Hyppää sisältöön

Viikonloppuna bongataan taas pönttölintujen pesintää

Pönttöbongaus järjestetään nyt kymmenettä kertaa ja siihen osallistuu harrastajia koko maassa. Viime vuonna noin puolet rakennetuista pöntöistä sai pesiviä asukkaita Pohjois-Suomessa.

Pönttöbongauksessa yleisin pesivä lintu on yleensä ollut kirjosieppo. Tämä lintu on pesinyt tänä vuonna iiläisen pihapiirin laidalla. Kuva: Risto Degerman
Risto Degerman

Tulevana viikonloppuna järjestetään koko maassa Pönttöbongaus, jossa selvitetään kuinka paljon pihapiireissa pesii lintuja ja mitä lajeja pöntöissä pesii.

Viime vuonna Pönttöbongauksessa kertyi havaintoja yli 4 000 paikalta ja yhteensä ilmoitettiin yli 35 000 pöntön tiedot. Oulussa tehtiin havaintoja reilusta 350 pöntöstä, joissa kirjattiin noin 230 pesintää.

Lintuharrastajien järjestämässä havaintotapahtumassa kerätään tietoa pönttölintujen kuten esimerkiksi tiaisten ja kirjosieppojen pesimäkantojen muutoksista sekä siitä, mitkä lajit pesivät eri aikoihin eripuolilla maata.

Kaikkein yleisimpiä pöntössä pihapesiviä lintuja ovat kirosieppo, sinitiainen, talitiainen ja pikkuvarpunen.

Viime vuonna asuttujen pönttöjen osuus oli suurin Etelä-Suomessa, jossa yli puolessa pöntöistä oli asukkaita. Myös pohjoisessa yllettiin lähes samalle tasolle. Länsi-Suomessa alle puolet pöntöistä oli saanut asukkaat.

Pönttöbongauksen järjestävästä BirdLife Suomesta muistutetaan kuitenkin että pönttölintuja on tarkkailtava häiritsemättä pesiviä lintuja eikä pönttöihin pidä kurkistaa eikä pönttöjä pidä avata.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle