Hyppää sisältöön

"Seksityö on kuin mikä tahansa muu työ", sanoo seksityöntekijä Elina ja vaatii kollegoineen muutosta lakeihin, joiden kokee vaikeuttavan ammattiaan

Asenteet seksipalvelujen myymistä ja ostamista kohtaan ovat muuttumassa hyväksyvämmiksi, mutta alaan liittyvä stigma pakottaa ihmiset yhä elämään kaksoiselämää.

Nainen riiputtaa korkokenkiä sormissaan.
Suurin osa suomalaisista seksityöntekijöistä tekee työtään vapaaehtoisesti. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Paula Tiessalo

Hieman yli 40-vuotias Elina on tehnyt jonkinlaista erotiikka- tai seksialan työtä yli 20 vuotta. Hän kertoo, että työn vapaus ja vaihtelevat työpäivät sopivat hänelle.

– Tämä on monipuolinen ja värikäs työkenttä, jossa voi tehdä erilaisia asioita ja tavata uudenlaisia ihmisiä. Voin itse päättää, milloin ja kuinka paljon teen töitä. Harvasta työstä on mahdollisuus saada samanlaisia tuloja varsinkin ilman koulutusta, Elina kuvailee.

Seksityötä on monenlaista ja jokainen seksityötä tekevä määrittelee itse, minkälaisia palveluja tarjoaa. Seksityöntekijöiden enemmistö on naisia, mutta palveluntarjoajien joukossa on yhä enemmän myös muita sukupuolia.

Myös asiakkaat ovat monenlaisia. Vaikka suurin osa asiakkaista on miehiä, myös muun muassa naiset ja transihmiset ostavat palveluja.

Osa asiakkaista ostaa seksiä, osa läheisyyttä

Elina kertoo, että hänen asiakkaistaan nuorin on ollut 19-vuotias ja vanhimmat yli 70-vuotiaita. Asiakkaiden tarpeet ovat olleet hyvin erilaisia. Asiakaskuntaan vaikuttaa Elinan mukaan se, miten itsensä profiloi ilmoituksissa ja miten palvelujaan markkinoi.

Elina kertoo, että hänellä on paljon asiakkaita, jotka kärsivät yksinäisyydestä, läheisyyden ja hellyyden puutteesta.

– He saattavat toivoa, että olisimme vain vierekkäin sängyllä ja minä silittäisin heidän päätään. Tai he saattavat kysyä, saavatko antaa minulle hieronnan. Siinä ei välttämättä ole kysymys ollenkaan seksistä.

36-vuotias Jiri puolestaan maksaa nimenomaan seksistä. Hän sanoo ostaneensa seksipalveluja sekä Suomessa että ulkomailla, ja vuosien mittaan ostokertoja on kertynyt viitisenkymmentä.

Ostaminen liittyy Jirillä elämäntilanteisiin, joissa hänellä ei ole ollut parisuhdetta. Hänen mielestään maksullisissa kohtaamisissa on sinällään erityistä uutuudenviehätystä.

– En ole ikinä käynyt saman naisen luona kahta kertaa. Ostamiseen liittyy mukavaa jännitystä, kun ei ikinä tiedä, miten kohtaaminen toimii. Välillä keskinäinen yhteys syntyy paremmin ja välillä huonommin.

Väärät mielikuvat seksityöstä ylläpitävät häpeäleimaa

Elinan ja Jirin kuvailemat kohtaamiset ovat suomalaisille seksityötä tekeville arkipäivää. Alan ulkopuolisilla on kuitenkin usein seksityöstä kapeampi ja karumpi mielikuva.

Tätä ennakkoluuloihin perustuvaa mielikuvaa joukko seksityöntekijöitä haluaa muuttaa kertomalla työstään vastikään ilmestyneessä kirjassa Oma valinta. Elina on yksi kirjan kirjoittajista.

Kirja sai alkunsa viiden seksityötä tekevän naisen työhyvinvointiryhmästä, jossa he pohtivat työhönsä liittyviä iloja ja suruja. Keskusteluissa nousi toistuvasti esiin seksityöhön liitetty stigma eli häpeäleima.

Työryhmä koki, että alan ulkopuolisilla on paljon vääriä mielikuvia ja ennakkoluuloja siitä, minkälaista seksityö on.

– Se ei lopulta poikkea kovin paljon muista töistä. On hyviä päiviä ja huonoja päiviä. On onnistumisen kokemuksia ja toisaalta joskus hankalia hetkiä, kuten missä tahansa muussa työssä, Elina sanoo.

Oma valinta -kirjan kansi.
Seksityöaktivistit toivovat, että vapaaehtoinen seksityö ymmärrettäisiin työnä eikä hyväksikäyttönä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Työryhmän ohjaaja ja Oma valinta-kirjan toimittanut Päivi Ahtiala kuvailee, että kirjan yksi tarkoitus on normalisoida vapaaehtoisesti tehtävää suomalaista seksityötä.

– Olemme pyrkineet raottamaan aiheeseen liittyvää salaperäisyyden verhoa. Seksityö on yleisempää kuin moni arvaisi. On monenlaisia syitä, miksi seksityöhön lähdetään.

Kirjassa puhutaan nimenomaan seksityöstä työnä. Ahtiala painottaa, ettei kirja käsittele ihmiskauppaa. Vapaaehtoisesti tehtävä seksityö ja ihmiskauppa ovat kaksi eri asiaa.

Suomalaisilla palveluntarjoajilla kyseessä on useimmiten itse valittu tapa ansaita elantoa.

– Se on usein matalapalkka-aloilla päivätyössä toimiville naisille tapa saada lisätienestiä, Ahtiala sanoo.

Asenteet seksityötä kohtaan ovat muuttumassa

Seksityön tekemiseen liittyvät syrjivät asenteet ja vahva stigma pakottavat suurimman osan tekemään työtään salassa.

Elina sanoo pystyneensä kertomaan seksityöstään läheisimmille ystävilleen. Äskettäin hän kertoi siitä myös aikuisille lapsilleen, jotka suhtautuivat asiaan rauhallisesti ja sanoivat jo arvanneensa äidin työn laadun.

Stigma pakottaa olemaan jatkuvasti hieman varuillaan seksityön paljastumisen suhteen. On kuormittavaa keksiä tekosyitä esimerkiksi lapsen iltahoitotarvetta varten tai valehdella lomamatkaan kuluvien rahojen alkuperästä.

– Seksityötä tekevän pitää myös tarkkailla, ettei ala itse stigmatisoida itseään. Ettei ala uskoa, että kaikki tuomitsevat minut tai että itsessä olisi jotain vialla, Elina sanoo.

Elina kertoo kuitenkin huomanneensa, että asenteet seksityötä kohtaan ovat jo hieman muuttuneet.

– Sosiaalisessa mediassa varsinkin jotkut nuoret naiset nousevat pitämään seksityöntekijöiden puolta moralisoijia vastaan.

Punaiset korkokengät ja tennarit vierekkäin nurmikolla.
Seksityö on yksi osa sitä tekevien elämää, mutta siihen liittyvä stigma voi leimata ihmisen kokonaan. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Yksipuolisten tai väärien mielikuvien purkamisessa myös vastuulliset asiakkaat voivat toimia seksityötä tekevien liittolaisina. Jiri kertoo keskustelleensa seksin ostamisesta joidenkin ystäviensä kanssa.

– Asiakkaat eivät todellakaan aina ole mielikuvien kaltaisia ressukoita, jotka eivät ilman rahaa saisi seksiä. Syvälliset keskustelut ovat ehkä hieman avartaneet ystävieni ajatuksia seksityöstä.

Medioista esimerkiksi Maailman kuvalehti kirjoitti vastikään seksityöhön liittyvien asenteiden muuttumisesta. Artikkelissa pohditaan, voisiko seksityöstä tulla tulevaisuudessa hyvinvointipalvelu (siirryt toiseen palveluun).

Seksityö on Suomessa sallittua, mutta laki vaikeuttaa sen tekemistä

Täysi-ikäisten kesken tapahtuva seksipalveluiden myyminen ja ostaminen on Suomessa sallittua. Seksityön käytännön järjestämistä ja markkinointia kuitenkin rajoitetaan monin tavoin muun muassa parituslainsäädännössä.

Seksityötä tekevät ja heitä edustavat järjestöt huomauttavat, että palveluntarjoajien turvaksi tarkoitettu laki toimiikin päinvastoin työntäessään seksityötä piiloon ja harmaan talouden alueelle.

– Seksityötä varten ei voi esimerkiksi vuokrata työtilaa ilman, että valehtelee sen käyttötarkoituksesta, valottaa Päivi Ahtiala lain vaikutuksia työn järjestämiseen.

Seksipalveluja ei myöskään saa markkinoida käytännössä missään muualla kuin ulkomaalaisten operoimilla nettisivuilla. Kun seksityö on samaan aikaan ei-kiellettyä ja ei-sallittua, se pakottaa salailuun ja ylläpitää stigmaa. Tähän seksityötä tekevät ja heitä edustavat järjestöt haluaisivat muutosta.

– En tiedä, keitä nämä rajoitukset palvelevat. Seksiä myydään aina, rajoituksista huolimatta. Se ei häviä maailmasta seksityöntekijöiden työoloja vaikeuttamalla, Ahtiala sanoo.

Sekä seksityötä tekevät itse että ihmisoikeusjärjestöistä muun muassa Amnesty International kannattavat seksityön dekriminalisointia. Tämä tarkoittaisi, että seksuaalisten palvelujen myymistä kohdeltaisiin lainsäädännössä samoin kuin muiden palvelujen myymistä, ilman erityisiä rajoituksia.

Elina kertoo, että jos tilanne muuttuisi, hän kehittäisi työtään palkkaamalla itselleen assistentin vastaamaan puheluihin ja hoitamaan muita käytännön asioita.

– Minä voisin keskittyä asiakkaan kohtaamiseen ja läsnäoloon häntä varten. Se vapauttaisi energiaa varsinaiseen seksityöhön.

Elina ja Jiri esiintyvät jutussa keksityillä nimillä aiheen arkaluontoisuuden takia.

Aiheesta lisää:

Kalle Haatanen: Vastuulliset seksipalveluiden ostajat (podcast)

Isa Häkkinen, 27, myy seksiä työkseen: "En keksi muuta työtä, josta saisin näin paljon palkkaa ja jossa olisi näin suuri itsemääräämisoikeus"

Pitkäaikaissairas Aku Meriläinen alkoi tehdä pornoa OnlyFansissa – nyt hän kertoo, miltä tuntui saada maksavia asiakkaita

Suosittelemme sinulle