Hyppää sisältöön

Auto syöksyi väkijoukkoon Berliinissä – loukkaantuneista 14 on luokkaretkellä olleita koululaisia ja heidän opettajansa kuoli

Yksi ihminen on kuollut ja ainakin 14 loukkaantunut henkilöauton törmättyä väkijoukkoon läntisessä Berliinissä. Poliisi ei ole vielä ottanut virallista kantaa tapauksen tahallisuuteen.

Suvi Turtiainen: Ainakin yksi ihminen on kuollut ja useita loukkaantunut
Suvi Turtiainen: Ainakin yksi ihminen on kuollut ja useita loukkaantunut

Henkilöauto on ajanut väkijoukkoon vilkkaalla ostoskadulla Charlottenburgin alueella läntisessä Berliinissä. Poliisin mukaan yksi ihminen kuoli ja ainakin toistakymmentä loukkaantui.

Berliinin poliisi sanoi Twitterissä, että loukkaantuneista 14 on koululaisia ja onnettomuuspaikalla vammoihinsa kuollut nainen oli heidän opettajansa. Koululaiset olivat Berliinissä luokkaretkellä Hessenin osavaltiosta. Poliisi lisää, että heidän omaisiinsa on oltu yhteydessä.

Poliisin twiitti (siirryt toiseen palveluun)

Pelastuslaitoksen edustaja sanoi aiemmin, että kuuden loukkaantuneen vammat ovat hengenvaarallisia ja kolmen vammat vakavia. Hessenin osavaltion hallinto sanoi, että vakavasti loukkaantuneiden joukossa on myös koululaisten miesopettaja.

Kaikkien loukkaantuneiden määrää ei ole tiedossa, sillä monet ovat voineet saada pienempiä vammoja.

Syyt vielä epäselviä

Berliinin osavaltion sisäministeri Iris Spranger kiisti aiemmat tiedot siitä, että turma-autosta olisi löytynyt tunnustuskirje. Sprangerin mukaan autosta on löytynyt Turkkiin viittaavia kylttejä, mutta erityistä tunnustuskirjettä ei ole löytynyt.

Aiemmin päivällä Bild-lehti kerto (siirryt toiseen palveluun)i, että autosta olisi löytynyt epäillyn 29-vuotiaan saksanarmenialaisen kuljettajan tunnustuskirje. Lehden mukaan epäilty tekijä olisi poliisin aiemmin tuntema.

Lehti kertoi myös yhden tapauksen tutkijoista sanoneen, että kyseessä ei ole onnettomuus.

Auto ajoi väkijoukkoon puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä.

Väkijoukkoon ajamisen jälkeen kuljettaja jatkoi matkaansa jopa parin sadan metrin verran, ennen kuin hänen Renault Clionsa lopulta törmäsi näyteikkunaan. Auto oli suurimmalta osin sisällä näyteikkunassa, vain osa sen perästä ulottuu jalkakäytävän puolelle.

Kuva: Aurora Ferm / Yle

Autoa kuljettanut mies yritti paeta paikalta, mutta sivulliset pidättelivät häntä poliisin tuloon saakka. Myös kuljettaja on sairaalassa, eikä häntä ole vielä päästy kuulustelemaan.

Iltapäivällä Berliinin poliisi tviittasi, että pidätetty kuljettaja on Berliinissä asuva 29-vuotias saksanarmenialainen.

Pian turman jälkeen paikalla oli myös Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

– Törmäyksen voima näkyy, suuria kukkaruukkuja ja terassikalusteita on lentänyt ympäriinsä, Turtiainen kertoi.

Läheisen ravintolan omistaja kertoi Ylelle nähneensä, kun kuski otettiin kiinni. Kuski puhui saksaa murtaen ja yritti ilmeisesti paeta. Ravintoloitsija kertoi ohikulkijoiden pitäneen miestä aloillaan ennen kuin poliisi saapui paikalle. Berliinin poliisi vahvisti tämän myöhemmin Twitterissä.

Berliinin poliisi kertoi Twitterissä, että vielä ei tiedetä, oliko kyseessä onnettomuus vai tahallinen teko.

Bild-lehden kuvissa (siirryt toiseen palveluun) poliisi kuljettaa käsiraudoissa olevaa miestä, jonka pää ja yläruumis on peitetty. Lehden mukaan mies ei vastustellut poliisia.

Poliisi ei ole vielä ottanut virallista kantaa, vaan totesi, että tapauksen mahdollisen tahallisuuden selvittely on nyt heidän tärkein tehtävänsä.

– Silminnäkijä kertoi minulle, että auto ajoi erittäin kovalla vauhdilla kohti väkijoukkoa, Suvi Turtiainen sanoi.

Myös uutistoimisto AFP:lle puhunut silminnäkijä kertoi samaa.

– Auto ajoi kovalla vauhdilla jalkakäytävälle eikä jarruttanut, sanoi Frank Vittchen AFP:n mukaan

Paikalla on runsaasti poliiseja, ja alue on rajattu sivullisilta. Kuva: Filip Singer / EPA

Arviot loukkaantuneiden määrästä ovat vaihdelleet, joidenkin lähteiden mukaan loukkaantuneita olisi ollut jopa 30. Kyse voi olla siitä, ettei mahdollisten lievemmin loukkaantuneiden määrää edes tiedetä.

Paikalla oli pelastuskopteri ja pelastushenkilöstöä oli yli sata.

Tapahtumapaikka on lähellä paikkaa, jossa kuorma-auto ajoi joulutorille ja 12 ihmistä kuoli. Tuota tapausta pidetään terrori-iskuna.

Edit: päivitetty tietoja kello 20.43.

Lue myös:

Berliinin yliajo jatkaa synkkää historiaa, jossa auto on syöksynyt väkijoukkoon Saksassa – tässä neljä nopeaa uutista viime vuosilta

Suosittelemme sinulle