Hyppää sisältöön

Judon kaksivuotinen olympiakarsinta on jättihaaste – "Täytyy treenata kuten ammattiurheilija, mutta Suomessa lajista ei saa palkkaa"

Judon olympiakarsinta on poikkeuksellisen raaka. Ottelijat harjoittelevat äärirajoilla koko ajan ja heidän pitää olla hyvässä kunnossa kahden vuoden ajan kiertääkseen kansainvälisten kisojen perässä ympäri maailman.

Martti Puumalainen, Oskari Mäkinen, Luukas Saha
Suomen judon tämän hetken kärkitrio Martti Puumalainen, Oskari Mäkinen ja Luukas Saha. Kuva: Jouko Tapper
Petri Hänninen,
Timo Uusitalo

Judon raastava olympiakarsinta alkaa Mongolian Grand Slamista juhannuksen aikoihin kesäkuun 24.–26. päivänä. Karsintaturnauksia käydään siitä lähtien ympäri vuoden aina kesään 2024 saakka. Pariisin olympialaiset järjestetään 26.7.–11.8.2024.

Tasavallan ykkösjudokalla Martti Puumalaisella, 25, on – muista suomalaisista poiketen – rahoitus viimeisen päälle kunnossa. Sen MM-kisojen seitsemäs myöntää avoimesti.

– Olen Puolustusvoimilla töissä, ja sen lisäksi Olympiakomitea, Judoliitto ja seura tukevat minua. Rahoituksesta hommani ei jää kiinni. Kyllä minä olen aivan varma, että olen siellä Pariisissa mukana, Puumalainen tykittää itsevarmalla tyylillään.

Yhdeksän viikkoa polvileikkauksesta Puumalainen osallistui ensi kertaa tositoimiin Lempäälän Ideaparkissa käydyissä SM-kisoissa 7. päivä toukokuuta. Suomen mestaruus ei ollut kuitenkaan se tärkein asia.

– Helpottava olo! Luotto polveen on nyt sata prosenttia. Tarkoitus on osallistua isoihin kansainvälisiin kisoihin ja kerätä olympiapisteitä sieltä. Pitää myös miettiä sitäkin, että käy välillä "helpommissa" kisoissakin. Mutta jokainen kisa on aina juhlapäivä. Pisteitä ei saa miettiä pelkästään, vaan jatkuvaa kehitystä, Puumalainen linjaa.

Martti Puumalainen, judo
Martti Puumalaisella on hymy herkässä lämmitelyssä. Asenne ratkaisee. Kuva: Jouko Tapper

Masters-turnaus, MM-kilpailut ja Grand Slamit ovat kategorian suurkilpailuja, joissa menestyminen tuo urheilijalle valtavan määrän olympiapisteitä. Jo yhdenkin ottelun voittamisesta saa paljon enemmän pisteitä kuin pienemmän kisan voittamisesta. Mukana kisoissa ovat kuitenkin aina kaikki maailman valioatleetit.

Yhteen judosarjaan pääsee olympialaisissa käytännössä painoluokan 16 parasta – sillä erotuksella, että mukaan mahtuu vain yksi ottelija per maa.

Rankingsijoilla on valtava merkitys itse asiassa jo ennen alkavaa judon olympiakarsintaa, sillä jos kilpailija ei ole hyvissä asemissa, eikä hänellä ole hyviä rankingpisteitä pohjalla, niin vastaan tulee usein heti ensimmäisessä ottelussa joko hallitseva maailmanmestari tai jonkun maanosan nykyinen mestari.

Rok Draksic
Suomen judoluotsi Rok Draksic on armoton tatamilla, mutta sen ulkopuolella leppoisa ja mukava mies. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Syksyllä 2020 Judoliiton päävalmentajana aloittanut Rok Draksic on luonut osaltaan vaativan, hyvän pöhinän maajoukkuejudokoille. 34-vuotias Draksic on itse kansainvälisesti meritoitunut kovan luokan ammattilainen. Kuusinkertaisen slovenialaisen EM-mitalistin sopimus kattaa vielä Pariisin olympialaiset.

Puumalainen jakaa kiitosta Judoliiton valmennuspäällikölle Jaana Jokiselle ulkomaalaisvalmentajan palkkaamisesta ja toiminnan kehittämisestä. Nyt urheilijat ovat keskiössä ja lajin tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia, Urhea, tarjoaa maajoukkueen kärkiurheilijoille myös tuki- ja asiantuntijatoimintaa.

– Resurssien keskittäminen on ollut hyvä muutos. Helsingissä on myös paljon judokoita, jotka eivät ehkä harjoittele niin määrätietoisesti – mutta pystyvät auttamaan sparraajina, Puumalainen toteaa.

Mikä judossa kiehtoo Puumalaista?

– Mies miestä vastaan kamppailemisessa pääsee inhimillisyyden syvimpään olemukseen, virnistää judokarpaasi leveästi.

Palaako Suomi judon olympiakartalle Tokion notkahduksen jälkeen?

Vuodesta 1972 lähtien judo on ollut pysyvästi olympialaisten ohjelmassa. Suomella ei ole globaalista, isosta kesälajista yhtään mitalia, mutta suomalaisjudokoita on nähty Simo Akreniuksen Münchenin ajoista lähtien aina Rio de Janeiroon ja vuoteen 2016, jolloin tatamilla Suomen värejä edusti vielä Juho Reinvall.

Tokion judoseula oli suomalaisille kuitenkin liian kova, ja 44 vuotta kestänyt Suomen judokoiden olympiaedustusputki päättyi viime vuonna.

Judon kansainvälisestä levinneisyydestä kertoo osaltaan se, että Rion olympialaisissa vain yleisurheilussa ja uinnissa oli mukana useampia kansakuntia.

Arvokisojen mitaliotteluissa urallaan useasti otellut, nykyinen Judoliiton valmennuspäällikkö Jaana Jokinen (o.s. Sundberg) tietää, kuinka iso laji judo on maailmalla.

Jaana Jokinen poseeraa, judo
Judon valmennuspäällikkö Jaana Jokinen ylsi urheilu-urallaan peräti viidesti arvokisojen mitalimatsiin. Kuva: Jouko Tapper

– Kamppailulajina judo on erittäin laajalle levinnyt. Valtiot satsaavat lajiin taloudellisesti, joten suomalaisten kilpakumppanit ovat puhtaasti ammattiurheilijoita. Taustalla ovat perinteet, vahvat järjestelmät ja laadukkaat harjoituskeskittymät. Suomessa judo on sen sijaan lajina pieni, ja resurssit ovat pienemmät. Mutta voi Suomessakin menestyä, sen on osoittanut esimerkiksi oma judopolkuni ja tulokseni, Jokinen korostaa.

– Judon systeemi on raaka. Judokan pitää olla hyvässä kunnossa kahden vuoden ajan ja kiertää ympäri maailman kisojen perässä. Välillä tulee menestystä ja välillä voi tulla loukkaantumisjaksoja, mutta silti pitää päästä mahdollisimman pian takaisin kiertueelle, Jokinen kuvaa olympialaisista haaveilevan judokan karsintaa.

Maailmanlistalla suomalaisista parhaiten ovat tällä hetkellä menestyneet raskassarjalainen Martti Puumalainen (wr 21.), alle 81 kilon sarjassa otteleva Oskari Mäkinen (wr 46.) ja alle 66-kiloisten Luukas Saha (wr 70.). Sadan joukkoon yltävät myös Turpal Djoukaev (-73 kg) ja Emilia Kanerva (-63 kg).

Valmennuspäällikkö Jokisen mukaan olympiapaikka ei ole yhdestä onnistumisesta kiinni, vaan siihen vaaditaan tasaista suorittamista.

– Kova tie on tulossa, mutta meillä on hyvä porukka lähdössä mukaan. Uskon, että tästä porukasta saadaan Pariisiin lähtijöitä. Emme ole vain Puumalaisen varassa.

– Teemme kaikki asiat niin ammattimaisesti kuin mahdollista ja olemme laatineet hyvät suunnitelmat. Tiedämme liitossa, mitä menestyminen vaatii. Terveyttä ja onneakin tarvitaan tietysti matkalla, tietää Jokinen.

"Välillä se menee niin, että pappa betalar"

Oskari Mäkinen on yksi kuumimmista suomalaisjudokoista. Hän saavutti tammikuussa Portugalin Grand Prix -turnauksessa sensaatiomaisen hopeasijan.

Judon 81 kilon Grand Prix -mitalistit Portugalissa. Vasemmalta lukien hopeamies Oskari Mäkinen, kultamitalisti Belgian Matthias Casse sekä pronssimiehet Korean Jonghoon Kim ja Japanin Yuhei Oino.
Judon 81 kilon Grand Prix -mitalistit Portugalissa. Vasemmalta lukien hopeamies Oskari Mäkinen, kultamitalisti Belgian Matthias Casse sekä pronssimiehet Korean Jonghoon Kim ja Japanin Yuhei Oino. Kuva: IJF

Maailmanlistalla "Osku" ponnahti menestyksen myötä hujauksessa sijalta 115 komeasti 50 parhaan joukkoon. Tykkiturnaus ja terästyneet otteet tatamilla toivat heti lisähyvää 22-vuotiaalle lupaukselle.

– Pitkäjänteinen työ omien henkilökohtaisten valmentajien avulla kantaa hedelmää. Monta vuotta on treenattu ja nyt alkaa tulla pikku hiljaa tulosta.

– Judossa täytyy treenata kuten ammattiurheilija, mutta Suomessa judosta ei vain saa palkkaa. Välillä se menee niin, että "pappa betalar", mutta nyt olen saanut menestyksen mukana uusia tukijoita. Lisäksi olen palkkatöissä projektiassistenttina. Nyt pystyy kiertämään kisoja, joihin haluan mennä, Mäkinen toteaa.

– Olympialaiset 2024 ovat päätähtäin. Yleensä (karsinta-)kisojen jälkeen on parin päivän mittaisia leirejä, joissa pääsee mittaamaan kunnolla tasoaan. Sitten on vielä erikseen olympiatreenileirit, jotka ovat viikon mittaisia ja sinne tulee ympäri maailman kärkiottelijoita. Rahaa palaa väkisinkin, kun reissaa ympäriinsä, Mäkinen ynnää.

Mäkinen koki valitettavasti kovia viimeistelyleireillä ja teloi polvensa. Eturistiside- ja kierukkavammat operoitiin äskettäin ja edessä on kuntoutusjakso – olympiakarsinnan sijaan.

Puumalaisen ja Mäkisen ohella esille nousevat myös viime aikoina hyviä väläytyksiä esittäneet Luukas Saha, Turpal Djoukaev ja Pihla Salonen.

Luukas Saha
Judoka Luukas Saha asuu ja harjoittelee Helsingissä, mutta opiskelee Tampereen yliopistossa kauppatieteitä. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Saha, 23, on Olympiakomitean tukiurheilija, joka otteli helmikuussa 2022 legendaarisessa Pariisin Grand Slam -turnauksessa mitalimatsissa. Edellisestä suomalaisen miesjudokan mitaliottelusta oli vierähtänyt Pariisin turnauksessa 30 vuotta.

Pari vuotta nuorempi Djoukaev, 21, saavutti puolestaan judon Eurooppa Openin tasolla viime vuoden lopulla mitalin 48 ottelijan sarjassa Malagassa.

Alle 57-kiloisissa otteleva Salonen, 19, voitti pronssia alle 21-vuotiaiden Eurooppa Cupissa Espanjassa toukokuun lopussa. Vaikka hyppy junioreista aikuisten sarjaan on aina melkoinen, niin porilaislupaukselta voi odottaa nopeitakin kehitysaskeleita.

Juhannuksen aikana pidettävään Mongolian Grand Slamiin suomalaisista osallistuvat Puumalainen, Saha ja Valtteri Olin. Kolmikko lähtee Itä-Aasian matalle lähes suoraan kolmen viikon leiritysjaksolta, jolloin tatami tärisi Slovenian Roclassa, Kroatian Porecissa ja Azerbaidzhanin Bakussa.

Lue myös

Suomen "ärsyttävin" maajoukkuevalmentaja piiskaa Martti Puumalaista kohti judon urotekoja – "Joku kaunis päivä voin olla maailman paras"

Yllättävä judovenyminen! Maailmanlistalla sijalla 115 oleva Oskari Mäkinen taipui vasta Grand Prix -finaalissa hallitsevalle maailmanmestarille

Hämeenlinnalaisjudoka otteli kolmanneksi Espanjassa

Kommentti: Olympialajin suomalainen 44 vuoden edustusputki katkeamassa ­– tuleva tähtisikermä voi silti muuttaa pahaenteisen kierteen

Puumalainen hienosti kolmas judon Grand Prix -turnauksessa

Judon olympiamitali ensi kertaa Suomeen – huippujudoka vaikuttui suomalaislupauksesta

Näkökulma: Huippulupauksen mikkokoivumainen asenne tuo menestystä

Judokarpaasin monipuolisuus häikäisee - "Jos olisi valinnut lajikseen jääkiekon, voisi pelata heti voimahyökkääjänä NHL:ssä"

Suosittelemme sinulle