Poliisi sai useista petoksista epäillyn henkilön kiinni uhrin valveutuneen toiminnan ansiosta.
Huijariksi epäilty henkilö näytti uhrille kaupanteon yhteydessä maksutositetta puhelimestaan toukokuussa Vantaalla. Uhri nappasi puhelimesta valokuvan.
Myöhemmin hän huomasi, että rahat eivät olleetkaan siirtyneet hänen tililleen. Poliisi alkoi selvittää tapausta.
Uhrin ottama valokuva oli hyvänlaatuinen ja tarkka. Siinä näkyi myös epäillyn sormenpää. Poliisi lähetti valokuvan sormesta lausunnolle, ja sormenjäljestä saatiin osuma.
Poliisin mukaan tapaus olisi suurella todennäköisyydellä jäänyt pimeäksi ja selvittämättä ilman uhrin ottamaa valokuvaa.
– Tämä oli vähän tavanomaisesta poikkeava tapa selvittä petosrikos sormenjälki-digikuvan avulla, mutta poliisin käytössä olevalla tekniikalla pystytään hyvin vastaamaan muuttuviin rikostyyppeihin, toteaa rikoskomisario Aleksi Topinoja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).
Epäillyn niskaan kaatui näyttöä myös muista rikoksista. Hän oli jäänyt Helsingissä kiinni, ja hänen puhelimeensa oli tehty laite-etsintää.
– Tätä voimme jo kutsua puhtaaksi sattumaksi, mutta näinkin joskus käy, Topinoja jatkaa.
Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueelta on tämän vuoden alkupuolella kirjattu vajaa parikymmentä petosrikosta, joissa tuotteet on saatu haltuun esittämällä kuva tekaistusta tilisiirrosta.
Näistä tapauksista viisi on koskenut autokauppoja. Tapaukset ovat olleet yksityishenkilöiden välisiä kauppoja.
– Tästä asiasta ei varmasti voi liikaa tiedottaa, ja silti näitä edelleen tapahtuu, Topinoja toteaa.
Lisää aiheesta:
Poliisi varoittaa: kuitti ei ole tae siitä, että tavara on todella maksettu