Hyppää sisältöön

Video: Britanniassa julkistettiin tieto kuninkaallisen sota-aluksen hylyn löytymisestä – professori: "Kuin aikakapseli"

Sukeltajat löysivät yli 300 vuotta sitten uponneen sota-aluksen hylyn jo 15 vuotta sitten. Tietoa hylystä vartioitiin vuosikaudet, jotta se ei kärsisi vahinkoja.

Britanniassa kerrottiin yli 300 vuotta sitten uponneen hylyn löytymisestä
Britanniassa kerrottiin yli 300 vuotta sitten uponneen hylyn löytymisestä

Britanniassa julkistettiin tänään perjantaina tieto yli 300 vuotta sitten uponneen kuninkaallisen sota-aluksen hylyn löytymisestä. Asiasta uutisoivat useat kansainväliset mediat kuten BBC (siirryt toiseen palveluun), The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja CBSNews (siirryt toiseen palveluun).

Gloucester-alus upposi vuonna 1682 lähellä Britannian itärannikkoa. Haaksirikko oli lähellä muuttaa myös historian kulkua, sillä aluksen kyydissä oli myös tuleva Englannin kuningas Jaakko II.

Tuleva hallitsija pelastui, mutta jopa 250 ihmistä menetti henkensä turmassa, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Tähän asti tieto aluksen hylyn löytymisestä on ollut tarkasti varjeltu salaisuus. Veljekset Julian ja Lincoln Barnwell löysivät aluksen nimittäin jo 15 vuotta sitten.

Hylystä kerrottiin vasta nyt, jotta sitä voitaisiin suojella vahingoilta.

Kuninkaallisen sota-aluksen hylky löytyi vuonna 2007 Great Yarmouthin satamakaupungin edustalta, noin 45 kilometriä rannikolta. Barnwellin veljekset olivat aloittaneet hylyn etsinnät neljä vuotta aikaisemmin.

– Kun laskeuduin merenpohjaan, huomasin ensimmäisenä hiekalla makaavat suuret tykit. Se oli kunnioitusta herättävää ja todella kaunista, Lincoln Barnwell kertoo uutistoimisto Reutersille.

Asiantuntijoiden mukaan löytö on merkittävä sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Koska alus upposi niin nopeasti, kukaan pelastuneista ei ehtinyt ottaa aluksesta mitään mukaansa. Tästä syystä hylky on kuin aikakapseli, arvioi professori Claire Jowitt East Anglian yliopistosta.

– Löytö antaa lupauksen siitä, että voimme perustavanlaatuisesti muuttaa ymmärrystämme 1600-luvun sosiaali- ja merenkulkuhistoriasta sekä poliitiikasta, Jowitt kertoo BBC:n mukaan.

Suosittelemme sinulle