Hyppää sisältöön

Keskustelut rajaturvallisuudesta jatkuvat – rajavartiolain muutokset pikaisesti eduskuntaan, valmiuslain kiireellinen käsittely epävarmaa

Hallitus ja oppositio ovat keskustelleet rajaturvallisuuden vahvistamisesta. Hallitus on luvannut tuoda rajavartiolain muutosesitykset huomenna eduskuntaan.

Parlamentaarinen ryhmä kokoontui eduskunnan auditoriossa 8. kesäkuuta.
Hallitus ja oppositio keskustelivat rajaturvallisuuden vahvistamisesta eduskunnassa keskiviikkona 8. kesäkuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Pekka Kinnunen

Hallitus ja oppositio keskustelivat keskiviikkona iltapäivällä runsaan tunnin ajan rajaturvallisuuden vahvistamisesta ja valmiuslain kiireellisestä hyväksymisestä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta (siirryt toiseen palveluun) on linjannut, että valmiuslain kiireelliseen hyväksymiseen tarvitaan eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistö, joten pikakäsittelyyn tarvitaan oppositiosta sekä perussuomalaisten että kokoomuksen eduskuntaryhmien tuki.

Oppositio on vaatinut tiukennuksia rajavartiolakiin ehtona valmiuslain kiireelliselle hyväksymiselle. Perussuomalaiset haluaa, että turvapaikkahakemusten käsittely voitaisiin kokonaan keskeyttää, jos Suomeen kohdistetaan ihmisten massamuuttoliikettä. Myös kokoomus on toivonut rajoituksia turvapaikkahakuun kriisitilanteissa.

Hallituksen ja opposition tapaamisen koolle kutsunut pääministeri Sanna Marin (sd.) ei voinut osallistua neuvotteluun koronatartunnan vuoksi, mutta keskusteluja johti pääministerin sijainen, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.)

Annika Saarikko puhuu.
Pääministerin sijainen Annika Saarikko (kesk.) johti hallituksen ja opposition tapaamista, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) oli sairastumisen vuoksi poissa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) oli tyytyväinen tapaamisen ilmapiiriin. Hallituksen esitys valmiuslain muutoksista on parhaillaan puolustusvaliokunnan viimeisteltävänä.

– Työ jatkuu. Mielestäni oleellista oli se, että kaikki ryhmät jakavat sen yhteisen kuvan, että tähän välineellistettyyn maahantuloon täytyy löytää keinot, millä me suojataan turvallisuutemme, Orpo kuvaili tapaamisen henkeä.

Orpon mukaan kaikki puolueet haluavat myös, että valmiuslain muutokset saadaan käyttöön.

Petteri Orpo puhuu.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo johtaa valmiuslain viimeistelyä eduskunnan puolustusvaliokunnassa. Kuva: Silja Viitala / Yle

– Minusta pallo on nyt edelleen ennen kaikkea hallituksella, että saadaan riittävät välineet, jotta laiton maahantulo voidaan estää ja että me voidaan myös rajoittaa raja-asemat sulkemalla turvapaikan hakua.

- Mutta ratkaisua haetaan ja tärkeintä nyt oli, että tällä palaverilla saatiin aikaan se, että on yhteinen tahtotila löytää ratkaisuja. Toki on sävyeroja ja näkemyseroja siitä, mikä on mahdollista mikä ei, mutta työ jatkuu.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoi, että hallitus tuo rajavartiolain muutosesityksen eduskuntaan pikavauhdilla jo huomenna. Rajavartiolaissa esitetään muun muassa, että raja-asemia voitaisiin kriisitilanteissa sulkea ja turvapaikan hakua keskittää.

Krista Mikkonen puhuu.
Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) korosti, että valmiuslain laajemmat muutosesitykset ja rajavartiolaki muodostavat kokonaisuuden, jolla vahvistetaan Suomen turvallisuutta Kuva: Silja Viitala / Yle

– Se mahdollistaa myös kiinteiden tai liikkuvien rajaesteiden rakentamisen, Mikkonen totesi.

Mikkonen korosti, että valmiuslain laajemmat muutosesitykset ja rajavartiolaki muodostavat kokonaisuuden, jolla vahvistetaan Suomen turvallisuutta.

Voit keskustella tästä artikkelista 9.6.2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Oppositio vaatii tiukkoja rajapykäliä – hallitus torjuu Venäjän ilkeyksiä

Valmiuslain piti suojata itäraja pikaisesti Venäjän mahdollisilta "ilkeyksiltä" – nyt muutokset jumittavat eduskunnassa

Oppositio ei hyväksy hallituksen esitystä valmiuslaista sellaisenaan – Purra: Suomen voitava kieltäytyä turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta

Ylen kysely kansanedustajille: Suuri enemmistö vastaajista kannattaa järeämpien aitojen rakentamista itärajalle

Suosittelemme sinulle