankohtaiseksi, koska niiden paikalle on kaavoitettu kerrostalotontti.

Kaupungin mukaan raameja ei voida siirtää sellaisenaan.

– Raamit oli alun perin tarkoitus siirtää sellaisenaan joko viereiselle Cederbergin aukiolle tai Suola-Kustin puistoon. Siirto-operaatiota suunnitellessa havahduimme kuitenkin niiden huonoon kuntoon, Joensuun kaupungin rakennuttaja Janne Kettunen kertoo.

Raamien kuntoa on selvitetty viime ja tänä vuonna. Tutkimuksissa on selvinnyt, että raamien betonijalustat ovat pahoin rapautuneet, teräksestä valmistetut rungot ovat vääntyneet ja rungoissa on runsaasti paljain silminkin havaittavia halkeamia.

– Teräs on joutunut vuoden 1996 tulipalossa ja raivaustöissä lujille. Olemme pohtineet siirtoa työryhmän kanssa ja tulleet siihen tulokseen, että raamien siirto ja uudelleen asennus ei ole niiden nykykunnossa mahdollista. Purkamisen yhteydessä alkuperäisiä osia tulee hajoamaan, koska ne ovat tulipalon ja korroosion takia huonossa kunnossa, Kettunen harmittelee.

Penttilän sahan muistomerkkiä Joensuussa on suunniteltu pariinkin paikkaan Pielisjoen itärannalle.
Kuva: Joensuun kaupunki

Sahan jäänteet ovat turvallisuusriski

Huonokuntoisuuden takia sahan raamien säilyttäminen nykyisellä paikallaan ei Joensuun kaupungin mukaan myöskään olisi mahdollista, vaikkei aluetta rakennettaisi.

– Vuosien saatossa raamit ja jalustat ovat myös muodostuneet jonkinlaiseksi oleskelu- ja kiipeilykohteiksi, niitä on töhritty ja aluetta roskattu. Raamit muodostavat nykyisellään selkeän turvallisuusriskin, Kettunen jatkaa.

Kaupunki on selvittänyt vaihtoehtoa, jossa purkamisen jälkeen ehjäksi jääneet osat otettaisiin talteen ja niistä tehtäisiin muistomerkki.

Selvitystyössä on ollut mukana kaupunkirakennepalveluiden, yhdyskuntatekniikan, kaavoituksen ja museoiden edustajat.

Raamiteoksesta on jo konsultoitu kuvanveistäjää, jolle metalli on materiaalina tuttua.

Uuden teoksen yhteyteen on Kettusen mukaan tarkoitus pystyttää infotaulu, jossa kerrotaan palaneen sahan toiminnasta.

Museo haluaa muistomerkin tiedot liitettäväksi kotisivuilleen. Siellä on tarkoitus antaa enemmän tietoa sahan historiasta ja linkkejä sahasta tehtyihin tutkimuksiin.

– Näin sahan kunniakas tarina saa arvoisensa päätöksen, Janne Kettunen summaa.

Suosittelemme sinulle