Hyppää sisältöön

Kamu on yksi Suomen parhaista huumekoirista – persous ruokaan helpottaa kouluttamista

Labradorinnoutaja Kamu ja vanhempi rikoskonstaapeli Sami Kaskismaa työskentelevät yhdessä Sisä-Suomen poliisilaitoksella. Toukokuussa parivaljakko nappasi hopeaa poliisin huumekoirien SM-kisoissa.

Huumekoira Kamu Sami Kaskismaan sylissä.
Kamu ja Sami Kaskismaa ovat yhdessä sekä työssä että vapaa-ajalla.
Jussi Lindroos

Labradorinnoutaja Kamun katse terästäytyy heti, kun se huomaa harjoituksen alkavan. Kamun ohjaaja Sami Kaskismaa piilottaa paketin Yle Jyväskylän toimitukseen harjoitusmielessä.

Kamu ja vanhempi rikoskonstaapeli Kaskismaa työskentelevät Sisä-Suomen poliisilaitoksessa. Yhteistyö alkoi reilut viisi vuotta sitten, kun seitsenviikkoinen koira tuli Kaskismaalle. Nyt Kamun avulla etsitään rahaa, aseita ja huumeita.

– Siitä aloitettiin työt heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Ensin tultiin tutustumaan poliisilaitokseen ja siihen, minkälaista on olla mukana poliisiautossa. Lisäksi käytiin kaikissa mahdollisissa julkisissa paikoissa. Samaan aikaan alettiin myös pikkuhiljaa harjoitella etsintää, Kaskismaa kertoo.

Poliisin etsintäkoira Kamu toimistossa.
Kamu valmiina etsintään. Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Poliisikoirat viettävät kaiken ajan ohjaajansa kanssa, sekä töissä että vapaalla. Kaskismaan mukaan Kamu osaa erottaa työt ja vapaa-ajan toisistaan.

– Kotona se on ihan täysin kotikoira, touhuaa muiden kanssa mitä touhuaa. Töihin kun lähdetään, niin silloin se tietää, että ollaan töissä.

Kamun ja Kaskismaan työpäivät täyttyvät etsinnöistä. Vaikka Kamu etsii myös aseita ja rahaa, valtaosa etsinnöistä kohdistuu huumausaineisiin, pääasiassa kodeissa ja ajoneuvoissa.

Ensikertalaisena menestystä SM-kisoista

Kaskismaan kollegat ovat houkutelleet parivaljakkoa pitkään poliisin huumekoirien SM-kisoihin. Nyt he päättivät lähteä, tuloksena oli hopeamitali. Se on hyvä suoritus ensikertalaisilta.

– Lähdettiin hakemaan oppia ja kokemusta, aika hyvä menestys sattui myös tulemaan. Kisa oli tiukka, hienot ja haastavat rastit oli kisassa. Rastien jälkeen päästiin vielä tuomareiden kanssa keskustelemaan, joten siitä sai ymmärrystä siihen, mitä olisi voinut toisinkin tehdä.

Poliisikoira Kamu poliisin sylissä.
Kamu ja ohjaaja Sami Kaskismaa. Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Työvuosia vielä paljon jäljellä

Jos Kamun ja Kaskismaan yhteistyö toimii jatkossa yhtä hyvin kuin tähän asti, on Kamulla työvuosia edessä vielä 4-5 vuotta.

– Hyväkuntoinen Kamu on, joten uskon, että jos ei tule loukkaantumisia, niin kyllä Kamu kymmenvuotiaaksi asti töissä pärjää.

Poliisikoiran ja ohjaajan välisen suhteen on oltava vahva. Kamun ja Kaskismaan osalta sen huomaan myös ulkopuolinen.

– Monet ovat sanoneet, että meillä toimii Kamun kanssa yhteistyö hienosti. Paljon se käy ihan vaan katselemassa silmiin, että vieläkö etsitään, jos jotain ei löydy. Meillä on ollut hyvä suhde alusta alkaen.

Labradorinnoutajia käytetään paljon etsintäkoirina. Mikä tekee rodusta Kaskismaan mielestä niin hyvän?

– Osittain varmaan se, että ne ovat äärimmäisen persoja ruoalle. Sehän on helppo kouluttaa, seisoo vaikka etujaloillaan saadakseen lihapullan, Kaskismaa naurahtaa.

Voit keskustella aiheesta 12.6. klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle