Hyppää sisältöön

Marja- ja vihannestilojen ukrainalaisille työntekijöille järjestettiin pikavauhtia työnjohtokoulutus – Savossa osallistujia vielä pyöreä nolla

Ukrainalaisille kausityöntekijöille tarjotaan työnjohtajakoulutusta, koska monet aiemmin työnjohtajina toimineet miehet ovat rintamalla. Savossa osallistujia ei ole vielä lainkaan.

Kausityöntekijät istuttavat mansikantaimia pellolla Suonenjoella toukokuun alussa. Kuva: Marianne Mattila / Yle
Helmi Nykänen

Ukrainalaisille on järjestetty nopealla aikataululla työnjohtokoulutusta suomalaisten tilojen kausityön turvaamiseksi.

Suomen marjatiloille on majoittunut paljon ukrainalaisia, mutta kaikilla työhaluisilla ei ole välttämättä kokemusta marjanpoiminnasta. Työnjohtajista on kuitenkin pulaa, koska ukrainalaismiehet ovat sotimassa.

Opetushallituksen erillisyksikkö Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa) organisoi pikavauhtia koulutusta työnjohtajapulaa helpottamaan.

Koulutus päätettiin järjestää Varsinais-Suomen vihannes- ja Savon marjatiloilla, koska kartoituksen perusteella sille oli ilmeinen tarve juuri näillä alueilla.

Esimerkiksi Suonenjoella on noin 250 ukrainalaista, joista suurin osa on majoittunut marjatiloille.

Varsinais-Suomessa koulutukseen jonotetaan

Varsinais-Suomessa 50 hengen koulutus täyttyi nopeasti ja jonossa on parikymmentä ihmistä.

Sen sijaan Savossa koulutukseen ei ollut vielä keskiviikkoon 8. kesäkuuta mennessä yhtään ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy ensi tiistaina 14. kesäkuuta.

Jotpan erityisasiantuntija Krista Paavolaa tilanne harmittaa. Koulutus on ilmainen, lyhytkestoinen ja se toteutetaan työn ohessa.

– Tiedän, että tarve tälle koulutukselle on kova. Siitä on hyötyä niin tiloille kuin ukrainalaisillekin, jotka pääsevät näin paremmin kiinni niin työntekoon kuin suomalaiseen yhteiskuntaankin, Paavola sanoo.

"Viljelijät eivät tiedä asiasta"

Savossa koulutuksesta vastaa Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän perustama Edusavo Oy. Koulutusta on ollut suunnittelemassa itsekin marjatilaa pyörittävä Noora Räsänen.

Hänen mukaansa nopea aikataulu voi olla syynä osallistujapulaan. Myös Edusavon asiakkuuuspäällikkö Hannu Juntunen uskoo, että viljelijät eivät ole ehtineet vielä reagoida koulutukseen.

Räsäsen mukaan koulutusta alettiin suunnitella toukokuussa. Sanaa kurssista on levitetty whats up -viesteinä viljelijöille, Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen kautta ja sosiaalisessa mediassa.

– Jos olisimme olleet aiemmin liikkeellä, niin viljelijät olisivat ehtineet miettiä, olisiko koulutuksesta heidän työntekijöilleen hyötyä. Voi olla, että he eivät edes tiedä asiasta, koska eivät ole lukeneet sähköpostejaan tai somepäivityksiä, Räsänen sanoo.

Kielitaitovaatimus voi olla esteenä

Räsäsen mukaan on mahdollista, ettei koulutukselle ole Savossa niin suurta tarvetta kuin esimerkiksi Varsinais-Suomessa.

– Joko täällä on niin hyvä tilanne, että tänne on saatu vanhat työnjohtajat paikalle tai sitten tiloilla on kiire töiden kanssa eikä ole ehditty ajatella asiaa.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Raisa Haavikko uskoo, että tarvetta tällaiselle koulutukselle on.

– Oltaisiinko tässä Savossa himpun verran myöhässä. Lounais-Suomessa taisivat saada järjestettyä asiat valmiiksi aikaisemmin.

Noora Räsäsen mukaan työnjohtokoulutukseen osallistuvan ukrainalaisen täytyy osata englannin alkeet.

– Jos saataisiin joku ukrainalainen kouluttaja, niin tilanne voisi olla erilainen. Meilläkin kaikki työntekijät ovat käytännössä kielitaidottomia, Leppävirralla marjatilaa pyörittävä Räsänen kertoo.

Lue myös:

Ukrainalaisten kausityöntekijöiden tilanne huolettaa – marjayrittäjä Elina Jukkola: "Tosi vaikeaa on löytää ammattitaitoista väkeä näihin hommiin"

Marjatilat joutuvat jälleen temppuilemaan saadakseen ulkomaista työvoimaa

Suosittelemme sinulle