Hyppää sisältöön

Amnesty syyttää Venäjää sotarikoksista Harkovassa: Satoja siviilejä kuollut summittaisissa pommituksissa

Rypälepommi-iskut ovat Amnestyn mukaan olleet summittaisia, sillä niitä ei voi kohdistaa tarkalle alueelle. Ihmisoikeusjärjestö vaatii, että iskuihin syyllistyneet joutuvat vastuuseen.

Pelastustyöntekijät siivovat tuhoutuneen rakkennuksen raunioilla.
Pelastushenkilökunta raivasi Venäjän pommitaman rakennuksen raunioita Harkovassa viime viikolla. Kuva: Sergei Kozlov / EPA
Jutta Mattsson

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tuoreen tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Harkovassa on kuollut satoja siviilejä venäläisjoukkojen summittaisissa pommituksissa.

– Jatkuvat asuinalueiden pommitukset Harkovassa ovat umpimähkäisiä hyökkäyksiä, jotka ovat tappaneet ja haavoittaneet satoja siviilejä. Nämä hyökkäykset ovat täten sotarikoksia, sanoo Amnesty raportissaan Harkovasta.

Amnestyn mukaan se on löytänyt todisteita siitä, että pommituksissa on käytetty toistuvasti kiellettyjä rypälepommeja sekä sirotemiinoja.

Rypälepommit vapauttavat ilmaan kymmeniä tytärpommeja, jotka leviävät umpimähkäisesti laajalle alueelle. Tytärpommit saattavat usein jäädä myös laukeamatta, mikä tekee maastosta vaarallisen tuleviksi vuosiksi.

Summittaiset hyökkäykset, jotka johtavat siviilien kuolemaan, loukkaantumiseen tai siviilikohteiden tuhoutumiseen, ovat sotarikoksia.

Kaksi ihmistä keskellä huonetta, joka on sekaisin, pöydillä lasinsiruja. Kuva otettu rikkinäisen ikkunan läpi.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty jalkautui kahdeksi viikoksi Koillis-Ukrainassa sijaitsevaan Harkovaan, joka on maan toiseksi suurin kaupunki. Kuva: Sergei Kozlov / EPA

Amnesty tutki Harkovassa 41 eri iskua, joissa raportin mukaan kuoli ainakin 62 siviiliä ja 169 loukkaantui. Iskut olivat sattumanvaraisia ja tappoivat ihmisiä, jotka olivat ostoksilla, ruokajonossa tai vain kävelemässä kadulla.

– Tällaisia aseita ei saisi ikinä käyttää. Niitä ei voi kohdistaa, niillä on tuhoava vaikutus ja aiheuttavat paljon siviilien kuolemaa ja loukkaantumisia, Amnestyn kriisiasiantuntija Donatella Rovera sanoi BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Roveran mukaan aseiden käyttö kertoo sodankäynnin tarkoituksellisesta kohdistamisesta siviileihin.

– Venäjä ei voi väittää, etteikö se tietäisi näiden aseiden tuhovoimaa. Ja päätös käyttää niitä osoittaa piittaamattomuutta siviilien henkeä kohtaan.

Amnesty haastatteli raporttiinsa paikan päällä 160 todistajaa: muun muassa uhreja, omaisia ja lääkäreitä.

Esimerkiksi paikallisen sairaalan lääkärit näyttivät Amnestyn tutkijoille uhrien kehoista poistettuja metallisirpaleita, jotka tunnistettin rypälepommien osiksi.

Koira tuhoutuneen rakennuksen sisällä.
Ihmisoikeusjärjestön haastatteleman Harkovan alueellisen sotilashallinnon lääketieteellisen osaston johtajan mukaan kaupungissa on kuollut 606 ja loukkaantunut 1 248 siviiliä sodan alun jälkeen, Kuva: Sergei Kozlov / EPA

Venäjä on aiemmin kieltänyt käyttäneensä rypäleammuksia ja todennut joukkojensa iskeneen vain sotilaskohteisiin.

Amnestyn raportin mukaan Venäjän joukot aloittivat hyökkäykset siviilikohteisiin Harkovassa jo sodan ensimmäisestä päivästä lähtien.

Yli 120 valtiota on allekirjoittanut kansainvälisen sopimuksen, joka kieltää rypälepommit tai jalkaväkimiinat. Venäjä ja Ukraina eivät ole allekirjoittaneiden joukossa. Kansainvälinen humanitaarinen oikeus kuitenkin kieltää tällaisten summittaisten aseiden käytön.

Lue lisää:

Päivittyvä artikkeli Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Video: sodan vyöryessä Itä-Ukrainassa tuhannet siviilit suojautuvat epätoivoisina kellareihin – "Kestämme kyllä loppuun saakka"

Suosittelemme sinulle