Hyppää sisältöön

Video: sodan vyöryessä Itä-Ukrainassa tuhannet siviilit suojautuvat epätoivoisina kellareihin – "Kestämme kyllä loppuun saakka"

Novoluhansken pikkukaupungin väki pyytää evakuointia Venäjän tykkitulen jyristessä. Noin puolet asukkaista on edelleen kaupungissa.

Novoluhanskessa kaksi tuhatta ihmistä odotti turhaan evakuointia torstaina
Jyrki Saarikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän hyökkäyksen ja vastaiskuja tekevän Ukrainan armeijan käymän sodan varjossa tuhannet siviilit yrittävät selviytyä päivästä toiseen alkeellisissa oloissa.

Radio Free Europe raportoi torstaina, että Novoluhansken väestö vetoaa Ukrainaan tullakseen evakuoiduksi.

Kanavan kaupungissa 7. kesäkuuta käynyt toimittaja Maryan Kushnir raportoi, että Venäjän tykistön kranaatit iskeytyvät säännöllisesti Novoluhanskeen. Tulituksen vuoksi väestöä ei päästä auttamaan.

Kaupungissa ei ole sähköä, kaasua eikä juoksevaa vettä. Kun tykkituli taukoaa, naiset valmistavat ruokaa avotulella.

Keittopaikalla nainen arvioi, että Novoluhansken asukkaista puolet – noin 1600–1700 – on yhä kaupungissa. Ilmapiiri on epätoivoinen, ja väki haluaa päästä pois sodan jaloista.

Sodan kiihtyminen vaikeuttaa evakuointia

Novoluhanske sijaitsee Ukrainan valvoman alueen ja Venäjän perustaman Donetskin "kansantasavallan" rajalla. Ukrainan armeija palautti kaupungin hallintaansa viisi vuotta sitten, mutta nyt asukkaat ovat jälleen ahdingossa.

Loukussa on myös taistelujen keskipisteeksi joutuneen Sjeverodonetskin asukkaita. Toukokuussa Venäjän hyökkäyksen kiihtyminen esti väestön paon pois taistelualueelta.

Evakuoinnin vaikeuduttua Luhanskin alueen kuvernööri Sergii Haidai kehotti väestöä pysyttelemään suojassa, raportoi brittiläinen Guardian-lehti. Tuolloin kaupungissa ilmoitettiin yhä olevan 15 000 ihmistä.

Kesäkuun alussa ainakin 800 ihmistä pysytteli Guardianin mukaan yhä Azot-tehtaan vanhoissa neuvostoaikaisissa pommisuojissa. Taistelujen keskelle jääneiden joukossa on myös lapsia.

Lue myös

Venäjän hyökkäyksen päivittyvä seuranta

Sjeverodonetsk on suurilta osin Venäjän hallinnassa – Zelenskyi: Puolustavat ukrainalaisjoukot aiheuttivat Venäjälle tappioita

Venäjä sanoo avanneensa liikenneyhteydet Donbasin kautta Krimille

Suosittelemme