Hyppää sisältöön

Asukasyhdistys pyörittää kasvipankkia ja kierrättää perinneperennoja – isoäitien puutarhakasveja suosivat myös pölyttäjät

Anttilanmäki-Kittelän asuinalueella Lahdessa on kierrätysidealla toimiva kasvipankki asukkaiden käytössä. Ohikulkijoille istutusten ympäröimä alue tarjoaa levähdyspaikan ja tietoa vanhoista koristekasveista.

Anttilanmäki-Kittelän pihojen koristekasveilla on pitkät perinteet. Asukkaille perustetusta kasvipankista on silmäniloa myös ohikulkijoille. Video: Tuija Veirto
Tuija Veirto
Avaa Yle-sovelluksessa

Anttilanmäki-Kittelän asuinalueella Lahdessa vanhimmat puutarhakasvit ovat yli sadan vuoden takaa. Niitä löytyy edelleen pihapenkeistä ja villiintyneenä ympäristöstä.

Parikymmentä vuotta sitten asukkaita varten perustettu kasvipankki toimii kierrätysperiaatteella. Sitä ylläpidetään talkoovoimin.

– Tuo tullessas, vie mennessäs, älä viimeistä ota. Siinä on käyttöohje yksinkertaisuudessaan, kertoo Anttilanmäellä asuva Aija Matikainen.

Pahoin ruohottunut ja huonoon kuntoon päässyt alue on uudistettu.

– Joukossa on uusiakin perennoja, mutta tarkoituksena on, että mahdollisimman paljon olisi kuitenkin vanhanajan kasveja.

Useat isoäidinaikaisista perennoista ovat myös perhosten ja pölyttäjien mieleen.

– Sellaisia pyrimme saamaan tänne mahdollisimman paljon. Ideana on, että kasvipankki olisi myös perhospuisto.

Helmihyasintin ja täpläpeipin vastineeksi ruusua ja kurjenpolvea

Kittelän kaupunginosassa asuva kuvataiteilija, asukasyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Terhi Kaakinen on yksi kasvipankin kierrättäjistä.

– Käyn siellä silloin tällöin, hän kertoo.

Tumma nainen (Terhi Kaakinen) värikkäässä mekossa istuu puutarhassa keskellä kukkapenkkiä ja hymyilee.
Terhi Kaakisen perennapenkissä viihtyy muun muassa lapsuudenkodista tuotu särkynytsydän. Vanhan talon kukkapenkissä oli jo ennestään kasveja. "Se on hyvin suunniteltu. Aina jokin kukkii." Kuva: Tuija Veirto / Yle

1920-luvulla rakennetussa talossa asuva Kaakinen on noutanut pihaansa kasvipankista muun muassa helmihyasintin. Tänä keväänä perennapenkki sai uuden asukkaan pienestä, vaaleanpunaisesta kukkasesta, joka paljastui myöhemmin täpläpeipiksi.

– Vastavuoroisesti olen vienyt kasvipankkiin muun muassa kurjenpolvea ja ruusua.

Aija Matikainen toivoo, että mahdollisimman moni alueen asukkaista ottaisi perinneperennat omikseen ja ne leviäisivät kasvipankista pihoihin.

Hän näkee, että siten asuinalueelle tyypilliset kasvit tulevat tunnetuiksi myös uusille sukupolville ja vanha kulttuuriympäristö säilyy elinvoimaisena.

Suosittelemme