Hyppää sisältöön

Kuusamon suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen – syynä muun muassa vakava eläinsuojelulain vastainen toiminta

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto harkitsee Kuusamon suurpetokeskuksen sulkemista.

Kuusamon suurpetokeskuksen Sulo Karjalainen ja Aina-karhu keväällä 2022.
Kuusamon suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen. Kuvassa toimitusjohtaja Sulo Karjalainen ja Aina-karhu keväällä 2022. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) päättää kesän aikana, peruuttaako se Kuusamon suurpetokeskuksen toimiluvan. Se tarkoittaisi käytännössä tarhan lopettamista ja siellä olevien eläinten sijoittamista muihin eläintarhoihin tai niiden lopettamista.

Käytännössä luvan välitön peruuttaminen tarkoittaisi myös sitä, ettei keskuksella ole enää mahdollisuutta korjata valvonnassa esille tulleita epäkohtia.

Avin mukaan luvan välittömän peruuttamisprosessin käynnistämisen syynä on muun muassa se, että eläintarhassa on toimittu vakavasti eläinsuojelulain vastaisesti eikä lupaehtoja ole noudatettu.

Avi on lähettänyt keskukselle kuulemiskirjeen, johon odotetaan vastausta viimeistään 23. kesäkuuta.

Ylen torstaina tavoittama suurpetokeskuksen toimitusjohtaja Sulo Karjalainen ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa.

Suurpetokeskuksen eläintenhoitaja Pasi Jäntti sanoo, että aluehallintovirasto saa vastauksen suurpetokeskukselta ensi viikolla.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki tarkastuksen suurpetokeskukseen viimeksi toukokuun lopussa. Se päätti toimiluvan peuuttamisprosessin käynnistämisestä sen jälkeen.

Ylen saaman tarkastuspöytäkirjan mukaan keskuksessa on tehty korjauksia, mutta esimerkiksi aidoissa ja porttien salvoissa on edelleen puutteita. Lisäksi läänineläinlääkärin yllätystarkastuksessa oli kiinnitetty huomiota yhden karhun vaivalloiseen liikkumiseen. Karhun lopettamista oli keskuksessa pöytäkirjan mukaan pohdittu jo aikaisemmin.

Pöytäkirjassa todettiin myös, että karhujen rehuvarastossa oli runsaasti nakkeja, jotka eivät suolaisina olleet soveliasta ruokaa eläimille.

Ylelle aluehallintovirastosta toimitetusta asiakirjasta oli peitetty salassa pidettäväksi määrätyt tiedot.

Juttua täydennetty 9.6. kello 17.21: Lisätty tietoa tarkastuspöytäkirjassa mainituista asioista.

Lue lisää:

Kuusamon Suurpetokeskuksella on yhä useita epäkohtia korjattavana – karhunhoitaja kertoo, että edellinen hallitus oli haluton uudistuksiin

Kuluneita karhuaitauksia ja vaarallisia piikkejä – Kuusamon suurpetokeskuksella on ollut lukuisia puutteita eläinten hoidossa vuosien varrella

Turvallisuusviranomaiset vierailivat Kuusamon suurpetokeskuksessa huhtikuisen karhujen karkaamisen jälkeen

Suosittelemme sinulle