Hyppää sisältöön

Thaimaa laillisti kannabiksen sekavasti: terveysministeri jakoi kasveja kansalle, mutta julkisesta polttelusta voi yhä joutua vankilaan

Thaimaan terveysministeri Anutin Charnvirakul sanoi, että kannabista pitää käyttää terveyden edistämiseen. Yli 300 000 kotitaloutta on jo rekisteröitynyt kannabiksen kasvattajiksi.

Thaimaa laillisti kannabiksen kasvatuksen ja hallussapidon. Maassa alettiin heti jakaa ilmaisia kannabiskasvin taimia.
Thaimaa laillisti kannabiksen kasvatuksen ja hallussapidon. Maassa alettiin heti jakaa ilmaisia kannabiskasvin taimia.
Mikko Leppänen

Thaimaa poisti torstaina kannabiksen maan huumausainelistalta ja samalla laillisti kannabiksen kasvatuksen ja hallussapidon.

Aiemmin Thaimaa jakeli kovia tuomioita kannabikseen liittyvistä rikoksista, joten kyseessä on merkittävä käännös maan huumepolitiikassa.

Toistaiseksi on epäselvää, mikä tarkalleen ottaen on sallittua ja mikä kiellettyä kannabiksen suhteen. Thaimaan lainsäätäjät eivät ole esimerkiksi vielä hyväksyneet lakia, joka säätelisi kannabiksen myyntiä.

Siitä huolimatta esimerkiksi pääkaupungissa Bangkokissa ensimmäiset yritykset aloittivat jo kannabiksen kukinnon myynnin. Lisäksi erilaisia kannabisuutteita sisältäviä elintarvikkeita myydään ravintoloissa ja kaupoissa.

Julkinen pilven polttelu on edelleen kielletty ja siitä voi saada isot sakot tai lyhyen vankeustuomion. Ilmeisesti omassa kodissa tapahtuva käyttö on kuitenkin sallittu.

Uutistoimisto AP kehottaa mahdollisia pilvituristeja suhtautumaan varovaisesti tilanteeseen. Siitä ei esimerkiksi ole medialähteissä tietoa, luetaanko hotellihuone kodiksi, jossa kannabiksen käyttöön ei puututa.

Thaimaalainen Wiswust Manjit valmisteli kasvattamaansa kannabista poltettavaksi kotonaan Nakhon Nayokin maakunnassa 9. kesäkuuta 2022. Kuva: RUNGROJ YONGRIT/EPA-EFE/All Over Press

Pääministeri Prayuth Chan-ocha sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että ihmiset voivat käyttää kannabista polttamalla ja muilla tavoin, mutta tietynlaista käytöstä täytyy kontrolloida.

Hän lisäsi, että toisia häiritsevä polttelu ja päihtyneenä ajaminen on kielletty. Viranomaisten odotetaan asettavan ikärajan kannabikselle.

Thaimaan lastenlääkäreitä edustava Royal College of Paediatricians of Thailand -järjestö kertoo olevansa huolissaan kannabiksen laillistamisen mahdollisista haittavaikutuksista nuorille, kertoo The Bangkok Post -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Järjestön puheenjohtaja Somsak Lolekha sanoi, että alle 20-vuotiaiden ei pitäisi käyttää kannabista, koska heidän aivonsa eivät ole täysin kehittyneet ja kannabiksen päihdyttävällä THC-yhdisteellä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia heidän aivoihinsa.

Tavoitteena arvokas bisnes

Thaimaassa on perinteisesti käytetty kannabista lääkkeenä esimerkiksi kivunlievitykseen. Virallisesti maa laillisti kannabiksen lääkekäytön vuonna 2018.

Nyt Thaimaa on Kaakkois-Aasian ensimmäinen maa, joka kumosi kannabiksen kieltolain ja haluaa tehdä siitä tuottoisaa liiketoimintaa.

Terveysministeriö on hyväksynyt jo vajaat 1 200 erilaista tuotetta, jotka sisältävät kannabisuutteita. Joukossa on muun muassa kosmetiikkaa ja elintarvikkeita kuten karkkeja ja erilaisia juomia. Lisäksi ravintolat voivat lisätä kannabisuutteita annoksiin ja leivonnaisiin.

Ihmiset ostivat kannabisuutetta sisältäviä juomia kannabisfestivaalilla Samut Prakanin maakunnassa 10. kesäkuuta 2022. Kuva: RUNGROJ YONGRIT/EPA-EFE/All Over Press

Kannabisuutteet kuten öljyt sisältävät pääasiassa hamppukasvista saatavaa kannabidiolia eli CBD-yhdistettä. Se ei päihdytä, mutta sillä on rentouttavia ja lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Uutteet saavat sisältää korkeintaan 0,2 prosenttia päihdyttävää THC-yhdistettä. Käytännössä uutteiden THC-pitoisuus on niin matala, että näistä tuotteista ei päihdy. Thaimaa ei ole ainakaan toistaiseksi rajoittanut kannabiksen kukan THC-pitoisuutta.

Terveysministeriö odottaa, että Thaimaan kannabisteollisuuden arvo nousee 15 miljardiin bahtiin eli noin 410 miljoonaan euroon vuoteen 2026 mennessä.

Terveysministeri jakoi taimia

Thaimaan viranomaiset ovat aloittaneet kampanjan, jonka yhteydessä ihmisille jaetaan yhteensä miljoona kannabiskasvia seuraavan puolen vuoden aikana. Tavoitteena on edistää kannabiksen viljelyä.

Laillistamishankkeen moottorina toiminut terveysministeri Anutin Charnvirakul jakoi perjantaina henkilökohtaisesti sata kannabistaimea maan koillisosassa sijaitsevassa Buriramin maakunnassa järjestetyillä messuilla.

Thaimaan terveysministeri Anutin Charnvirakul (keskellä) poseerasi valokuvissa sen jälkeen, kun hän oli jakanut messuilla kannabiskasveja ihmisille 10. kesäkuuta 2022. Kuvan on välittänyt Thaimaan terveysministeriö. Kuva: Thai Public Health Ministry Handout/EPA-EFE/All Over Press

Anutin sanoi messuilla pitämässään puheessa, että kannabista pitää käyttää terveyden edistämiseen. Hän neuvoi ihmisiä, etteivät nämä väärinkäyttäisi kannabista.

– Älkää käyttäkö sitä vain istuaksenne kotona hymyilemässä. Silloin ette saa töitä tehtyä. Tuollainen ei ole politiikkaamme, Anutin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Käytännössä terveysministerin kommentit tarkoittivat, että viihdekäyttöä ei katsota hyvällä.

Kannabiksen kasvattajiksi haluavien pitää rekisteröityä erityisen mobiilisovelluksen kautta. Anutinin edustaman Bhumjai Thai -puolueen mukaan yli 350 000 kotitaloutta on jo rekisteröitynyt kasvattajiksi.

Mies keräsi siemeniä kasvista kannabisfestivaalilla Samut Prakanin maakunnassa 10. kesäkuuta 2022. Kuva: RUNGROJ YONGRIT/EPA-EFE/All Over Press

Thaimaan vankeinhoitolaitoksen mukaan noin 3 000 kannabikseen liittyvistä rikoksista tuomittua vankia on vapautettu vankiloista sen jälkeen, kun lakimuutos astui voimaan.

Bangkokilaisen Thairath-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan viranomaiset aikovat myös palauttaa 16 tonnia rikostutkintojen yhteydessä takavarikoitua kannabiksen kukkaa tuotteen omistajille.

Suosittelemme sinulle