Hyppää sisältöön

Kaasuverkkoyhtiö Gasgrid Finland haluaa rakentaa Suomeen jättimäisen putkiston kuljettamaan vetyä

Kaasuverkkoyhtiö Gasgrid Finland haluaisi vetää Suomen ensimmäisen pitkän vetyputken Lappeenrannan Joutsenosta Imatralle.

Joutsenosta Imatralle suunnitellaan Suomen ensimmäistä suurta vetyputkea
Kalle Schönberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Imatralainen terästehdas Ovako käyttää maakaasua teräksen kuumentamiseen. Kaasua on virrannut Imatralle Venäjältä jo vuodesta 1974. Viime kuussa Venäjä väänsi venttiilin kiinni, koska Suomi ei suostunut maksamaan kaasusta ruplissa.

Vielä kaasua on kuitenkin riittänyt Ovakolla.

– Kyllä on piisannut ihan hyvin. Käytämme Gasgridin putkessa olevaa kaasua, jota toimitetaan nyt eri lähteistä kuin aikaisemmin, Ovakon toimitusjohtaja Klaus Enwald sanoo.

Ovakon toimitusjohtaja Klaus Enwald
Ovakon toimitusjohtaja Klaus Enwald etsii tehtaalleen polttoainetta, joka korvaisi maakaasun. Kuva: Kalle Schönberg / Yle

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Ovako saa nyt nesteytettyä LNG-maakaasua Virosta Suomenlahden alittavan Baltic Connector -kaasuputkea pitkin.

Kesällä kaasua riittää, mutta tilanne saattaa muuttua talvella.

– Jos on kova pakkastalvi, niin riittääkö kaasua kaikkina päivinä? Sitä emme vielä tiedä, Enwald pohdiskelee.

Vety mahdollinen korvaaja

Teollisuudessa etsitäänkin nyt kiivaasti maakaasun korvaajaa. Yksi vaihtoehto on vety. Tarkoituksena on irrottaa sitä vedestä uusiutuvalla sähköllä, esimerkiksi tuulivoimalla. Tällaista vetyä ei kuitenkaan ole vielä tarjolla.

Ovako haluaisikin aluksi käyttää teollisuudesta jo nyt syntyvää ylijäämävetyä. Sitä on tarjolla Lappeenrannan Joutsenossa sijaitsevalta Kemiran tehtaalta.

Kemiran Joutsenon tehdas
Kemiran tehtaalla Joutsenossa syntyy ylijäämävetyä,. Kuva: Kalle Schönberg / Yle

Ovako, Kemira ja Suomen maakaasuverkkoa operoiva Gasgrid Finland selvittävät nyt yhdessä mahdollisuutta siirtää Kemiralla syntyvää vetyä putkea pitkin Ovakolle.

– Ovakolla on tiettyjä vedyn tarpeita ja Kemiralla on mahdollisesti myytävää vetyä. Ne ovat fyysisesti eri paikoissa eli siihen väliin tarvitaan siirtoinfrastruktuuria, Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä selventää asiaa.

Matkaa Kemiralta Ovakon tehtaalle on linnuntietävajaat 14 kilometriä. Mahdollisen putken pituus selviää vasta myöhemmin.

Ovakon ja Kemiran välille suunniteltu vetyputki kartalla osoitettuna.
Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Laaja putkiverkko

Joka tapauksessa kyseessä olisi ensimmäinen tämän kokoluokan vetyputki Suomessa. Sipilän mukaan Suomessa on tähän mennessä rakennettu vetyputkia lähinnä teollisuusalueiden sisällä.

Gasgrid Finland haluaa käyttää Joutseno–Imatra-putken rakentamisesta saatavaa kokemusta laajemman vetyputkiverkoston rakentamiseen Suomeen.

– Ajatus on tehdä aluksi tällaisia demonstraatioita, laajempia kokonaisuuksia eri puolille Suomea. Näin voimme pilotoida rakentamista ja luvittamista. Sitten jossain vaiheessa ne voidaan yhdistää kokonaiseksi markkinaksi, Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä kertoo.

Gasgrid Finland haluaisi siis rakentaa Suomeen maakaasuverkon rinnalle laajan vetyverkon, joka yhdistäisi Suomen vedyn tuotannon Eurooppaan suunniteltuun vetyverkostoon.

– Siinä olisi kysymys ison mittakaavan verkostosta, Sipilä sanoo.

Kartta pohjoismaiden olevista ja suunnitelluista vetyverkoista.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vetyputki Pohjanlahdelle

Vetyverkosto palvelisi pitkälti samoja alueita kuin nykyinen maakaasuverkko. Erona olisi se, että yksi putkiston päähaaroista kulkisi Pohjanlahden rannikkoa pitkin aina Ruotsin rajalle saakka, jossa se yhdistyisi Ruotsin vetyverkkoon.

Syynä Pohjanlahden haaralle on se, että suurin osa tuulivoimasta on keskittynyt Pohjanlahden rannikolle ja merialueelle. Tarkoituksena on, että siellä valmistetaan tuulisähköllä vetyä, jota vetyputkisto siirtäisi kuluttajille Suomeen ja Eurooppaan.

Kolme vetylaaksoa

Gasgrid Finlandin visiossa Suomeen muodostuu kolme keskeistä vedyn tuotanto- ja käyttöaluetta eli vetylaaksoa. Yksi niistä on Pohjanlahden rannikolla ja länsirannikolla, toinen Etelä-Suomessa ja kolmas Kaakkois-Suomessa.

Olli Sipilän mukaan vetyputkistoa tarvitaan korvaamaan fossiiliset polttoaineet erityisesti teollisuudessa.

– Jos Eurooppa haluaa olla hiilineutraali, niin eri analyysien mukaan 20-30 prosenttia Euroopan energiankäytöstä on vetyä tai sen johdannaisia, Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä sanoo.

Korjaus 10.06.2022. kello 12.32: Vetyä on tarkoitus irrottaa vedestä, ei ilmasta, kuten artikkelissa aikaisemmmin todettiin.

Suosittelemme