Hyppää sisältöön

Vuoden 2022 hämäläisessä kylässä Läyliäisissä innostutaan villeistäkin ideoista

Lopen Läyliäinen on vuoden 2022 hämäläinen kylä. Hämeen Kylät ry julkisti tittelin Avoimet Kylät -päivänä. Läyliäinen erottui muista ehdokkaista muun muassa sillä, että toiminta kylässä on erityisesti asukaslähtöistä.

Tienvarsikyltti, jossa toivotetaan tervetulleeksi Läyliäisten kylään.
Läyliäinen tulee olemaan Kanta-Hämeen ehdokas valtakunnallisessa Vuoden Kylä -kisassa 2023. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle
Kati Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeen vuoden kylä on Läyliäisten kylä Lopelta. Läyliäinen, kotoisemmin Läykkä, on 1 700 asukkaan taajamakylä Kanta-Hämeen ja Uudenmaan rajalla.

Valinnan tehneen Hämeen Kylät ry:n mukaan Läyliäisissä on hyvä tekemisen meininki, jossa villejäkin ideoita viedään eteenpäin kyläläisiä kuunnellen.

Läyliäisten kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Kaisa Ketosen mukaan Läyliäisten hyvä yhteishenki ja halu auttaa naapuria erottaa kylän muista.

– Olen itse Hyvinkäältä ja asuin ennen tänne muuttamista muutaman vuoden Helsingissä. Täällä on selainen vähän vanhakantainen meininki, että ihmisiä tervehditään ja jos meidän omassa Facebook-ryhmässä joku pyytää apua, niin kyllä sitä saa, sanoo Ketonen.

Läykässä some laulaa

Läyliäisten kylää kiitetään myös hyvästä viestinnästä. Kylässä on sähköinen tapahtumakalenteri ja sosiaalisen median toiminta on aktiivista. Viime kesänä julkaistiin Läyliäisten historiallinen kierros mobiilisovelluksessa.

Sosiaalisen median kanavia on paljon ja niiden ylläpito vaatii vapaaehtoisilta aikaa. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Ketonen myöntää, että Läyliäisissä on tiedostettu se, miten oleellista nykyään on olla tasaisesti esillä eri kanavissa ja toimia linkkinä muun muassa eri tahojen kanssa.

Kylän asukkaat huomiodaan, heidän mielipiteitään ja toiveitaan kysytään ja tapahtumista tiedotetaan ahkerasti. Lisäksi selkeä viestintä auttaa uusia kyläläisiä kotiutumaan.

– On tärkeää, että kylän keskinäinen kommunikaatio toimii ja, että kylän eri yhteisöt keskustelevat aktiivisesti myös Lopen kunnan suuntaan kylän tarpeista ja kehityshankkeista, sanoo Ketonen.

Pizzaa, poppia ja possurastipassi

Perinteisesti läyliäisläisiä kokoavat yhteen kesäkuun takakonttikirpputori -tapahtuma ja koululaisten Pizzaa ja Poppia -karaoketapahtuma sekä joulun aikaan yhdessä yrittäjien kanssa toteutettu possurastipassi, jossa kerätään leimoja asioimalla paikallisissa yrityksissä. Porkkanana leimojen keräämisessä on osallistua kinkun arvontaan.

Kyläyhdistyksen lisäksi Läyliäisissä toimivat myös Läyliäisten Maa- ja kotitalousseura sekä urheiluseura Läyliäisten Luja.

Läyliäinen tulee olemaan Kanta-Hämeen ehdokas valtakunnallisessa Vuoden Kylä -kisassa 2023.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme