Hyppää sisältöön

Syöpäklinikalta puuttuu päteviä hoitajien kesäsijaisia – "Hoito ei vaarannu", vakuuttaa HUSin hallintoylihoitaja

HUSilta uupuu edelleen muutamia satoja hoitajien kesälomasijaisia. Petipaikkoja joudutaan sulkemaan 200 enemmän kuin viime kesänä.

Julkisivukuvassa, HYKS:n syöpätautien klinikka.
Hoitajapula korostuu kesällä. Kiireellinen hoito taataan tästä huolimatta. Kuva: Janne Lindroos / Yle
Varpu Helpinen

Kesällä on pulaa hoitajien lomasijaisista kaikissa sairaaloissa, Yle uutisoi jo toukokuussa kysyttyään asiaa kaikilta Suomen sairaanhoitopiireiltä.

Ylen tietojen mukaan esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin Syöpätautien klinikan osastoilta puuttuu päteviä sairaanhoitajan sijaisia. Lisäksi klinikan kahden osaston 42 vuodepaikasta vain 26 on käytössä kesän aikana.

Hallintoylihoitaja Marja Renholm HUSista vahvistaa tiedon oikeaksi, mutta rauhoittelee potilaiden pelkoja.

– Syöpätautien klinikalla on aikaisemmin yhdistetty vuodeosastot, ja tänä kesänä on tarkoitus pitää kaksi osastoa auki. Klinikalla on kuusi paikkaa enemmän kuin monena muuna aiempana kesänä. Potilaiden hoidot eivät vaarannu. Suurinta osaa potilaista voidaan tarvittaessa hoitaa toisessa yksikössä, esimerkiksi lähisairaaloiden vuodeosastoilla.

Syöpäklinikan vakituiseen henkilökuntaan kuuluva kertoi Ylelle olevansa erittäin huolissaan esimerkiksi suonensisäisten lääkkeiden antamisesta, sillä sairaanhoitajaksi vasta opiskelevalla ei välttämättä ole vielä kaikkia lääkeoikeuksia eikä taitoa.

– Sairaanhoitajaopiskelijoiden osalta olemme suunnitelleet niin, että tietyillä toimialoilla opiskelijat tietyn täydennyskoulutuksen käytyään voivat antaa myös suonensisäisiä lääkkeitä rajatusti potilaillemme, Renholm vastaa.

Renholmin mukaan opiskelijalla on myös ohjaaja jokaisessa työvuorossa. Aikaisemmin Yle uutisoi opiskelijoiden huolesta, saako opiskelija tarpeeksi tukea osastojen vajaamiehityksen takia.

Tämä pelottaa tavallisia ihmisiä. Jos minä sairastun syöpään kesän aikana, saanko hoitoa?

– Kyllä saatte. Hoidot eivät vaarannut, päivystyksellinen ja kiireellinen hoito HUSissa toteutuu, hallintoylihoitaja Rennholm vakuuttaa.

HUSista puuttuu satoja hoitajien lomasijaisia

HUSin hoitajien kesälomasijaisista puuttuu muutamia satoja henkilöitä. Renholm ei suostu täsmentämään tarkkaa lukua.

– Olisimme rekrytoineet enemmän. Esimerkiksi vuodeosasto ei ole niin kiinnostava työpaikka sijaisille kuin mitä meillä olisi tarvetta. Mutta toimintaa sopeutetaan nyt niin, ettei kenenkään potilaan hoito vaarannu.

Tänä kesänä vuodepaikkoja suljetaan HUSin sairaaloissa noin 200 enemmän kuin viime kesänä eli yhteensä 500 vuodepaikkaa pysyy tyhjänä. Vuodepaikkoja on tänä kesänä noin 2 000 potilaalle.

Hallintoylihoitaja Renholmin mukaan ammattijärjestöjen Tehyn ja Superin työtaistelutoimeensa kesäksi tekemä muutos (siirryt toiseen palveluun) helpottaa hieman tilannetta. Tehyn ja Superin mukaan hoitajat voivat omasta tahdostaan suostua kesäkuukausina ylitöihin tai vaihtaa vuoroa, mutta työnantaja ei voi niihin edelleenkään määrätä.

– Tilannetta toki helpottaa, että henkilöstöllä itsellään on halua tehdä ylitöitä, koska esimerkiksi sairaslomia ei pystytä ennakoimaan, hallintoylihoitaja Marja Renholm sanoo.

Juttua on korjattu 9.6.2022 kello 8.30. Tieto "HUSin Syöpäklinikalla ei ole yhtään pätevää hoitajien kesälomasijaista" on muutettu muotoon "HUSinn Syöpäklinikalta puuttuu päteviä hoitajien kesälomasijaisia". Myös hallintoylihoitaja Marja Renholmin nimen oikeinkirjoitus on korjattu.

Voit keskustella aiheesta uutisen alapuolella Yle-tunnuksilla huomisiltaan 9.6.2022 kello 23:een saakka.

Lue myös:

Hoitajapula piinaa sairaaloita kesällä – "Yhtään hoitajaa ei olisi varaa menettää", sanoo sairaanhoitopiirin johtaja

19-vuotiasta TikTok-julkkista on lyöty töissä – silti hän ja kaksi muuta opiskelijaa tahtovat alalle, josta muut nyt pakenevat

Valmistuvat sairaanhoitajat saavat valita työpaikkansa – "Nyt on meidän markkinat", sanoo juuri tutkinnon suorittanut

Suosittelemme sinulle