Hyppää sisältöön

Seiska julkaisi salakuvan Sanna Marinin takapuolesta – lehden mielestä kuva ei ole seksistinen, tutkijan mielestä kyse on häirinnästä

Pääministeri Marinin takapuolesta otettu kuva kertoo tutkijan mielestä siitä, että Suomi ei ole vielä tasa-arvon mallimaa. Seiska perustelee kuvaa muun muassa pääministerin suosiolla.

Sanna Marin.
Aikakauslehti Seiskan päätoimittajan mukaan mies- ja naisjulkkiksia kohdellaan samalla tavalla lehdessä. Kuva: John Thys / AFP
Viivi Koivistoinen,
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Aikakauslehti Seiska julkaisi pääministeri Sanna Marinin (sd.) takapuolesta kuvan, jonka yhteydessä kuvailtiin "Marinin kireiden legginsien syöpyneen paparazzin verkkokalvoille".

Lisäksi kuvan ottanut salakuvaaja julkaisi kuvan omalla Instagram-tilillään saatesanoin "Arvauskilpailu. Arvaa kuka kuvassa. Kaikkien oikein arvanneiden kesken arvotaan Seiskan yllätyspaketti. Oikea vastaus selviää huomenna ilmestyvästä Seiskasta". Kuvasta oli rajattu pois Marinin ylävartalo.

Marinin takapuolesta otettua salakuvaa voi pitää kiusaamisena ja häirintänä, arvioi Jyväskylän yliopiston yliopistonlehtori ja sukupuolentutkimuksen ja nykykulttuurin tutkimuksen dosentti Tuija Saresma.

– Minusta tuo on jo jonkinlaista häirintää tai yksityisyyteen kajoamista. Sehän voisi olla, tai on, jonkinlaista häirintää, että ihminen lähtee kuvaamaan naisten takapuolia kaduilla. Eihän näin voi tehdä, oli kyseessä sitten julkisuuden henkilö tai ei, Saresma sanoo.

Hänen mielestään kuva alleviivaa tapaa, jolla Marinia käsitellään sosiaalisessa mediassa.

– Tämä ei ole vain yksi kuva, vaan se liittyy siihen jatkumoon, miten Marinia on käsitelty tytönheitukkana tai huomionhakuisena. Laittoipa hän itse minkälaisen kuvan tahansa Instagramiin, siitä tulee haloo, Saresma sanoo.

Saresman mukaan naisvihalla on osansa myös tässä tapauksessa.

– Onhan tämä osa jatkumoa, jossa nainen voidaan esittää vain ruumiinosanaan, ja sehän on selkeästi naisvihaa. Se, että naiselta viedään toimijuus, identiteetti ja persoona, ja hänestä tulee vain takapuoli, on naisvihalle ominainen naisrepresentaatio, Saresma sanoo.

Representaatiolla tarkoitetaan tapaa esittää jokin asia. Representaatiot luovat mielikuvia ja tapaa nähdä niiden esittämät asiat todellisuudessa.

Dosentti Tuija Saresma nostaa esiin, kuinka entisestä pääministeri Alexander Stubbista ei samanlaisia kuvia nähty, vaikka häntä nähtiin tiukat pyöräilyshortsit jalassa yksityiselämässään. Kuvalla on Saresman mukaan myös pidempikantoisia seurauksia, sillä siitä syntyvä keskustelu ei jää vain Seiskan tasolle, vaan jatkuu sosiaalisessa mediassa ja edesauttaa Mariniin kohdistuvaa parjausta.

Kuva itsessään toistaa Saresman mukaan perinteistä naisihannetta. Seiskan julkaisemassa kuvassa Marin on urheiluvaatteissa ja liikenteessä lapsensa kanssa.

– Onhan tuossa kuvassa kaikki naisihanteeseen sopivat asiat: on lapsi ja lastenvaunut, mutta siitä huolimatta hän (Marin) pitää itseään timmissä kunnossa eli toteuttaa naisihannetta. Naisellinen nainen on äiti ja kaunis katsella ja kenties seksikäs. Kuvasta on kaikki vallan merkit rajattu pois, vaikka hän on yksi Suomen vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, Saresma sanoo.

Marinista otettu kuva ja sen kommentointi on Saresman mukaan muistutus siitä, kuinka seksistinen kulttuuri on edelleen vallalla Suomessa.

– Nämä ovat hyviä esimerkkejä siitä, että vaikka pidämme itseämme tasa-arvon mallimaana, asia ei ole näin, hän toteaa.

Seiska: "Mies- ja naisjulkkiksia kohdellaan samalla tavalla"

Seiskan päätoimittaja Jari Peltomäki perustelee pääministeri Sanna Marinin kuvan julkaisemista sillä, että se on yksi uutiskuva muiden joukossa. Hän muistuttaa, että verkkojuttu oli vain pieni osa lehdessä julkaistusta jutussa.

– Kun tehdään verkkoon uutisia ja otsikoita, niin se otsikoidaan verkkoon sopivampaan räväkämpään tyyliin. Siinä ei ole mitään sen erikoisempaa taustaa.

Peltomäen mukaan Marinin kuva ei ole seksistinen.

– Meillä Seiskassa julkkiksia kohdellaan ihan samalla tavalla, olivatpa he miehiä tai naisia. Oli sitten kyse pääministerin pakaroista tai salarakkaan tai kohujulkkiksen tai tosi-tv-tähden avioerosta, niin kaikki ovat samalla viivalla.

Seiska ei Peltomäen mukaan kohtele eri tavalla myöskään nais- tai miespoliitikkoja.

– Meillä on ollut Timo Soini uimahousut suurin piirtein puolitangossa nousemassa altaasta, ja se oli lehden pääkannessa. Jos tämän paparazzin linssin eteen olisi sattunut esimerkiksi Alexander Stubb kireissä pyöräilytrikoissa, niin yhtä lailla samanlaiset kuvat ja juttu olisi julkaistu silloinkin. Meidän kannalta tässä ei ole kyse mies- tai naisasiasta vaan ihan vain julkkisuutisesta.

Pääministeri Marin on ollut Seiskan lööpeissä usein viimeisen vuoden aikana. Peltomäen mukaan kaikki tiedotusvälineet ovat kiinnostuneita Marinista, sillä hän on suosittu ja yksi Suomen merkittävimmistä vallankäyttäjistä ja poliitikoista.

– Täytyy muistaa, että hän on aiemmalla toiminnallaan myöskin antanut otsikoihin aihetta. Siellä on ollut Seiskan paljastamat Kesärannan jatkot keväällä ja syksyllä sekä joulun alusajan yökerhobiletys ja työkännykän unohdus, joka johti melkoiseen sotkuun.

– Sanna Marin on myös käyttänyt ulkonäköään hyväksi, ja hän on antanut esimerkiksi Voguelle haastattelun ja poseerannut kannessa, Peltomäki lisää.

Seiskan päätoimittaja muistuttaa, että Marinin ulkonäkö on ollut esillä myös muissa medioissa, kuten naistenlehdissä ja iltapäivälehdissä.

– Ilta-Sanomissa oli otsikko, että pääministerillä oli sähäkkä säihkyvä glitterasu Emma-gaalassa, niin tässä tapauksessa Seiska kuvastaa pääministerin arkiasussa trikoissa päiväkävelyllä julkisessa paikassa. Ei tämä poikkea muusta linjasta. Voi tietenkin miettiä, pitäisikö median avata keskustelua sille, miten nais- tai miesjulkkisten ulkonäköä käsitellään julkisuudessa. Se on varmasti laajemman keskustelun paikka, Peltomäki väittää.

Lue myös:

Pääministeri Sanna Marinin muotikuva synnytti naisvihaa vastustavan someliikkeen – "Marinin toiminta on hyvin tietoista", sanoo tutkija

Toimittaja Maria Veitola saa säännöllisesi kuulla olevansa ärsyttävä huora – miksi julkisuudessa oleva nainen herättää raivoa?

IS: Vartalon arvostelua ja uhkaavia viestejä – tunnetut suomalaisnaiset kertovat saamastaan törkypalautteesta, ja se on karua luettavaa

Suosittelemme