Hyppää sisältöön

Entinen suurlähettiläs Heikki Talvitie arvostelee Suomen Nato-ratkaisua

Heikki Talvitien mukaan Ukrainan rajat ovat aina olleet ongelmalliset.

Heikki Talvitie lehdistötilaisuudessa. Edessä mikrofoni ja kyltti, jossa lukee H. TALVITIE. Takana YK:n tunnus sinisellä pohjalla.
Suurlähettiläs Heikki Talvitie YK: n Euroopan päämajassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa 18. joulukuuta 2008. Kuva: Martial Trezzini / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Heikki Talvitie on antanut haastattelun espanjalaiselle La Vanguardia -lehdelle sekä yhdysvaltalaiselle Fox5-kanavalle. Haastatteluissa Talvitie arvostelee Suomen Nato-ratkaisua.

Talvitien mukaan Venäjä ei ole ollut Suomelle uhka. Rajalla ei ole ollut Suomea uhkaavia joukkoja. Myös Suomen ja Ukrainan vertaaminen toisiinsa on hänen mielestään hölynpölyä.

Talvitie painottaa, että koska Venäjä pitää Natoa uhkana, Nato-jäsenyys aiheuttaa uhkatekijän, eli jäsenyyden myötä Venäjästä muodostuu uhka Suomelle.

Talvitietä (synt. 1939) pidetään Neuvostoliiton ja Venäjän politiikan asiantuntijana. Hän on toiminut muun muassa Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajana.

Talvitie on joutunut myös arvostelun kohteeksi, koska hänen on tulkittu myötäilevän liikaa Venäjän ja Kremlin kantoja.

Historiaton turvallisuusselonteko?

Heikki Talvitie arvostelee haastatteluissa eduskunnan hyväksymää turvallisuusselontekoa, jonka perusteella Nato-hakemus tehtiin.

Talvitien mukaan selonteosta puuttui kokonaan historiallinen näkökulma. Viimeisten 70–80 vuoden aikana turvallisuuspolitiikkaan on panostettu paljon.

Selonteosta saa vaikutelman, että historia alkoi Venäjän hyökkäyspäivänä 24. helmikuuta, Talvitie puuskahtaa.

Talvitie pitää hämmästyttävänä, että sosiaalidemokraattien johtama hallitus kääntyy näin nopeasti Naton kannalle. Hänen mielestään hallitus ajatteli tässä vain uudelleenvalintaansa. Hallitus ymmärtää Talvitien mukaan hyvin vähän Venäjästä, toisin kuin presidentti Sauli Niinistö.

Talvitie syyttää tiedotusvälineitä ja sosiaalista mediaa yleisen mielipiteen johdattelusta.

Naton propagandan tehtävänä on laillistaa sen hyökkäystoimintaa, Talvitie sanoo.

– Kyllä. Me olemme "hyviä tyyppejä". Emme hyökkää koskaan mihinkään. Emme koskaan hyökänneet Afganistaniin tai Irakiin, Talvitie letkauttaa.

Mitä Putin tekee?

Ukrainan ja Venäjän välille vuonna 1994 hyväksytty raja on Talvitien mukaan koko ajan ollut ongelmallinen Krimin ja Donbasin osalta. Ongelman ratkaisua ei vain ole keksitty.

Talvitie pitää vääränä tulkintaa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi mielenvikainen. Talvitien mielestä Putin on erityisesti uskollinen Venäjälle.

Putin sotii nyt oman maansa hengen puolesta. Koska Putin on häviämässä, on hän nyt entistä vaarallisempi, Talvitie arvioi.

Mitä enemmän Putin on häviöllä, sitä enemmän hän harkitsee ydinaseiden käyttöä. Ja mitä enemmän hän on häviöllä, sitä enemmän hän haluaa kytkeä amerikkalaiset mukaan sotaan, Talvitie pohdiskelee.

Tämä on Talvitien mukaan tällä hetkellä suurin huolenaihe.

Suosittelemme