Hyppää sisältöön

Saudirahoitteinen kohukiertue käynnistyi ja golfin valtapeli sai rajun käänteen – Matilda Castren: "On surullista, mistä rahat tulevat"

Perinteisen PGA-golfkiertueen kilpailijaksi ilmoittautunut LIV-kiertue alkoi Lontoossa. Jaossa on poskettomien esiintymispalkkioiden lisäksi ennätyksellinen palkintopotti, mutta naispelaajat eivät sitä pääse jakamaan.

Golftähdet Phil Mickelson (vas.) ja Dustin Johnson osallistuivat uudelle LIV-kiertueelle.
Golftähdet Phil Mickelson (vas.) ja Dustin Johnson osallistuvat uudelle LIV-kiertueelle. Kuva: Getty Images
Juuso Koskinen,
Inka Henelius
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiistanalainen golfin LIV-kiertue lyötiin käyntiin Lontoon Centurion Clubilla torstaina. Saudiarabialaisten sijoittajien rahoilla perustettu kiertue yrittää vallata jalansijaa PGA-kiertueen rinnalla ja on syytänyt järkyttäviä rahasummia mainoskasvoiksi hankkimilleen pelaajille.

LIV-kiertueen avausturnaukseen ilmoittautui 17 aiemmin PGA-kiertueella nähtyä pelaajaa. Heistä kuuluisimpia ovat yhdysvaltalaiset kuusinkertainen major-voittaja Phil Mickelson ja entinen maailmanlistan ykkönen Dustin Johnson.

Johnson ilmaisi uskollisuutensa PGA-kiertueelle vielä helmikuussa, mutta erosi jäsenyydestään tiistaina. Brittilehti Telegraphin ja urheilusivusto Bleacher Reportin mukaan Johnsonille maksetaan 125 miljoonaa dollaria eli lähes 118 miljoonaa euroa pelkästä kiertueella pelaamisesta.

Palkkio ylittää roimasti Johnsonin PGA-kiertueen uratienestit, jotka ovat 73,4 miljoonaa dollaria. Hän on kiertueen rahalistan kaikkien aikojen kolmannella sijalla.

Toisaalta loikkaaminen LIV-kiertueelle syö pelaajilta heidän sponsorisopimuksiaan. Esimerkiksi Johnsonin siirtyminen sai yhden hänen suurimmista sponsoreistaan, Royal Bank of Canadan, lopettamaan kaiken yhteistyön hänen kanssaan.

Golflegenda Greg Norman.
Greg Normanin LIV-golfkiertueella on saudirahoittajien vuoksi lähes pohjaton pääoma taustallaan. Kuva: Getty Images

Vahvistamattomien kansainvälisten lähteiden mukaan Mickelsonille maksetaan peräti 200 miljoonaa dollaria eli 188 miljoonaa euroa LIV-kiertueella pelaamisesta.

Kuusinkertainen major-voittaja Mickelson päätyi alkuvuodesta otsikoihin, kun hän kuvaili saudeja pelottaviksi ja murhanhimoisiksi. Mickelson kertoi tiedostavansa heidän olevan vastuussa Washington Postin toimittaja Jamal Khashoggin murhasta ja lukuisista muista ihmisoikeusrikkomuksista, mutta on siitä huolimatta valmis osallistumaan kiertueelle.

Golflegenda Jack Nicklaus, 82, kertoi julkisuuteen aiemmin toukokuussa, että hänelle tarjottiin 100 miljoonaa dollaria osallistumisesta LIV-kiertueen organisaatioon.

– En ole lainkaan kiinnostunut tällaisesta, enkä välitä rahasta. Uskollisuuteni kuuluu PGA-kiertueelle, Nicklaus kommentoi tiistaina ESPN:lle.

PGA-kiertueella esiintymispalkkioiden maksaminen ei ole virallisesti mahdollista, mutta myös siellä järjestäjät kiertävät sääntöä solmimalla yksittäisten pelaajien kanssa useita kilpailuja käsittäviä sopimuksia.

Jatkossa ei enää asiaa PGA-tourille

PGA-kiertue totisesti vaatii myös Nicklauksen alleviivaamaa uskollisuutta pelaajiltaan.

Golfmaailman jakautuminen otti lisää kierroksia torstaina, kun PGA-kiertueen komissaari Jay Monahan ilmoitti, etteivät LIV-kiertueen pelaajat voi jatkossa osallistua PGA:n kilpailuihin.

– Nämä pelaajat ovat tehneet valintansa omista taloudellisista syistään. He eivät voi vaatia samoja PGA:n jäsenetuja, mahdollisuuksia ja näkyvyyttä kuin te. Sellainen odotus olisi epäkunnioittavaa teitä, fanejamme ja kumppaneitamme kohtaan, Monahan sanoi.

Monahan lähetti viestinsä suoraan PGA:n pelaajille. Hän varoitti, että liittyminen uudelle kiertueelle johtaisi samoihin sulkutoimenpiteisiin.

Golfin PGA-ammattilaiskiertueen komissaari Jay Monahan
PGA-kiertueen komissaari Jay Monahan antoi LIV-kiertueen pelaajille porttikiellon PGA:lle. Kuva: Getty Images

Uusi LIV-kiertue on takavuosien pelaajalegendan Greg Normanin käsialaa. Kiertueen taustalla olevat saudiarabialaiset rahoittajat ovat taanneet sarjalle mittavan 370 miljoonan alkupääoman.

LIV-kiertueen avausturnauksen palkintopotti onkin golfhistorian suurin, 25 miljoonaa dollaria eli vajaat 23,5 miljoonaa euroa. Vastaavasti Yhdysvaltain PGA-kiertueen historian kalleimmassa kilpailussa on ollut jaossa 18 miljoonaa euroa palkintorahaa ja paljon enemmän pelaajia jakamassa kyseistä summaa.

Uuden kiertueen avauskilpailuun osallistuu 48 pelaajaa, joista viimeiseksi jäävä kuittaa itselleen 120 000 dollaria. PGA-kisoissa kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen cut-rajan alapuolelle jäävät pelaajat eivät saa palkintopotista murustakaan.

LIV:n mukaan PGA:n päätös murentaa kansainvälisen golfin asemaa.

– PGA:n tämänpäiväinen ilmoitus on kostonhimoinen ja syventää kuilua kiertueen ja sen jäsenten välillä, LIV kertoi tiedotteessaan.

LIV-avauskilpailun muita nimekkäitä pelaajia ovat Sergio Garcia, Martin Kaymer, Louis Oosthuizen, Ian Poulter, Lee Westwood ja Graeme McDowell. Uudella kiertueella pelataan tänä vuonna kaikkiaan kahdeksan kilpailua Englannin lisäksi Yhdysvalloissa, Thaimaassa ja Saudi-Arabiassa.

Lisää vettä LIV-kiertueen kohumyllyyn on lisännyt se, että Yhdysvaltojen neljästä kilpailusta kaksi pelataan Donald Trumpin omistamilla kentillä Miamissa ja New Jerseyssä.

PGA:n sulkupäätös ei ulotu golfin arvoturnauksiin, sillä niillä on omat järjestäjätahonsa. Yhdysvaltain golfliitto antoi tiistaina LIV-pelaajille luvan osallistua ensi viikolla järjestettävään US Openin major-turnaukseen.

Naistähdet poissa

Saudi-Arabian motiivi rahallisten panostusten taustalla on läpinäkyvä: maa haluaa urheilun avulla kääntää huomion pois ihmisoikeusrikkomuksistaan. Suomen golftähti Matilda Castrenin mukaan kiertueelle osallistuminen on urheilijoille moraalisesti todella rankka valinta.

– On surullista, mistä rahat turnauksen taustalle tulevat. Jokainen urheilija tekee omat valintansa sen perusteella, mikä on parasta omalle uralle, perheelle ja hyvinvoinnille, Castren kommentoi Yle Urheilulle.

Golfari Matilda Castren odottaa vuoroaan LPGA-kiertueen kisassa.
Matilda Castren ei osallistuisi LIV-kiertueelle, vaikka pystyisikin. Kuva: EPA

Suomen kaikkien aikojen golfpelaaja Mikko Ilonen sanoi mielipiteensä LIV-kiertueesta huhtikuussa Yle Urheilun haastattelussa.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, ettei tätä sarjaa todellakaan kaivata. Maailma on pullollaan hyviä kilpailuja, ja rahaa on jaossa kentällä paljon. En pysty käsittämään, kuka tarvitsisi näin paljon rahaa, Ilonen sanoi.

– Valitettavasti lajissa on paljon tyyppejä, jotka tekevät bisnestä ja jotka ovat sanoneet ihan suoraan, että raha näyttelee tässä isoa osaa. Se on harmillista, koska se vie pohjaa golfin urheilulliselta puolelta.

Miesten PGA- ja naisten LPGA-kiertueista poiketen LIV-kiertue on yksinomaan miespelaajille.

– Kyllähän tämä herättää paljon puhetta, varsinkin kun naisten palkintopotit ovat ylipäänsä niin paljon pienempiä kuin miesten. Toisaalta ehkä moni naispelaaja on iloinen, että meidän ei tarvitse tehdä tätä valintaa, Castren paalutti.

Saudien tie huippugolfin pariin ei ole ollut täysin mutkaton. Esimerkiksi golftähdet Tiger Woods ja Rory McIlroy kieltäytyivät jyrkästi osallistumasta uudelle kiertueelle.

The Sporting News uutisoi, että Woodsille oli tarjottu "mielettömän valtavaa" sopimusta LIV-kiertueelle liittymisestä.

– Siinä puhuttiin yhdeksännumeroisista luvuista, Greg Norman sanoi Washington Postille.

Millainen uuden turnauksen muoto on?

LIV-kiertueen nimessä oleva "LIV" ei ole lyhenne tai sponsori, toisin kuin saattaisi kuvitella. Se symboloi roomalaista numeroa 54, joka vastaa yksittäisessä turnauksessa pelattavien väylien määrää.

Kaikki kahdeksan turnausta ovat siis kolmikierroksisia, 54-reikäisiä kilpailuja, joissa on 48 pelaajaa ilman cuttia.

Peli pisteytetään tavalliseen tapaan lyöntipelillä.

Lue myös:

Saudi-Arabia ostaa urheilukisoja sadoilla miljoonilla euroilla – Mikko Ilonen tyrmää golfpiirejä kuohuttavan ökyprojektin: "Ei todellakaan kaivata"

Venäläisestä rahasta tuli urheilumaailmalle liian likaista, mutta Saudi-Arabian jätti-investoinnit kelpaavat – brittitohtori: "Äärimmäisen masentavaa"

Analyysi: Kylian Mbappe, 23, saa poskettoman määrän rahaa ja valtaa – jopa Ranskan presidentti sekaantui jalkapallon puhutuimpaan siirtosaagaan

Suosittelemme sinulle