Hyppää sisältöön

Helmipöllön suojelumetsä löytyi vuosien etsimisen jälkeen Hausjärveltä

Luonnonperintösäätiö ja Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistys IULY käynnistivät kampanjan helmipöllön kotimetsän suojelemiseksi jo vuonna 2016.

Helmipöllö on vanhojen yhtenäisten metsien asukas. Kuvituskuva. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Luonnonperintösäätiön uusin suojelumetsä on Hausjärvellä. Säätiö hankki suojelukohteen Kotimetsä helmipöllölle -keräyksen avulla.

Säätiö käynnisti kampanjan helmipöllön kotimetsän suojelemiseksi yhdessä Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistyksen IULY:n kanssa jo vuonna 2016.

Kampanjan symboliksi valittiin helmipöllö, koska tämä vanhojen yhtenäisten metsien sympaattinen asukas on kärsinyt pahoin laajoista hakkuista ja taantunut voimakkaasti tiheiden sekametsien kadotessa, kerrotaan Helmipöllön metsään liittyvässä tiedotteessa.

– Keräykseen saatiin nopeasti varsin hyvin lahjoituksia, mutta itse suojelumetsän hankinta osoittautui haastavaksi ankarasta yrityksestä huolimatta. Kun keväällä 2022 tuli tieto myytävästä metsäpalstasta Hausjärvellä, oli siihen tartuttava, kertoo IULY:n metsävastaava Jari Tolin.

Helmipöllön metsä sijaitsee Kanta-Hämeen ja Uudenmaan rajalla ja sen pinta-ala on 16 hehtaaria. Metsä on ollut vuosia saman perheen hallussa, joten se on säilynyt melko koskemattomana.

– Kyseessä on hämyinen ja tiheä sekametsä, jossa on todella paljon haapaa ja suuria raitoja. Metsästä löytyy kaunis jäkäläpeitteinen louhikkoalue, jonka liepeillä on suuria siirtolohkareita., kertoo Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Helmipöllön metsästä löytyy satavuotiasta puustoa ja siellä asustelee muun muassa korppi poikasineen. Lisäarvoa suojelumetsälle tuo tieto siitä, että helmipöllö pesi viime kesänä nimikkometsässään.

Suosittelemme sinulle