Hyppää sisältöön

Onko Huuhkajien vahvuus muuttunut heikkoudeksi? Asiantuntijat avaavat, mitä Romanian voittomaalissa tapahtui: "Joukkue kelailee varmasti videoita"

Huuhkajat kärsi Kansojen liigassa ensimmäisen tappionsa Romaniaa vastaan. Yle Urheilun asiantuntijat Miika Nuutinen ja Markus Halsti perkasivat ottelun olennaisimmat asiat.

Romanian voittomaali Huuhkajia vastaan
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen jalkapallomaajoukkueiden kesän ottelut ja naisten EM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Katso Huuhkajien otteluohjelma täältä.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue hävisi Romanialle Kansojen liigan ottelussa Bukarestissa 0–1. Ottelun ainoan maalin puski avausjaksolla puolustaja Nicusor Bancu. Yle Urheilun asiantuntijat Miika Nuutinen ja Markus Halsti nostivat ottelusta kolme olennaista asiaa.

1) Ongelmat boksipuolustamisessa

Varsinkaan ensimmäisellä jaksolla Huuhkajat ei kyennyt puolustamaan omaa maalin edustaa riittävän hyvin. Romania viljeli keskityksiä ja sellaisesta syntyi myös ottelun ainoa maali.

– Romania tuli keskitystilanteisiin erittäin hyvin ja odotti Suomen virheitä. Kaikki kolme topparia olivat etutolpan ulkopuolella, ja Rasmus Schüller ja Nikolai Alho jäivät taakse. Tuntui, että pelaajat eivät löytäneet oikeaa paikkaa, Halsti sanoo.

– Suomi puolusti tilanteessa boksia ylivoimalla. Siitä huolimatta Romania pääsi viimeistelemään ilman, että Suomen pelaajat saivat edes kontaktia pelaajaan, Nuutinen jatkaa.

Kapteeni Rasmus Schüller kiitti Huuhkajien kannattajia Bukarestissa.
Joukkue kiitti kannattajia kapteeni Rasmus Schüllerin johdolla Bukarestin illassa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Juuri boksipuolustaminen ja pääpallojen voittaminen oman maalin edustalla ovat olleet Huuhkajien viime vuosien menestyksen kulmakiviä. Paljon on henkilöitynyt Paulus Arajuureen ja Joona Toivioon, jotka ovat nyt lopettaneet maajoukkueessa.

– On mielenkiintoinen kysymys, pysyykö omassa boksissa puolustaminen Suomen vahvuutena nyt, kun alakerrassa on tapahtunut sukupolven muutos. Joukkue kelailee nyt varmasti paljon videoita ja käy läpi, miten nuo tilanteet hoidetaan paremmin, koska Suomen pitää ehdottomasti pitää tämä pelin vaihe vahvana, Nuutinen pohtii.

Halsti antoi kunniaa myös Romanian isokokoiselle hyökkääjälle, 188-senttiselle George Puscasille.

– Hän oli osasyy Suomen hankaluuksille, mutta vain osasyy. Jos hän on noin vapaana, on syytä miettiä, miten puolustaessa on sijoituttu.

Seuraavassa ottelussa tiistaina Huuhkajien oman alueen puolustaminen joutuu taas kovaan testiin, kun vastassa on jälleen kerran Bosnia-Hertsegovinan tähtihyökkääjä Edin Dzeko. Hän ei toisaalta ole koskaan onnistunut Suomea vastaan maalinteossa.

2) Vastaprässi ja väsymys

Toinen ongelmakohta Huuhkajien kannalta Romanian voittomaalissa oli vastaprässin toimimattomuus. Suomi tavoittelee vastaprässillä välitöntä riistoa pallonmenetyksen jälkeen, mutta Bancun osumaan johtaneessa tilanteessa näkyi vastaprässin sisältämät riskit.

– Vastaprässi on tehokas pelitavallinen keino, jos sen tekee hyvin. Kolikon toinen puoli on se, että kentälle jää isoja tiloja, jos siinä ei onnistu. Tämän dilemman ympärillä Suomi pyörii, Nuutinen sanoo.

Nuutinen näkee, että Huuhkajilla on selkeä pyrkimys vastaprässätä, mutta toteutus ei ole tällä hetkellä riittävän hyvää. Se kostautui Romanian maalissa.

– Se on Suomelle heikko pelin vaihe. Pallon lähellä ei ole selkeää yhtenäistä toimintaa, että annetaanko kova paine vai lähdetäänkö palaamaan muotoon. Silloin syntyy välimallin tilanteita, mitkä ovat Romanian kaltaiselle hyvälle vastahyökkäysjoukkueelle kaikkein parhaita iskun paikkoja.

Kansojen liigan otteluruuhka on puhuttanut kesäkuussa. Pitkän seurajoukkuekauden jälkeen neljän maaottelun pelaaminen on poikkeuksellista, ja Bukarestissa pelaajien kuorma alkoi näkyä kentällä.

– Pelissä tuli hetkiä, jotka eivät näyttäneet enää kansainvälisen tason jalkapallolta. Hetkiä, joissa tuli ihan absurdeja suorituksia toinen toisensa perään. On ihan selvää, että vastaprässi on yksi asioista, joihin väsymys automaattisesti vaikuttaa, Nuutinen sanoo.

3) Vahva toinen jakso

Huuhkajilla oli Bukarestissa kaikki avaimet tasoittaa peli ja jopa voittaa, niin laadukkaita maalipaikkoja joukkue onnistui toisella jaksolla luomaan. Peli oli tauon jälkeen Suomen hallinnassa, mutta Joel Pohjanpalo ja Robin Lod eivät pystyneet hyödyntämään huippupaikkojaan.

– Se muuttui, että Suomi alkoi hakemaan enemmän ratkaisuja laitojen kautta. Heti toisen jakson alussa oli nähtävillä, että Suomi alkoi keskittämään enemmän ja sitä kautta maalipaikat syntyivät, Nuutinen sanoo.

Huuhkajat joutui Kansojen liigassa ensimmäistä kertaa takaa-ajajaksi, jolloin Markku Kanervan valmennustiimi joutui ottamaan käyttöön varasuunnitelman. Ratkaisuna oli hyökkäävämpien pelaajien, kuten Urho Nissilän ja Mikael Soisalon, tuominen kentälle ja ryhmityksen muuttaminen 4–4–2:een.

– Toppari otettiin pois ja 4–4–2 vedettiin keskikentän neliöön, missä laitalinkit pelasivat sisällä ja laitapuolustajat nostivat ylös. Sitä kautta Suomi sai lisää pelaajia boksiin ja sen ympärille. Sen jälkeen Suomi loi isoja paikkoja, Nuutinen toteaa.

Joel Pohjanpalo ja Robin Lod eivät onnistuneet huippupaikoista Romaniaa vastaan. Huuhkajat kärsi Bukarestissa 0–1-tappion.

Kanervaa on ajoittain kritisoitu kyvystä tehdä muutoksia pelin sisällä. Esimerkiksi viime kesän EM-kisoissa Venäjää vastaan Suomi ei pystynyt luomaan vaihtojen jälkeen ollenkaan maalipaikkoja tappioasemassa. Nyt muutokset olivat asiantuntijoiden mukaan organisoidumpia.

– Viime kesän Venäjä-pelissä toppari Paulus Arajuuri lähti nousemaan ylös, se oli vähän sekavaa. Tänään näki selvästi, että pelaajatyypit tukivat muutoksia, Halsti sanoo.

– Tämä on ehdottomasti ollut kehityskohde ja siinä mielessä onnistunut askel eteenpäin. Muutokset näyttivät enemmän suunnitelmalta kuin siltä, että improvisoitaisiin jotain, Nuutinen komppaa.

Romanian pelaaminen johtoasemassa ihmetytti asiantuntijoita. Joukkue lähti hyökkäyksiin aggressiivisesti usean pelaajan voimin, mutta toisaalta valui puolustaessa alas matalaan blokkiin. Suomi pystyi pelaamaan palloja boksin sisään parhaille maalintekoalueille, vaikka Romanialla oli puolustusalueella määrällisesti paljon pelaajia.

– On merkittävää, että Romanian tasoinen joukkue valitsee kotikentällään pudota jo aikaisessa vaiheessa matalaan blokkiin ja vain hyökätä vastaan. Se saattaa kertoa Suomen profiilin muuttumisesta, Nuutinen sanoo.

Huuhkajien pelit jatkuvat jo tiistaina Zenicassa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Suora lähetys ottelusta alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 21.15.

Lue myös:

Vaarallinen tilanne Huuhkajien pelissä: Richard Jensen oli saada soihdusta päähän – "Vasta sen jälkeen huomasin, että se oli aika lähellä"

Romania kaatoi Suomen 1–0, Huuhkajien pelaajat manasivat hukattuja paikkoja – katso kohokohdat

Huuhkajille ensimmäinen tappio Kansojen liigassa – maalipaikkojen tuhlailu kostautui Romaniaa vastaan

Suosittelemme sinulle