Hyppää sisältöön

Selkämerellä kelluva valtava, tuntemattomasta aineesta koostuva lautta pienenee – video näyttää kummallisen vanan

Länsi-Suomen merivartioston kenttäjohtaja Kalle Ahola kertoo, että jälki havaittiin satelliittikuvissa noin puolitoista vuorokautta sitten.

Ruotsin merivartiosto kertoo Selkämereltä löytyneestä aineesta
Ruotsin merivartiosto kertoo Selkämereltä löytyneestä aineesta

Selkämereltä on löytynyt 200 kilometrin pituinen tuntemattoman aineen jälki, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö Sveriges Radio.

SR:n mukaan Selkämerestä Gävlen ja Härnösandin väliltä (siirryt toiseen palveluun) löydettiin noin 200 kilometriä pitkä ja 500 metriä leveä, toistaiseksi tuntemattoman aineen muodostama vana.

Länsi-Suomen merivartioston kenttäjohtaja Kalle Ahola kertoo, että jälki havaittiin satelliittikuvissa noin puolitoista vuorokautta sitten.

– Ruotsin rannikkovartiosto on käynyt tarkkailemassa tilannetta ilmasta. Aineesta ei ole varmuutta tai edes epäilystä, mutta todennäköisesti kyseessä ei kuitenkaan ole mineraaliöljy, eli torjuntatoimiin ei tarvitse ryhtyä, Ahola sanoo.

Ainetta on levinnyt sekä Suomen että Ruotsin aluevesille.

Aine havaittiin meressä noin puolitoista vuorokautta sitten. Nyt se on jo suureksi osaksi haihtunut.

Jälki on nyt jo suurilta osin rikkoutunut pienemmiksi lautoiksi tai haihtunut pois. Aineesta on käyty ottamassa näytteitä, joiden analysointi on kesken.

– En osaa tässä vaiheessa edes arvioida, kuinka kauan tulosten saaminen kestää, Ahola sanoo.

Alkuperäisten satelliittikuvien perusteella jälki sijaitsee suurin piirtein Porin ja Rauman välissä, Suomen ja Ruotsin puolivälissä. Ahola ei osannut arvioida, mistä aine mahdollisesti on peräisin.

Länsi-Suomen merivartioston toinen kenttäjohtaja Jussi Ikola kertoi STT:lle myöhemmin puhelimessa, ettei aine ole kuvien ja laitteiden perusteella ainakaan mineraaliöljyä, mutta tämän tarkempaa tietoa aineesta ei toistaiseksi ole. Härnösandin rannikkovartioston tietojen mukaan mereen vuotanut aine olisi polttoöljyä.

Ruotsin merivartioston edustaja arvioi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun) aiempiin samankaltaisiin kokemuksiin perustuen, että vuotanut aine saattaisi liittyä säiliöiden puhdistukseen.

Voit keskustella aiheesta 10.6. kello 23:een saakka.

Juttua päivitetty 9.6. kello 19.30 uusilla tiedoilla.

Suosittelemme sinulle