Hyppää sisältöön

Suomalaismepit yllättyivät päästökaupan kaatumisesta EU-parlamentissa: "Pahin mahdollinen tulos ilmastopaketille" – autoihin nollapäästöt vuoteen 2035 mennessä

Parlamentin kolmen ison ryhmän, EPP:n, Renew'n ja S&D:n muodostama enemmistö rakoili lakiesitykseen liittyvissä äänestyksissä.

EU-parlamentti äänesti päästökauppauudistuksesta Strasbourgissa. Kuva: EPA

STRASBOURG Esitys EU:n päästokauppauudistuksesta kaatui keskiviikkona EU-parlamentissa. Ehdotus palautetaan nyt valiokuntien käsittelyyn.

Samalla parlamentti päätti lykätä EU:s sosiaaliseen ilmastorahastoon ja CBAM-hiilirajamekanismiin liittyviä päätöksiä, jotka ovat kytköksissä päästökauppaan.

Palauttaminen valiokuntakäsittelyyn on harvinaista EU-parlamentissa. Oletuksena oli, että parlamentti olisi hyväksynyt komission ehdotukset lisäyksin ja muutoksin.

– Tämä on pahin mahdollinen lopputulos tässä vaiheessa ilmastopaketille. Se palasi tavallaan takaisin lähtöruutuun, vasemmistoryhmän Silvia Modig kommentoi.

Ylen tietojen mukaan täysistunnossa esitetyt muutokset ympäristövaliokunnan esitykseen eivät olleet tarpeeksi kunnianhimoisia S&D-ryhmän ja vihreiden näkökulmasta. Erimielisyyttä oli muun muassa päästöoikeuksien ilmaisjakoon liittyen.

Ilmastopaketin eteneminen viivästyy

Kokonaisuuden palauttaminen viivästyttää ilmastopaketin etenemistä EU:n päätöksenteossa. Ei ole myöskään takeita siitä, että ilmastoon liittyvää kunnianhimoa onnistutaan lisäämään jatkoneuvotteluissa.

– En usko, että tällä toiminalla saadaan mitään kunnianhimoisempaa tulosta, kokoomuksen Henna Virkkunen kommentoi.

Virkkunen arvioi parlamentin neuvotteluaseman heikkenevän suhteessa neuvostoon, jos ilmastopaketin käsittely venyy. Ruotsalainen demarimeppi Jytte Guteland sanoo palautuksen johtuneen keskusta-oikeistolaisen EPP-ryhmän kunnianhimon puutteesta ilmastoasioissa.

Palauttamalla esityksen parlamentti osoitti, että pöydällä ollut kompromissiesitys ei ollut riittävä ilmaston kannalta, Guteland arvioi.

Keskustameppi Elsi Kataisen mukaan parlamentin mielipiteet eivät olleet sovitettavissa yhteen valmisteluvastuussa olleen ympäristövaliokunnan näkemysten kanssa.

– Ympäristövaliokunnan kanta ei ole yhtä kuin parlamentin, se on muistettava jatkossakin.

Parlamentin ympäristövaliokuntaa johtavan ranskalaismeppi Pascal Canfinin (Renew) mukaan päätöksen lykkääntyminen kertoo ilmastoon liittyvistä näkemyseroista parlamentissa.

Hän uskoi kuitenkin sovun löytyvän lähipäivien tai viikkojen aikana. Samaa toivoo Canfinin Renew-ryhmään kuuluva Katainen.

– Luulen, että tämä äskeinen show ei enää toistu.

Autoille halutaan nollapäästöt

Parlamentti otti myös kantaa ilmailualan päästökauppaan, jäsenmaiden väliseen takaanjakoon ja maankäytön ja metsätalouden hillinieluja säätelevään LULUCF-asetukseen.

Komission esityksen mukaan EU-maiden hiilinieluille pitäisi asettaa yhteensä 310 miljoonan hiilidioksiditonnin suuruinen kokonaistavoite vuoteen 2030 mennessä.

Lisäksi esillä oli ehdotus 50 miljoonan hiilidioksiditonnin ylimääräisestä tavoiteesta, joka suunnattaisiin maankäytön päästöihin maataloudessa. Lisätavoite ei kuitenkaan saanut kannatusta parlamentissa.

– Kaikki ei mennyt kuten itse pääneuvottelijana toivoin, vihreiden Ville Niinistö kommentoi äänestyksen jälkeen.

Niinistön mukaan parlamentin kanta edistää kuitenkin johdonmukaisesti ilmastokriisin hillintää ja hiilinieluja vahvistavaa taloudellista toimintaa.

Parlamentin enemmistö haluaa myös autoille nollapäästöt vuoteen 2035 mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaa polttomoottoriautojen kieltoa.

– On järkevää vauhdittaa automarkkinoiden siirtymistä siihen, että jatkossa meillä on vain päästöttömiä ajoneuvoja, Niinistö sanoo.

Parlamentin kannat voivat vielä muuttua jäsenmaita edustavan neuvoston ja EU-komission kanssa käytävissä jatkoneuvotteluissa.

Klo 20.35: Juttua on päivitetty viimeisimmillä äänestystuloksilla. Otsikkoa on muokattu.

Päästöttömät autot, hiilitullit ja Suomelle tärkeä talvimerenkulku – tänään mepit äänestävät EU:n jättimäisestä ilmastopaketista

Tutkimus: Ilmastonmuutos aiheuttaa rajuja kannanvaihteluita Suomen lajistolle – ekosysteemit muuttuvat ennustamattomalla tavalla

WMO:n tuore raportti kertoo ilmaston tilan heikentyneen jälleen: Pariisin ilmastosopimuksen raja voi tulla vastaan jo seuraavien viiden vuoden aikana

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 9.6. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle