Hyppää sisältöön

Turkin Erdoğan vaatii Suomea ja Ruotsia puuttumaan "valtiontelevisioiden" toimintaan – Ylen vastaava päätoimittaja: "Yksinvaltiaan harhaista kuvitelmaa"

"Valtiontelevisioilla" Erdoğan ilmeisesti viittaa Yleisradioon sekä Ruotsin SVT:hen. Vaatimus on osa Turkin vaatimuslistaa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksien hyväksymiseksi.

Recep Tayyip Erdogan.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on aiemmin esittänyt useita vaatimuksia Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Erdoğan tiedotustilaisuudessa Ankarassa 8. kesäkuuta. Kuva: AOP
Laura Kangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vaatii Suomea ja Ruotsia puuttumaan ”valtiontelevisioiden” toimintaan, jotta Turkki voisi hyväksyä niiden Nato-jäsenyyden, kertoo Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu.

– Turkki ei voi hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyyttä, sillä sen valtiontelevisio näyttää terroristijohtajien haastatteluja. Sama koskee Suomea, Erdoğan sanoi Anadolun mukaan.

Valtiontelevisiolla Erdoğan ilmeisesti viittasi Suomen Yleisradioon ja Ruotsin SVT:hen.

Turkki on aiemmin esittänyt Suomelle ja Ruotsille vaatimuksia, joiden mukaan Suomen ja Ruotsin pitäisi luovuttaa Turkkiin maan vaatimia henkilöitä. Turkki esitteli toukokuussa Nato-suurlähettiläiden kokouksessa listan vaatimuksia, jotka koskivat pääasiassa Turkin terroristeiksi määrittelemien kurdijärjestöjen YPG:n sekä PKK:n jäseniä ja heidän väitettyä suojeluaan Suomessa ja Ruotsissa.

Erdoğan on syyttänyt Suomea ja Ruotsia "terroristien suojelemisesta".

Turkki on pyytänyt viimeisen viiden vuoden aikana Suomea luovuttamaan Turkkiin useita Gülen-liikkeeseen ja Kurdistanin työväenpuolue PKK:oon kuuluvia ihmisiä.

Turkki on vaatinut Suomea ja Ruotsia myös luopumaan asevientikielloistaan Turkkiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi asiaa lyhyesti.

– Ylellä, kuten muillakin medioillamme, on täysi lehdistönvapaus. Tähän ei tietenkään Suomessa tulla koskemaan.

Vastaava päätoimittaja: "Ei vaikuta meihin millään tavalla"

– Tyypillistä yksinvaltiaan harhaista kuvitelmaa siitä, että maailma muuttuu sillä, että yritetään suitsia mediaa ja sananvapautta, kommentoi Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen on parhaillaan Turkin eteläpuolella Syyriassa ja on haastatellut siellä muun muassa Suomessa usein käynyttä kurdijohtajaa Salih Muslimia.

– Voisin kyllä tulkita, että niiden hyvien uutisraporttien sisältö ei ole Turkin ja Erdoğanin kannalta kauhean positiivista. Mutta tämä on tietenkin vain veikkailua, en voi tietää, mitä Erdoğan tarkoittaa, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan Yle jatkaa tärkeän ja merkittävän journalismin tekemistä Turkista ja Turkin lähialueilta.

– Tämähän ei vaikuta meihin millään tavalla. Päinvastoin tämä ehkä osoittaa, kuinka hyvää työtä me teemme, kun yksinvaltiaat hermostuvat.

Turkki tuli Nato-kokoukseen mukanaan pitkä vaatimuslista ehtona Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle. Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen avaa Uutispodcastissa Turkin vaatimusten taustoja.

Lue lisää:

Kurdijohtaja Turkin hyökkäysuhan alla olevassa Pohjois-Syyriassa: Älkää taipuko Turkin Nato-painostukseen

Haavisto: Turkin kritiikki Suomelle ja Ruotsille pätee isoon joukkoon Nato-maita – Madridin huippukokous tärkeä hetki myös Natolle

Presidentti Niinistö: Turkin Suomeen ja Ruotsiin kohdistama kritiikki koskettaa ilmeisesti kaikkia Nato-maita

Yle Pohjois-Syyriassa: Kurdit pelkäävät Turkin uutta hyökkäystä

"Suomen ja Ruotsin pitäisi lakata haaskaamasta Naton aikaa", sanoo Turkin presidentin neuvonantaja ruotsalaislehdelle

Turkki on vaatinut Suomesta useita henkilöitä luovutettavaksi – "Osaan on tehty myönteinen, osaan kielteinen päätös", kerrotaan oikeusministeriöstä

Suosittelemme sinulle