Hyppää sisältöön

Hurjan ennätysparannuksen tehnyt Viivi Lehikoinen ei mieti vielä EM-finaalia – MM-kisojen tavoite on sen sijaan selvillä

Viivi Lehikoinen kertoo Yle Urheilulle, että 400 metrin aitojen MM-rajan rikkoutuminen helpottaa valmistautumista Eugeneen.

Viivi Lehikoinen.
Viivi Lehikoinen teki kovan ennätysparannuksen (arkistokuva). Kuva: Jussi Saarinen / All Over Press
Joel Sippola

400 metrin aitajuoksija Viivi Lehikoinen juoksi lauantaina uuden ennätyksensä 54,96 Sveitsin Genevessä käydyssä kisassa. Lehikoinen voitti kilpailun 40 sadasosan erolla.

22-vuotias suomalaisjuoksija paransi aiempaa ennätystään 46 sadasosaa. Lehikoinen rikkoi samalla Eugenen MM-kisojen tulosrajan 55,40. Hän oli rikkonut jo aiemmin EM-rajan.

Hän ohitti ajallaan Suomen kautta aikojen tilastossa toisena olleen Petra Söderströmin. Tuija Helanderin SE-aika on vuonna 1987 juostu 54,62.

Lehikoinen oli tyytyväinen aikaansa, mutta aiturin mukaan suoritus ei ollut mitenkään täydellinen.

– Aika oli sikäli hyvä, että juoksu meni vähän sekoiluksi. En pystynyt juoksemaan alkua niin kuin olin suunnitellut, eli 15 askeleen rytmillä, koska juoksu oli niin paljon myöhässä ja oli todella kuuma. Viidentoista askeleen rytmissä pitäisi olla terävänä siinä alussa, Lehikoinen selvitti SUL:n tiedotteesa.

Hän meni kahdeksannelle aidalle väärällä rytmillä.

– Hyvä sovellus tähän väliin ja sillä tavalla hyvä ja loppuvahva juoksu. Kyllä se olisi kuitenkin ollut tasapainoisempi, jos olisin päässyt juoksemaan alun 15 askeleen rytmillä.

MM-kisaraja helpottaa valmistautumista

Lehikoinen kertoo Yle Urheilulle, että kilpailun startti viivästyi melkein tunnilla. Lisäksi noin 30 asteen kuumuus vaikutti suorituksen alun rytmiin.

– OIi siinä mielessä aika haastavaa. Siihenkin nähden juoksu oli tosi hyvä. Kilpailu ei ollut mitenkään optimaalinen, mutta tuollaista se 400 metrin aitajuoksu välillä on.

Nuorten arvokisoissa menestynyttä urheilijaa miellytti ennen kaikkea MM-rajan rikkoutuminen. Viime vuonna hän jäi siitä vain kahden sadasosan päähän. Hyvin tasaisten suoritustensa ansiosta Lehikoinen oli matkalla Eugeneen rankingin kautta, mutta nyt sitä ei enää tarvitse miettiä.

– Se helpottaa valmistautumista. Olin rankingissa tosi hyvällä sijoituksella. Alkauden tavoitteena oli tehdä se raja.

Kisa oli Lehikoiselle kauden toinen 400 metrin aidoissa. Hän teki toukokuussa 300 metrin aitojen SE:n 38,50. Sillä matkalla Lehikoinen kohensi aiempaa SE-aikaa yli sekunnin.

EM-finaalipaikka ei vielä mielessä

Lehikoinen menee ennätyksellään tämän kauden Euroopan tilastossa sijalle kahdeksan. Espanjan Sara Gallego teki lauantaina niin ikään ennätyksensä 54,87 ja kiilasi yhdeksällä sadasosalla suomalaisen eteen.

Lehikoisen veto nostattaa odotuksia etenkin elokuussa pidettäviä EM-kisoja ajatellen. Neljän vuoden takaisissa EM-kisoissa finaaliin riitti aika 55,75.

Lehikoinen myöntää, että hänen kauden päätavoitteensa on asetettu jo kauan sitten Münchenin EM-kisoihin. EM-finaalipaikka ei ole ainakaan vielä mielessä.

– EM-kisat ovat olleet koko ajan isompi tavoite. Vaikka Euroopassa on kova taso, sielä puuttuvat jenkit ja muutama muu kova nimi. 400 metrin aidoissa on kuitenkin tällä hetkellä vaikea sanoa, mikä taso on. Finaaliin vaaditaan varmasti erilainen aika mitä neljä vuotta sitten Berliinissä.

Hän jäi Tokion olympialaisissa ajalla 55,67 vain niukasti semifinaalipaikasta. Eugenen MM-kisoihin välieräpaikka onkin realistinen tavoite.

– MM-kisoissa on realistista päästä semifinaaleihin. EM-kisoihin on puolestaan vielä sen verran pitkä aika, joten sinne ei ole vielä asetettuna mitään kovia tavoitteita.

Lehikoinen kilpailee seuraavan kerran tiistaina Turun Paavo Nurmen kisoissa. Sen jälkeen vuorossa on ensi lauantaina pidettävä Kuortaneen GP-kisa.

Juttua päivitetty 23.12: Muutettu otsikkoa ja lisätty Lehikoisen kommentteja.

Lähteet: SUL

Lue myös:

Viivi Lehikoinen vakuuttavalla juoksulla nuorten EM-finaaliin – Topias Laine kiskaisi yli 80-metrisen

Espoon GP:ssä loukkaantuneella Elina Lampelalla nilkkavamma – ainakin pari viikkoa sivussa ja MM-kisat vaarassa

Sara Killisestä tuli neljäs haamurajan rikkonut suomalaisheittäjä – vielä kolme vuotta sitten heitä ei ollut yhtäkään

Suosittelemme sinulle