Hyppää sisältöön

SDP:n Johannes Koskisen mukaan valmiuslain umpisolmu avautuisi tiukentamalla rajavartiolakia

SDP:n Koskinen ehdottaa rajavartiolakiin mahdollisuutta rajan sulkemiseen asteittain. Ääritilanteessa turvapaikanhaku voisi tapahtua esimerkiksi vain lähetystön kautta.

Kansanedustaja Johannes Koskinen (sd:) A-studiossa.
Rajavartiolakiin voitaisiin tehdä kaksi tiukennusta, jotta valmiuslain muutokset saataisiin eteenpäin, ehdotti kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) A-studiossa keskiviikkona.
Kaarlo Kulmanen,
Päivi Suikkanen

Hallitus ja oppositio keskustelivat keskiviikkona rajaturvallisuuden vahvistamisesta ja valmiuslain kiireellisestä hyväksymisestä. Oppositio on asettanut ehdoksi tiukennuksia rajavartiolakiin valmiuslain kiirelliselle hyväksymiselle.

Miten umpisolmu selvitetään niin, ettei valmiuslain valmistuminen jää junnaamaan paikoilleen?

Keskiviikkona A-studiossa vieraillut SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen katsoisi parhaaksi täsmentää lainsäädäntöä ja erottaa turvapaikanhakua koskeva osa selkeästi muuttoliikettä hyväksikäyttävästä hybridivaikuttamisesta.

– Henkilökohtaisesti näkisin sellaisen reitin, että rajavartiolaissa tehdään kaksi tiukennusta: sinne kirjataan vakavamman pään väestöpaineen luomiseen tiukempi mahdollisuus rajan sulkemiseen asteittain, riippuen tilanteen vakavuudesta. Ja toisaalta erotettaisiin turvapaikan hakemista koskevat säännökset omaksi pykäläkseen.

Koskinen pohti ääritilanteessa mahdollisuutta turvapaikanhakuun esimerkiksi konsulaatin tai lähetystön kautta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei pidä hallituksen esittämiä rajatoimia riittävinä. Hän tarjoaa oman ehdotuksensa.

– Tälläkin hetkellä yksittäisiä rajanylityspaikkoja voidaan sulkea. Valitettavasti operaation toteuttaja osaa katsoa mikä rajanylityspaikka on auki. Sen sijaan on muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi se, että turvapaikkahakemukset keskitettäisiin vaikka Moskovaan konsulaattiin.

Nykyinen rajavartiolaki mahdollistaa yksittäisten rajanylityspaikkojen sulkemisen väliaikaisesti. Purra ehdottaa mahdollisuutta sulkea itäraja kokonaan siten, että tulijan on mahdollista ylittää raja muualta.

– Meillä on hyvin suuri raja myös toisella puolella Suomea. Esimerkiksi Torniossa raja voi olla auki.

Katso koko A-studion jakso Yle Areenasta.

Lue myös:

Analyysi: Oppositio vaatii tiukkoja rajapykäliä – hallitus torjuu Venäjän ilkeyksiä 

Valmiuslain piti suojata itäraja pikaisesti Venäjän mahdollisilta "ilkeyksiltä" – nyt muutokset jumittavat eduskunnassa

Voiko Suomi sulkea rajan, jos turvapaikanhakijoita tulee joukoittain? Kysyimme asiantuntijoilta, mitä laillisia vaihtoehtoja Suomella olisi

Suosittelemme sinulle