Itä-Suomen poliisi pitää käräjäoikeuden keskiviikkona langettamaa toimintakieltoa moottoripyöräkerho Cannonballille tärkeänä yhteiskunnallisena viestinä.
Tuomion mukaan rikollisuus on olennainen osa kerhon toimintaa. Cannonball on ensimmäinen oikeuden päätöksellä lakkautettava moottoripyöräkerho.
Cannonballilla ja sen alaosastolla Squad 32:lla on ollut poliisin mukaan toimintaa myös Itä-Suomessa, Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa. Squad 32:n toiminta myös kiellettiin käräjäoikeuden päätöksellä.
Joensuussa ja Kuopiossa kerhoilla on toimintaa ollut pidemmän aikaa. Savonlinnassa toiminta on alkanut viimeisen vuoden aikana.
Toisaalta myös poliisista muistutetaan, että käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lopullinen vaan siitä voi edelleen valittaa. Poliisista pidetään myös mahdollisena, että osa Cannonballin jäsenistä siirtyy toisiin kerhoihin lakkautuksen myötä.
– Täytyy odottaa ensin lainvoimainen tuomio tai tuleeko asiassa erillinen täytäntöönpanoa koskeva väliratkaisu, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo.
Kerhojen ja alajaostojen määrä kasvussa myös Itä-Suomessa
Moottoripyöräkerhojen määrä on kasvussa Itä-Suomessa ja ylipäänsä koko Suomessa.
Korhonen kertoo, että pelkästään Itä-Suomessa viimeisen kahdeksan vuoden aikana moottoripyöräkerhojen ja niiden alaosastojen määrä on jopa tuplaantunut.
– Kun vuonna 2014 poliisin tiedossa oli 11 kerhoa tai alakerhoa Itä-Suomen alueella, vuonna 2022 niitä oli jo 27.
– Kerhot ovat laajentuneet myös perinteisten maakuntakeskusten ulkopuolelle. Näille pienemmillekin paikkakunnille on perustettu erilaisia moottoripyöräkerhoja. Kaikki kerhot eivät ole perinteisiä tunnuksellisia kerhoja, vaan on myös "sitoutumattomia kerhoja" ja kerhoja, jotka ovat vähintään myötämielisiä perinteiselle tunnuksellisille kerhoille.
Merkittävintä jäsenmäärien kasvu Itä-Suomessa on ollut Korhosen mukaan juuri nyt käräjäoikeuden lakkauttaman Cannonballin leirissä.
Moottoripyöräkerhoihin hakeutuu ihmisiä useanlaisista taustoista
Korhosesta kaikkia moottoripyöräkerhoja ei tule leimata järjestäytyneen rikollisuuden piiriin.
Kuitenkin niihin kerhoihin, joissa korostuu jäseniä kohtaan velvoitteet, liittyy hänestä herkemmin rikollista toimintaa.
Moottoripyöräkerhoihin hakeutuu ihmisiä monesta taustasta. Esimerkiksi tiedossa on tapauksia, joissa kerhoihin on hakeuduttu pitkän työuran jälkeen aikuisiällä tai keski-iän kynnyksellä. Tiedossa on, että monet kerhojen jäsenet ovat työssäkäyviä.
Mitään yksittäistä syytä ilmiölle ei Korhonen osaa nimetä. Taustalla voi olla kerhoihin liittyvä yhteisöllisyys tai tunne yhteisöllisyydestä.
– Miksi kerhotoiminta houkuttaa mukaan, se on hyvä kysymys. Ilmiö on yleistynyt valitettavasti myös nuorten keskuudessa.
Kerhoon kuuluminen voi sulkea ovia
Korhonen korostaa, että yleinen turvallisuus ei ole kerhojen kasvun määrästä huolimatta järkkynyt.
Hän pitää silti huolestuttavana ilmiötä. Tärkeää hänestä olisi, että jäsenmäärät eivät pääsisi kasvamaan.
Korhonen muistuttaa myös, että rikollisiin kerhoihin jäseneksi lähtemistä kannattaa harkita.
– Esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden toiminnan tukeminen tai osallistuminen voi haitata tiettyjen lupien hankintaa. Siitä voi tulla este aselupien, järjestysmieskorttien tai jopa ammatinvalintaan liittyvissä kysymyksissä.
– Siksi kannattaa oikeasti miettiä, että onko sen väärti lähteä kerhotoimintaan mukaan.
Lue myös:
Käräjäoikeus lakkautti Cannonballin: moottoripyöräkerhon toiminta muistuttaa sotilasorganisaatioita