Hyppää sisältöön

Ylen laskuri näyttää, kuinka opettaja, sosiaalityöntekijä ja moni muu tienaa jatkossa

Laajojen työtaistelujen jälkeen kunta-alan neuvottelusopu syntyi 300 000 työntekijälle. Hoitajaliitot Tehy ja Super jäivät sovun ulkopuolelle, mutta palkankorotukset ulotetaan myös niiden jäseniin.

Opettaja Erika Ulfsson vetää oppituntia ruotsinkielisellä Malmin koululla (Malms skola) Paraisilla. Kuva: Arash Matin / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kunta-alan neuvottelusopu tietää lisää palkkaa sadoille tuhansille suomalaisille. Työntekijäpuolen neuvottelujärjestöt Juko ja Jau sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sopivat palkankorotuksista keskiviikkona.

Sovun myötä esimerkiksi opettajat, sosiaalityöntekijät, varhaiskasvatuksen opettajat, linja-autonkuljettajat ja kirjastotyöntekijät saavat kahden prosentin yleiskorotuksen nyt kesäkuussa. Syksyllä palkat nousevat vielä puolen prosentin keskitetyllä järjestelyerällä.

Palkankorotusten lisäksi kunta-alalle on neuvoteltu viisivuotinen palkkaohjelma, joka alkaa ensi vuonna. Palkkaohjelma on sidottu vientialojen palkankorotuksiin, minkä vuoksi sitä on kuvailtu historialliseksi.

Ylen laskurista näet, kuinka tuore sopimus ja viisivuotinen palkkaohjelma nostavat kunta-alan palkkoja. Laskuri on suuntaa-antava, koska sovitut korotukset eivät välttämättä jakaudu tasaisesti kaikkien palkansaajien kesken. Lisäksi laskuri olettaa, että vienti-alojen palkankorotukset jäävät maltillisiksi, vaikka ei toki tiedetä, miten tulevaisuuden neuvotteluissa käy.

Hoitajaliitot voivat jatkaa työtaisteluja

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat kunta-alan sovun ulkopuolella. Ne ovat tavoitelleet muita aloja suurempia palkankorotuksia.

Periaatteessa hoitajaliiton jäseniä ei sido työrauhavelvoite, joten he voisivat halutessaan jatkaa työtaistelutoimia ja tavoitella vielä parempia palkankorotuksia. Aiemmin Tehy ja Super ovat uhanneet joukkoirtisanoutumisilla.

Arjen kannalta neuvottelusopu tarkoittaa, että uusia lakkoja esimerksiksi kouluihin ja päiväkoteihin ei tule. Kuvassa Espanjan opettaja Meghan Smith, käsityön opettaja Marjo Malinen ja erityisopettaja Johanna Nuorteva lakkovahteina Ressun peruskoulun edessä Helsingissä tänä keväänä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Juko ja Jau ovatkin sopineet KT:n kanssa erityisestä turvalausekkeesta. Jos hoitajaliitot saavat myöhemmin neuvoteltua itselleen suuremmat palkankorotukset, turvalauseke ulottaa ne myös osalle Jukon ja Jaun jäsenistä.

Turvalauseke koskee ainoastaan kolmea nyt neuvotelluista työehtosopimuksista. Niiden piirissä on esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajia, sairaala- ja laitoshuoltajia sekä muuta sote-alan henkilöstöä.

Lue lisää:

Tällainen on kunta-alan työkiistan päättänyt sopimus: Kahden prosentin korotus palkkoihin kesäkuussa, viisivuotinen palkkaohjelma alkaa ensi vuonna

Tehy pitää kunta-alan ratkaisua hyvänä asiana, mutta yksi asia herättää kysymyksiä – EK tyrmää sopimuksen

Suosittelemme sinulle