Hyppää sisältöön

Salasanojen loputon määrä raivostuttaa käyttäjiä ja tekee tietoturvarikollisten työn helpoksi – Jyväskylässä kehitetään korvaajaa salasanoille

Jyväskylän yliopiston hanke yrittää korvata salasanat turvallisemmalla tunnistautumismenetelmällä. Vaihtoehtoja on etsitty jo pitkään, mutta toistaiseksi mikään ratkaisu ei ole onnistunut korvaamaan salasanoja kokonaan.

Nuori henkilö katsoo puhelintaan.
Jos innovaatio onnistuu, voisi jatkossa olla käytössä enää yksi tunnistautumistapa monien salasanojen sijaan. Ratkaisu kuitenkin vaatii vielä lisätutkimusta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Kaisa Uusi-Kraapo

Digitalisaatio on nostanut tarvittavien salasanojen määrää niin nopeasti, että käyttäjän ei ole mahdollista muistaa niitä kaikkia.

Sen seurauksena tapahtuu vuosittain useita tietoturvaloukkauksia, joihin Jyväskylän yliopistossa pyritään nyt etsimään ratkaisua. Projektitiimi aloittaa syksyllä uuden tunnistautumismenetelmän kehittämisen, joka korvaisi nykyisen tavan kirjautua salasanoilla.

"Olen miettinyt, että pitäisi varautua paremmin"

Pitkien muistilistojen tekeminen käyttäjätunnuksia varten ja salasanojen unohtaminen on valtaosalle arkipäivää.

Samoin toteaa Viena Honkala, joka kertoo vaihtavansa salasanojaan harvoin muistamisen helpottamiseksi. Lisääntyneet tietoturvaloukkaukset ovat saaneet hänet kuitenkin pohtimaan asiaa.

– Salasanaa tulee vaihdettua, jos en muista vanhaa, mutta ei muuten. On kyllä käynyt mielessä, että pitäisi nyt varmaan vaihtaa kaikki.

Honkala on hieman huolestunut tietoturvauhista ja toteaa välillä miettivänsä asiaan varautumista.

Viena Honkala vastaamassa gallup-kyselyyn Jyväskylän Kirkkopuistossa
Viena Honkala tuli toimittajaa vastaan Jyväskylän Kirkkopuistossa. Hän on viimeaikoina miettinyt salasanojen turvallisuutta. Kuva: Kaisa Uusi-kraapo / Yle

Salasanojen merkittävimmät haasteet johtuvat käyttäjistä

Jyväskylän yliopistossa lähdetään etsimään ratkaisua ikuisuusongelmaan. Business Finlandilta merkittävän rahoituksen saaneen SAFE-hankkeen tarkoituksena on selvittää salasanoihin liittyviä tietoturvahaasteita korvaamalla salasanat turvallisemmalla ja helpommalla tunnistautumistavalla.

Hanketta johtava apulaisprofessori Naomi Woods kertoo, että uudessa ratkaisussa turvallisuutta pyritään parantamaan poistamalla erityisesti käyttäjistä johtuvia ongelmakohtia, sillä suurimmat haasteet syntyvät Woodsin mukaan ihmisistä itsestään.

– Salasanoja on niin paljon, ettemme pysty muistamaan niitä kaikkia. Siksi käyttäjät valitsevat heikkoja salasanoja niitä tehdessään tai käyttävät samoja salasanoja uudelleen. Tämä helpottaa henkilön tietojen varastamista.

Woods toivoo ratkaisun vähentävän käyttäjän muistikuormaa, kun pitkän salasanalistan tai organisaatioiden erilaiset tunnistautumismenetelmät korvaisi yksi tunnistautumismenetelmä.

– Tarkoituksena on kehittää kaikilla alustoilla toimiva SAFE-ratkaisu, joka olisi helppokäyttöinen ja tietoturvallinen, Woods visioi.

Tietokone pöydällä
Hankejohtaja Naomi Woodsin idea on, että samaa tunnistautumista voisi käyttää kaikilla laitteilla niin töissä kuin kotonakin. Kuva: Kaisa Uusi-kraapo / Yle

Salasanoja korvaavaa tunnistautumisjärjestelmää ei ole onnistuttu ottamaan laajemmin käyttöön

Menneinä vuosina on ollut monia vaihtoehtoisia ratkaisuja salasanoille, mutta ne eivät ole onnistuneet korvaamaan salasanoja kokonaan. Ihmiset eivät ole joko pitäneet ratkaisuja luotettavina tai kokeneet ne liian vaikeakäyttöisiksi.

Woods antaa esimerkin biometrisestä tunnistautumisesta, johon kuuluu esimerkiksi sormenjälkitunnistin.

– Kuten monissa muissakin, myös biometrisen tunnistautumisen varasuunnitelmana on käyttää salasanaa, jos tunnistautuminen ei toimi. Jos tietoturvattomat salasanat ovat aina taustalla, ne eivät ikinä lähde käytöstä.

Nyt on SAFE-hankkeen vuoro yrittää kehittää korvaaja salasanoille ja projektitiimin edessä on samat haasteet, jotka ovat tulleet vastaan myös muille ratkaisua hakeneille.

Projekti käynnistyy syyskuussa 2022, jolloin alkaa kahden vuoden tutkimus- ja kehitystyö. Yliopiston opettaja Hanna Paananen on mukana SAFE-hankkeessa ja kertoo sen näkökulmana olevan ihmisen psykologia ja käyttäytyminen.

– Emme lähesty tunnistautumista työstämällä algoritmeja, sillä teknisiin toimintamalleihin on jo olemassa hyviä ratkaisuja. Siihen ei kuitenkaan vielä ole, miten saisimme ihmiset käyttäytymään salasanojen kanssa paremmin.

Projektin jäsenet eivät vielä paljasta, miten uusi tunnistautuminen tulisi käytännössä toimimaan. Paananen sanoo ratkaisun kaipaavan vielä lisätutkimusta.

Business Finlandin rahoituksen myötä projektitiimi pystyy Woodsin ja Paanasen mukaan valmistelemaan tuotteen kaupallistamista, jonka tavoitteena on lopulta perustaa yritys.

Heidän mukaansa markkinoille pääsyä helpottaa yritykset, joiden kanssa kehitystyötä tehdään projektin aikana.

Heikot salasanat tekevät rikollisen työstä helppoa

Rikolliset käyttävät Woodsin mukaan hyödyksi henkilöiden salasanoja, joiden turvallisuutta ei ole mietitty. Hankkeen johtaja vertaa epäturvallista salasanakäyttäytymistä kotiavaimen säilyttämiseen.

– Kotiavaimensa voi piilottaa oven vieressä olevan kiven alle, mutta jokainen tietää mitä sen alla on. Samoin monet tekevät myös salasanojensa kanssa.

Woods kertoo rikollisten tavanomaisesti lavastavan nettisivuja, joihin käyttäjä epähuomiossa kirjautuu samoilla tunnistautumistiedoilla, jotka hänellä on käytössä muillakin sivustoilla.

Niiden avulla rikolliset menevät kirjautujan tileille varastaakseen rahoja ja tietoja, sillä usein myös salasanat ovat samankaltaisia keskenään.

Henkilö ei Woodsin mukaan osaa kirjautumishetkellä ajatella, miten tällaisten rikosten tekijät ovat ammattilaisia ihmisen käyttäytymisen ennakoinnissa.

“En ole menettänyt yöuniani tietoturvauhkia ajatellessa”

Gallup-kyselyyn vastaava Esa Puolakka Jyväskylän kävelykadulla
Esa Puolakka tiedostaa tietoturvauhat, mutta suhtautuu tilanteeseen rahauallisesti. Kuva: Kaisa Uusi-kraapo / Yle

Liian harvoin tulee vaihdettua salasanoja, miettii myös Esa Puolakka. Hän sanoo Viena Honkalan tavoin muuttavansa henkilökohtaisia salasanojaan toisinaan, mutta työpaikallaan hänen on vaihdettava se tasaisin väliajoin.

Puolakka ei kuitenkaan tällä hetkellä ole kovin huolissaan tietojensa viemisestä.

– Huolehdin kyllä, että salasanoissani on riittävä turva tietomurtoja varten, mutta en niiden takia yöuniani ole menettänyt, Puolakka toteaa.

Suosittelemme sinulle