Ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisilaitokselta toimii Valvonta ja Ennalta estävän toiminnon -johtajana. Hän kertoo, että Suomessa on muihin maihin verrattuna vähän rikoksia ja ihmiset tuntevat omilla asuinalueillaan olonsa pääsääntöisesti turvalliseksi.
Väkivallan esiintyminen esimerkiksi Helsingissä liittyy vahvasti ajankohtaan. Ydinkeskusta muuttuu illalla ihmisten huvittelukeskukseksi, ihmiset tulevat ravintoloihin, päihtyvät, joutuvat konflikteihin ja tulee väkivaltaa.
- Kärhämiin liittyy valitettavasti alkoholi, Taponen kertoo Ylen 8 minuuttia -ohjelman vieraana.
Vakava nuorisoväkivalta lisääntynyt
Taponen kertoo, että pitkää trendiä tarkasteltuna nuorisoväkivalta on vähentynyt selävästi. Kuitenkin jo ennen koronaa havaittiin, että vakava väkivalta nuorten keskuudessa on lähtenyt nousuun. Syitä on vielä vaikea arvioida, mutta väkivalta saattaa liittyä esimerkiksi mielenterveysongelmien lisääntymiseen.
Nuorten keskuudessa tapahtuva väkivalta on raaistunut myös ihmisten mielikuvissa, tähän on syynä sosiaalinen media.
– Pahoinpitely kuvataan someen ja kun se leviää, tulee mielikuva siitä, että se on jokapäiväistä.
Ennaltaehkäisevä neuvominen ja puuttuminen vaikeaa
Poliisin täytyy valita tarkkaan kohde, mihin halutaan ennakoida. Taponen kertoo, että aina kun puututaan johonkin, se ärsyttää ihmisiä. On kuitenkin tärkeää keskustella asioista, mitkä voivat johtaa ihmisen turvallisuuden heikkenemiseen.
Ennakoivassa turvallisen ympäristön rakentamisessa kodin ja koulun välinen yhteistyö on oleellista.
– Huonoon käyttäytymiseen on aina uniikit syyt. Mitään valmista sapluunaa tilanteisiin ei ole, vaan jokainen tilanne pitää räätälöidä erikseen kun niihin puututaan.
Taponen nostaa esiin myös sen, kuinka hyvin poliisi tuntee kaupunkilaiset ja millaiset suhteet heihin on. Näitä luodaan keskustelemalla.
– Jaksetaan kuunnella ihmisiä, sillä päästään pitkälle, Taponen muistuttaa.
Katso Yle Areenassa: Miten väkivaltatilanteita kaupunkien keskustoissa syntyy?